2013. augusztus 31., szombat

Hennázás

Nemrégiben egy rendezvényen dolgoztam és ott találkoztam egy hennafestővel, akitől ellestem a szakma csínját- bínját, na jó az alapokat legalábbis és szert tettem életem első hennájára a vádlimon ;) Emellett elég sokat olvastam a neten a különböző mintákról, technikákról és hennaporokról, majd beszereztem egy alap készletet. Úgy gondolkodtam, hogy aki írókázni tud, annak menni fog ez is. Szerencsére igazam lett! ;)


Barátnőim voltak az első szerencsés próbaalanyok :D

Immár hennázást is vállalok! :)

2013. augusztus 30., péntek

Szilva krémleves

A maradék szilvából úgy gondoltam, hogy leves lesz, ehhez kerestem recepteket és ezt az eredeti ötletet használtam fel hozzá. Nagyon fincsi lett.


Hozzávalók:
- 60 dkg magozott szilva
- 1 l víz
- 2 kis doboz natúr joghurt
- fél kk őrölt szegfűszeg
- fél kk őrölt fahéj
- fél citrom leve
- 6 ek cukor
- 1 ek liszt
- 1 csipet só

Elkészítés:
A szilvát megmossuk majd kimagozzuk, felöntjük vízzel, citromlével, cukorral, sóval és rászórjuk a fahéjat, szegfűszeget is. Közepes lángon 20- 30 percig hagyjuk főni, hogy megpuhuljon. A joghurtokat a liszttel csomómentesre keverjük. Mikor a szilva már kész, akkor botmixerrel pépesítjük. A pépből hozzákeverünk a szobahőmérsékletű joghurthoz, így adjuk hozzá a forró léhez, hogy ne csapódjon ki. Kihűtjük és hűtőben tároljuk, hidegen tálaljuk.

2013. augusztus 29., csütörtök

Paradicsomos húsgombócok olaszosan

A gombalevesem mellé kerestem valami könnyű főfogást és ekkor jött az ötlet, hogy legyen valami tészta és mivel rengeteg paradicsomot kaptunk Anyosomék kertjéből, így adta magát a húsgombóc. A receptet még Chefviki-től mentettem le és most ki is próbáltam. Nagyon finom volt, csak apró módosításokat hajtottam végre a recepten. Ráadásul a Juditkánál nyert tányéromat is ki tudtam hozzá próbálni ;)


Hozzávalók: (4 személyre)

Szószhoz:
- 2 óriási bikaszín paradicsom
- friss bazsalikom és oregánó a kiskertből
- só, bors
- 1 fej vöröshagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 ek olivaolaj
- 1 ek cukor (elhagyható)

Húsgolyókhoz:
- fél kg darált sertés hús
- só, bors
- majoranna
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma

- reszelt trappista sajt

- fél kg tészta

Elkészítés:
A hagymákat és a fűszernövényeket apró kockákra vágjuk. Forrásban lévő vízbe dobjuk a paradicsomokat, melyeknek a bőrén ejtettünk egy X alakú bevágást, csak 2 percig hagyjuk benne, utána gyorsan kivéve kézzel meg tudjuk pucolni, utána szintén kockákra vágjuk. A szószhoz a vöröshagymát az olajon megpirítjuk, majd mikor már üveges jöhet rá a bazsalikom, oregánó és a fokhagyma is, ezeket csak kis ideig megfuttatjuk, ne égessük el, mert megkeseredik! Ekkor jöhet rá a paradicsom, só, bors, és a cukor, ha kell egy- két dl vízzel hígíthajuk, így fűzünk belőle egy kellemesen sűrű és kicsit darabos szószt. A húsgolyó alapanyagait egy tálba öntjük és kézzel összedolgozzuk, majd diónyi golyókat formázunk. Én egy sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztattam fel őket és 250 fokos hőlégkeveréses sütőben kb 20 perc alatt megsütöttem őket, félidőben pedig megfordítottam mindet, így a saját zsírjukban pirultak meg. Mikor a szósz már jó, akkor jöhetnek bele a kész gombócok is, így még pár percig hagyjuk rotyogni. A tésztát lobogó sós vízben a leírás szerint megfőzzük, majd leszűrjük és hideg vízzel átöblítjük. Tálalásnál a tésztára szedünk a szószból és a gombócokból, majd meghintjük reszelt sajttal. Frissítően finom, laktató és mutatós főfogás! :D

2013. augusztus 28., szerda

Szilvás cobbler

Anyuval szedtünk egy halom szilvát, amiből nekünk is jutott nem kevés, ebből kellett valamit kitalálnom, első körben Katakonyhánál talátam egy számomra testző receptet, nálam ez lett belőle.

