2014. július 18., péntek

65. VKF - Juhtúrós töltött lepény

Erre a tészta receptre Gerdinél bukkantam és annyira megtetszett, hogy el kellett készítenünk Pé- vel vasárnapi ebédre. Imádtuk, nagyon gyorsan elfogyott, de nem csak nekünk jött be, hanem mindenkinek, aki megkóstolta ;) Ez a recept remek lehet balatoni falatozáshoz, mert lángos helyett simán el tudnám képzelni a parton fogyasztva, ezért is neveznék vele a mostani VKF fordulóra, amit MuskátliBüfé írt ki.


Hozzávalók: (12 db- hoz)
Tésztához:
- 50 dkg finomliszt
- 3 dl tej
- 2 ek tejföl
- 10 dkg margarin (lágy)
- 1 ek olívaolaj
- 1 kk só
- 1 ek cukor
- 1 tojás
- 1 cs élesztő

Töltelékhez:
- 13 dkg tehéntúró
- 13 dkg juhtúró
- 2 ek tejföl
- 2 kk friss kapor
- só, bors
- 2 cső kukorica levágott szemei
- 5 dkg reszelt sajt
- ízlés szerint lilahagyma felkockázva

- olaj a sütéshez

Elkészítés:
A tésztához a tej felében egy ek cukorral felfuttatjuk az élesztőt. A többi hozzávalót egy dagasztó edénybe halmozzuk, majd a habos élesztőt is hozzáadjuk és addig dolgozzuk a konyhai robotgépünk dagasztó karjával míg a tészta el nem válik az edény falától. Ha túl kemény egy kis tejföllel lágyíthatjuk, ha túl lágy egy kis liszttel sűríthetjük. Kézzel kicsit átgyúrjuk és az edényt meghintjük liszttel meg a tésztánk tetejét is, letakarjuk frissentartó fóliával, eztán meleg helyen hagyjuk kelni 30- 45 percig. Ha a duplájára dagadt, akkor kivesszük és egy lisztezett deszkán kézzel átgyúrjuk, végül 12 db-ra vágjuk. A darabokból golyókat formázunk és folyamatosan forgatva, lisztezve téglalapokat nyújtunk belőlük - nekem inkább köröcskéim lettek. A tetejükre a felületük egyik felére halmozzuk a bekevert tölteléket kb. 1,5- 2 ek-nyi mennyiségben és ráhajtjuk a tészta üresen hagyott felét, majd egy kis vízzel összeragasztjuk a tészta két szélét, alaposan összenyomkodva. Egy arra alkalmas edényben olajat hevítünk, kb két ujjnyit. Mikor már elég meleg megsütjük benne a lepénykéink mindkét oldalát, szép aranybarnára. Mi még forrón nekiestünk az eltüntetésüknek :D

2014. július 16., szerda

Szedres cobbler

Hétvégén Anyuéknál segédkeztünk a kertben és van egy rész, ahol kicsit elburjánzott a vadon növő szeder, így a tüskéktől nem eltántorodva nekiláttam szedni egy jó adagot, hogy összeüssek belőle valami gyors és fincsi sütit. A szilvás cobbler receptemet követtem, annyi módosítással, hogy szilva helyett szeder került bele ;) meg a gyümölcsre és a tészta tetejére barnacukrot szórtam kristálycukor helyett. Nagyon fincsi lett, a szinte már fekete szederszemek gyönyürű színű levet eresztettek a sütés alatt és isteni lett az ízük :D
 

2014. július 14., hétfő

Pillangós torta

Anyósom születésnapjára is elkészítettem az epres joghurtos tortát, de nem béka mintával, hanem pillangós dekorral, mert marcipánom maradt még bőséggel a békából ;) Bár eredetileg virágokat akartam formázni, mivel nagyon szereti őket, de nem úgy sikerültek, ahogy szerettem volna, úgyhogy igénybe vettem a kiszúróformáim segítségét, meg egy kis csokis/fehércsokis dekortollat is használtam hozzá, aztán ez lett belőle. Kakaós piskóta helyett most egyszerű piskóta került bele. Nektek hogy tetszik?
 
 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...