2013. május 25., szombat

Gomba- krémleves

Pé gondolatolvasóként  hazafelé vett egy csomag gombát, én meg pont azon filóztam napközben, hogy de jó is lenne egy kis gombakrémlevest csinálni, íme:

 
Hozzávalók: (2 személyre)
- fél kg csiperkegomba
- 1 fej vöröshagyma
- só, bors, kakukkfű
- 1,5 dl főzőtejszín
- 6 dl húsleves alaplé
- 1 marék petrezselyemzöld
- 2 ek olivaolaj
- 2 ek liszt
- 1 ek mustár

Elkészítés:
A gombát megpucoljuk, felkarikázzuk. A hagymát felkockázzuk és az olajon megfuttatjuk, majd rádobjuk a gombákat, és addig pirítjuk, míg a leve el nem párolog és szépen össze nem esik, ekkor sózzuk, borsozzuk és hozzáadjuk a kakukkfüvet, petrezselymet meg egy kis alaplével is felöntjük. Mikor rottyant egyet akkor lehúzzuk a lángról és alaposan összeturmixoljuk. A tejszínt, mustárt és a lisztet egy kézi habverővel csomómentesre keverjük. Az összepépesített gombapürét felöntjük a maradék húslevessel, majd ebből a forró egyvelegből belekanalazunk a tejszínesbe, hogy ne csapódjon ki a hirtelen hőtől és csak ez után adjuk a gombás léhez. Picikét még forraljuk, hogy összeérjenek az ízek, utána már tálalhatunk is. Levesbetétnek még a turmixolás előtt vehetünk ki a felkarikázott, majd megpirított gombafejekből.

2013. május 24., péntek

40 lufi virág

Barátnőm sógornőjének születésnapjára készült az alábbi virágtenger :D Nem kell hozzá más csak sok- sok lufi és sok- sok türelem, meg egy- két segítő kéz sem árt ;P

Remélem a nagy többség célba ért :)

Ha van hasonló ajándék ötletetek, keressetek meg, segítek megvalósítani ;)

2013. május 23., csütörtök

Tepsis sültkrumpli

Még volt egy csomó öreg krumplim és szerettem volna már megszabadulni tőlük az újkrumpli reményében, ráadásul Pé imádja a sültkrumplit, de nem akartam nyakig olajszagú lenni, sőt nem is túl egészséges az eredeti, így született meg ez a verzió.



Hozzávalók: (2 személyre)

Sültkrumplihoz:
- 10 szem krumpli
- só, bors, rozmaring
- 2 ek olivaolaj
- egy kevés edami sajt

Salátához:
- 1 fejes saláta
- 1 TV paprika
- némi kígyóuborka
- némi póréhagyma

Elkészítés:
A krumplit megpucoljuk és lehetőleg egyforma hasábokra vagdossuk, majd egy zacskóba öntjük és meglocsoljuk az olivaolajjal, majd sóval és borssal, meg a rozmaringgal ízesítjük, végül jól összerázzuk, hogy mindenhol szépen bevonja. Egy közepes tepsit kivajazunk és ebbe öntjük a zacskóból a krumplikat. 250 fokra előmelegített sütőben kb 20- 30 perc alatt készre sütjük, félidőben átforgatjuk. Mikor a krumpli elkészült frissiben ráreszelünk egy kis sajtot, hogy szépen ráolvadjon. A salátához a zöldségeket felaprítjuk/karikázzuk/összetépkedjük és öntet nélkül a krumpli mellé kínájuk. (Persze aki szeretné készíthet hozzá öntetet pl. olivaolaj, balzsamecet, só, bors párosítással.)

2013. május 22., szerda

Csillámtetoválás

Új őrület dívik nálam, névszerint a csillámtetoválás. Immár lufihajtogatáson és arcfestésen kívül, ezt a remek party elemet is tudom szolgáltatni gyerekzsúrokon ;) Az élettartama elérheti a 2 hetet is!

Kicsik és nagyok, fiúk és lányok egyaránt imádják :D

2013. május 21., kedd

Narancsos bodzaszörp

Nagyban virágzik a bodza, íme egy új alternatíva a jól bevált szörpre,  hogy ne legyen unalmas ;)  Az ötletet már több helyen láttam, de az arányokat az otthon fellelhető alapanyagokhoz hangoltam.



Hozzávalók: (5l- hez)
- 15 fej bodzavirág
- 2 narancs
- 1,5 citrom
- 1 kg cukor
- 4 liter víz

Elkészítés:
A virágfejeket óvatosan leöblítjük folyóvíz alatt. 1,5 narancsot és 1 citromot kifacsarunk, majd a cukorral alaposan kikeverjük, míg nagyjából fel nem oldódik. A maradék fél narancsot és a fél citromot karikákra vágjuk. Minden alapanyagot egy jól kimosott 5l- es üvegbe helyezzük, frissentartó fóliával lefedjük és 3 napig hűvös helyen érni hagyjuk, de minden nap átkeverjük. Végül egy tiszta pelenkán átszűrjük és a továbbiakban hűtőben tároljuk. 1:5-höz arányban vízzel higítva fogyasztjuk :)

2013. május 20., hétfő

Mozsár



Tegnap kaptuk ajándékba Tesóméktól ezt az 1880- as évekből származó öntött vas mozsarat, amit ilyen gyönyörűen felújítottak nekünk, előtte csupa rozsda volt, de most a konyhánk új ékessége :)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...