 
Hozzávalók: (4 személyre)

- 60 dkg kimagozott szilva
- 2 ek étkezési keményítő
- 1 kk fahéj
- 2 ek cukor

Tésztához:
- 25 dkg liszt
- 4 dkg cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- csipet só
- 1 csomag sütőpor
- 10 dkg Rama (szobahőmérsékletű)
- 1 tojás
- 1,5 dl tejszín

Elkészítés:
A lisztet a sütőporral, cukorral, vaníliás cukorra, sóval összekeverem, majd a felkockázott vajat kézzel belemorzsolom, nem kell, hogy egyneművé összeáljon. A tojást e tejszínnel összehabarom és így öntöm a lisztes keverékhez, ekkor már fakanállal dolgoztam és éppenhogy csak összevertem, míg a tejszín össze nem olvadt a többi alapanyaggal, de nem kell túlzásba vinni.
A szilvákat megmostam, kimagoztam és hozzáöntöttem a fahéjat, 2 ek cukrot és az étkezési keményítőt, végül úgy nagyjából összeforgattam.
Egy jénai tálat kikentem margarinnal ebbe öntöttem a gyümölcsös keveréket, erre kanalaztam a tésztát amúgy rusztikusan, nem kell hogy egyenletesen befedje a szilva tetejét. Ekkor még szórtam rá egy kevéske kristálycukrot, hogy ropogósabb legyen a végeredmény. Előmelegített sütőben 180 fokon 40- 45 perc alatt készre sütjük, akkor jó, ha a tészta teteje már kicsit barna, a szilva leve pedig bugyborékorva tör felfelé. Isteni! Mi egy ültő helyünkben még melegen bepusziltuk a felét :P

 

2013. augusztus 27., kedd

Samu és a hal hálózsák :D

Kissebbik Sógornőmtől kaptuk még a Házassági évfordulónkra ajándékba, ezt a szuper cuki halacskát, amit ő varrt nekünk és Samu azonnal ki is próbálta :)

Meg kell zabálni, olyan édes ;P

Egyik korábbi Sünis cuccok bejegyzésemben láthattátok az eredeti ötletet.

2013. augusztus 26., hétfő

Diós kosárka

Ennek a receptnek története van, ugyanis rendhagyó módon került hozzám. Kb. 1 éve költöztünk be a közös kis lakásunkba Pé- vel és az előző tulajdonos elég sok mindent hagyott maga utána a lakásban, ugyanis idősek otthonába költözött, így a lánya azt gondolta, hogy nekünk még jól jöhet, ha nekik már nem is kell. Voltak dolgok, amiket tényleg hasznosítottunk, de voltak dolgok, amiket kidobáltunk. Nos, az alábbi sütiforma készletet természetesen megtartottam :D A legjobb, hogy még recept is volt hozzá, kettő is, bár amit most kipróbáltam, az kicsit hiányos volt leírás szempontjából, de megoldottam és jól sikerült ;) Pé szerint másnapra lesz a legjobb, finom omlós süti.

 
Hozzávalók:
 
Tésztához:
- 30 dkg liszt
- 20 dkg Rama (szobahőmérsékletű)
- 10 dkg porcukor
- 1 ek keserű kakaópor
- 10 dkg darált dió
- 1 ek rumaroma
- csipet só
 
Töltelékhez:
- 15 dkg Rama
- 1 tojás
- 1 csomag vaníliás cukor
- 8 dkg porcukor
- csipet só
- 10 dkg darált dió

 
Elkészítés:
A tészta alapanyagait egy tálba öntjük és alaposan kézzel összedolgozzuk, míg össze nem áll. Ekkor diónyi adagokat  nyomkodunk a kis formákba úgy, hogy egy kis mélyedés még maradjon a tölteléknek.
A töltelék hozzávalóit is egy tálba öntjük és habverővel habosra keverjük, ebből egy- egy kiskanálla a kakaós tésztára kanalazunk. Tepsibe sorakoztatjuk  a kész formácskákat. A sütőt 180 fokra előmelegítjük és 20 perc alatt készre sütjük benne. Ebből a mennyiségből 50 db süti lesz, két tepsinyi. Tökéletes teasütemény.
 

2013. augusztus 25., vasárnap

Könyvajánló

Hát hogy mikre nem bukkanok néha böngészés közben :D Ez eléggé "beteg":

 













Forrás.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...