2014. július 11., péntek

Kacsafutam a Dunán?!

Bizony, bizony. Méghozzá Augusztus 31-én 14:00-kor fogják ellepni a gumikacsák a Duna vizét a Margit- hídtól egészen a Batthyány térig bezárólag. No, de miért is? Csak mert vicces? Igen, de ezen felül a kacsák megvásárlásával nyerhetünk, sőt az Unicefet is támogatjuk ;) Bővebb információk az esemény honlapján.

A kép illusztráció. Forrás.
Nekünk már van egy kacsánk Pé- vel. Nektek? :)

Forrás.

2014. július 9., szerda

Oroszlánsimi

Egy kis programajánló következik. Most hétvégén ismét Abonyban jártunk, immár harmadszor. Itt található egy magán állatkert, ahol oroszlánkölykök simogatására van lehetősége bárkinek, aki kifizeti a belépőt ;) Jelenleg fehér kisoroszlán babákat tud megcsodálni a szemfüles látogató. Így tettünk mi is, bár a honlapon az szerepelt, hogy már nem lehet őket simogatni, mert nem igazán viselik jól, ezért kézbe már nem adják őket, de egy kis cirógatás még így is belefért.
Aki teheti inkább hétköznap menjen, mert a hétvégén igen sok a lelkes vendég, így kicsit küzdelmesebb a program. Természetesen nem csak oroszlánok láthatóak, hanem vannak pl. tigrisek is, akikkel érdemes vigyázni, mert bár ki van írva a táblára, hogy Vigyázz spriccel!, de nekem nem jött le elsőre, hogy ez vizelet spriccet jelent, szóval érdemes figyelni, én éppen hogy megúsztam szárazon ;)
 
 
Buborék a viziló 2010- ben és 2014- ben:
 

2014. július 7., hétfő

Epres joghurtos Békakirály torta

Egyik kedves barátnőm nagy béka fun, szóval adta magát az ötlet, hogy békás tortát készítek a születésnapjára. Szerintem igazán jól sikerült mind küllemre, mind ízre :D Nagyon élveztem a készítését!  Az ízeket Pé találta ki, én csak kiviteleztem ;) Itt merítettem a formázához az ihletet.


Hozzávalók:
Pikótához: (22 cm- es tortaformához.)
- 6 tojás
- 4 ek kakaópor
- 8 ek liszt
- 6 ek cukor
- 2 ek vaníliás cukor
- 1 csipet só
- 80 g lágy margarin

- 4 ek házi darabos eperdzsem (Amit még én készítettem az idei eperszezon végén, ez alapján.)

Krémhez: (Eredeti recept innen.)
- 2,5 dl epres joghurt
- 1 csapott ek zseletin por
- 0,5 dl víz
- 125 g krémtúró
- 2,5 dl habtejszín
- 4 ek vaníliáscukor
- 1 ek cukor

Dekorációhoz:
- 200 g natúr színű marcipán (400 g- al kezdtem a színezést, de maradt belőle bőséggel.)
- folyékony ételfesték (piros, zöld, sárga)
- Dr. Oetker étcsokis dekortoll

Elkészítés:
A piskótát pontosan úgy készítettem el, mint korábban a Tejfölös málnás Sün tortánál, csak a liszt mellék kakópor is került bele.
 
A krémhez lágy habot vertem 1 ek cukorral a habtejszínből, majd a krémtúrót és az eperjoghurtot kevertem össze a vaníliás cukorral. Eztán a zseletinport a vízzel feltettem a legkissebb gázrózsára a leg alacsonyabb lángon melegedni felügyelet mellett, mert csak át kell melegíteni, míg fel nem olvad a por. A langyos zseletinhoz hozzákevertem néhány kanállal a joghurtos keverékből és csak utána öntöttem hozzá a többihez. Ebbe kevertem bele óvatosan a habot is és így ment a hűtőbe pihenni 1 órácskát.
 
A marcipánt nagyjából arányosan szétválaszottam és az ételfestékkel cseppenként óvatosan dolgozva megszíneztem őket. Ezt követően mentek ők is a hűtőbe pihenni fél órácskára.
 
A kihűlt piskótalapot ketté vágtam és a belsejének mindkét oldalát megkentem a lekvárral és közé töltöttem egy adagot a krémből. A krém többi részét felvittem a torta tetejére és oldalaira simítva, úgy hogy még maradt is belőle. Beraktam kicsit szilárdulni a hűtőbe és 1 óra után a maradék krémmel kidekoráltam az oldalát is dekorcsővel, majd újra ment a hűtőbe.
 
A zöld marcipánt porcukros nyújtódeszkán kinyújtottam és a 22 cm átmérőjű tortaformámal vágtam ki a béka fejét. Két különböző pogácsaszaggatót használtam a szemekhez a fehér és a zöld marcipánnál. A sárga masszát igyekeztem téglalap alakúra nyújtani, abból vágtam ki a korona mintáját és az ujjammal nyomkodtam össze a két végét. A maradék fehérből kivettem a légy szárnyaihoz egy keveset és a többi pirosra színezte, abból lett a béka nyelve. Ragasztónak vizet használtam az egyes elemeknél. A torta tetején állítottam össze a formát és végezetül a dekortollal fejeztem be a legyecskét és a béka szemét. Türelemjáték, de igazán szórakoztató :D
 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...