2015. június 26., péntek

Kétszínű epreske - Blogkóstolóra

A mostani forduló házigazdája a Szénhidrátnélkül blog, aki Okkit sorsolta páromul kóstolási célzattal, aminek nagyon örültem ugyanis Okki blogját jól ismerem és tudtam, hogy nehéz lesz a választás a sok-sok finomság közül, de biztos lesz bármelyikkel is a siker :) Végül erre a gyors sütire esett a választásom, bár elsőre néhány kelt tésztás receptet mentettem le kipróbálásra:


Hozzávalók: (30*20 tepsi)
- 15 dkg cukor
- 30 dkg liszt
- 1 csipet só
- 1 dl tejföl
- fél dl tej + 2 ek tej
- 1 dl olaj
- 2 ek keserű kakaópor
- 2 kk vaníliaaroma
- 25 dkg eper
- 1 cs sütőpor


Elkészítés:
A tojást a cukorral sóval, vaníliaaromával kifehéredésig habosra keverjük. A lisztet a sütőpotrral elkeverjük. Kimérjük a fél dl tejet, olajat és a tejfölt. Az epret megmossuk és negyedekre vágjuk.
A tojásos keverékhez felváltva adagoljuk a száraz és nedves alapanyagokat, mikor szépen egyneműveé vált ketté vesszük. Az egyik feléhez hozzáadjuk a kakaóport és a 2 ek tejet, eldolgozzuk. kakaósfehér tésztát, arra kanalazzuk és elsimítjuk a fehér masszát is és végül az eper szemeket felhelyezzük a tetjére. Kb 35-40 perc alatt, tűpróbáig készre sütjük. Kihűtjük és felszeletelve tálaljuk. Igazán fincsi és egyszerű sütemény, mégis látványos.

2015. június 25., csütörtök

Cseresznye krémleves

Kaptam egy zacskó "bio" cseresznyét, amiben volt olyan szem, amiben 3 kukac kacsintott vissza rám felnyitáskor és 1 kezemen meg tudnám számolni hány szemben nem lakott senki... Ettől elszomorodtam, de kidobni mégsem akartam, így kimagozáskor a kukacokat is eltávolítottam és a maradék gyümölcshúsból összedobtam egy gyors krémlevest.


Hozzávalók: (2 csésze leveshez)
- 1 kis zacskó kimagozott cseresznye
- 2 dl főzőtejszín
- 2 ek cukor
- 1 kk citromlé
- fahéj
- 1 kk vaníliaaroma
- 3 dl víz
- csipet só

Elkészítés:
A csersznyét a cukorral, sóval, fahéjjal, vanília aromával, citromlével és a vízzel felfőzzük. Mikor már megpuhult a gyümölcshús leturmixoljuk, majd hozzácsurgatjuk a tejszínt is. Hidegen tálaljuk.

2015. június 23., kedd

Shaun a bárány torta

Ezt a kis cukiságot Pé kapta tőlem a szülinapjára és pont úgy örült neki, mint egy kisgyerek, hát ez minden fáradtságot megért :D

 
Hozzávalók:
 
Piskóta:
- 4 tojásos "tortalap" (Kiskukta receptje alapján)
 
Krém: (Recept Citromhabtól)
- 35 dkg étcsokoládé
- 35 dkg mogyorókrém (Nutoka)
- 3,5 dl habtejszín
- 1 kk vaníliaaroma
 
Dekoráció:
- 800 g fondant
- fekete étefesték por
- piros ételfesték folyékony
 
- 2 dl habtejszín
- 1 csosmag habfixáló
- 2 ek cukor
 
 
Elkészítés:
Nincs félgömb alakú tortasütő formám, így improvizáltam: van egy rozsdamentes acél keverőtálam, ami félgömbre hasonlít formailag kb. 25 cm átmérőjű, ezt béleltem ki alufóliával, ebbe töltöttem a piskóta tésztáját és kb. 60 perc alatt sütöttem meg, tűpróbával ellenőrizve. Kicsit felpúposodott, így félidőben letakartam alufóliával, hogy ne égjen meg a tetej. Teljesen kihűtöttem, a felpúposodást levágtam, összetépkedtem és abból formáztam meg a bárány fejét kevés krémmel bekeverve. A félgömb piskótát 3 rétegre vágtam.
 
A krémhez a csokit, a vaníliaaromával és a tejszínnel felolvastottam, majd kihűtöttem, utána hűtőbe is tettem. Mikor megkeményedett hozzáadtam a mogyorókrémet és kézi mixerrel felhabosítottam. Ezt töltöttem be a piskótalapok közé és teljesen beborítottam vele. Hozzáillesztettem a fejet is és így ment a hűtőbe dermedni.
 
A fondant 3 részre szedtem:  2 diónyi golyó, 1 mogyorónyi golyó és a maradék. A 2 diónyi fehéren marad szemnek, az 1 mogyorónyit megszíneztem pirosra szájnak, a maradékot pedig fekete ételfesték porral gyúrtam be.
 
A fejhez leválasztottam egy részt a feketéből, azt kinyújtottam és beborítottam vele a piskótából megformált fejet, a többi elem formázáshoz itt láthatjátok a segítséget:
 
 
A habtejszínt a cukorral és habfixálóval kemény habbá vertem és habzsákba töltve vittem fel a bárány bundáját kialakítva vele. Fogyasztásig hűtőben tároljuk.
 
Ahhoz képest, hogy most használtam először fondant, én meg vagyok vele elégedve, bár nem szeretjük fogyasztani a cukormasszát, de így mégiscsak látványosabb a végeredmény ;) 


2015. június 22., hétfő

Boci festmény készítés

Pé születésnapjára már kb. fél éve kitaláltam, hogy festeni fogok egy képet méghozzá egy bocit ábrázolót, ez volt az alap, erre építkezve alakítottam ki a végeredményt a neten keresgélve ötletek után. Abban biztos voltam, hogy vakrámás keretre lesz szükségem, jó minőségű ecsetekre és akril festékre. Mivel még hasonlót sem csináltam korábban, így igazán megörültem, amikor oktató videókra bukkantam a neten, ráadásul sablon is található hozzá a videó alatt:


Nekem nem volt más dolgom, mint kinyomtatni a megfelelő méretben az útmutatót, majd indigóval átrajzolni a vászonra és beszerezni az alapanyagokat, meg lecserélni a marsi boci koncepciót egy mezei tehénkére ;)
 

Íme a végeredmény:


Elsőre szerintem nem is rossz, nekem legalábbis tetszik, de ami fontosabb, hogy Pének is bejön :D Ennek folyományaként fog készülni egy malacos kép is ;P
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...