2015. április 16., csütörtök

Epres mascarponés torta

Apu szülinapjára természetesen nem csak hurutot kapott, hanem készült torta is immár a tavasz jegyében, mivel az eper az egyik nagy kedvence, így nem volt kérdés, hogy ismét ez lesz benne a domináns hozzávaló, ahogy történt ez tavaly is. Még kicsit drága az eper, de nagyon guszta lett a végeredmény és pikk- pakk el is fogyott mind egy szálig :D
 

Hozzávalók: (26 cm átmérőjű formához)
Piskótához: (2 lap)
- 10 tojás (szobahőmérsékletű)
- 10 ek cukor
- 10 ek liszt
- 1 csipet só

Krémhez:
- 60 dkg eper
- 50 dkg mascarpone
- 8 ek cukor
- 2 dl habtejszín
- fél csomag habfixáló
- 1,5 csomag zselatin por

Díszítéshez:
- 2 dl habtejszín
- fél csomag habfixáló
- 1 ek cukor
- 40 dkg eper
- porcukor


Elkészítés:
A piskótát két részletben sütjük meg, hacsak nincs két tortaformánk, mert akkor egyszerre is lehet sütni ;) A forma aljára sütőpapír kerül, de az oldalát nem papírozzuk és nem kenjük meg margarinnal! A tojás szobahőmérsékletű legyen és ne hagyjuk állni a tojáshabot, mert akkor összeesik. A piskótát így készítjük el. Sütés után miután kicsit hűlt késsel a tortaforma szélét körbevágjuk és úgy emeljük le, majd az alján lévő papírt is lehúzzuk és így hagyjuk teljesen kihűlni.
 
A krémhez a 60 dkg epret leturmixoljuk 6 ek cukorral és óvatosan hozzáadjuk a zseletin port, közben kevergetjük, hogy ne csomósodjuon össze és közepes lángon addig melegítjük, míg telejsen el nem olvad benne és kicsit gyöngyözve forrni kezd. Ekkor levesszük a  tűzről és megvárjuk, hogy langyosra hűljön. Ez alatt a habtejszínt 2 ek cukorral és a habfixálóval kemény habbá verjük, de a cukrot és a fixálót nem az elején tesszük hozzá, hanem amikor már habosodik és csak apránként. Mikor az epres folyadék langyos akkor a mascarponehoz csorgatjuk, végül óvatosan hozzáforgatjuk a habtejszínt is.
 
Az elmosott tortaforma aljára ismét sütőpapír kerül és most az oldalát is kibélalejük vele. Alulra jön az egyik piskóta, majd az oldalát a szépen félbe vagy háromba vágott eprekkel (a 40 dkg-ból néhányat félrerakunk a díszítéshez) körberakosgatjuk, eztán jöhet bele a krém amit egyenletesen eloszlatunk, végezetül pedig lezárjuk a másik piskóta réteggel. Így mehet a hűtőbe legalább egy éjszakára szilárdulni.
 
Tálalás előtt nagyon óvatosan kivesszüka  formából és eltávolítjuk a sütőpapírokat, majd a 2 dl habtejszínből a fentiekben leírtakhoz hasonlóan kemény habot verünk, a félretett epreket pedig felvágjuk. A habot díszítő zsák segítségével a torta tetejére nyomjuk, majd felhelyezzük az epereket is és végül szita segítségével meghintjük egyenletesen porcukorral.
 
Szerintem gyönyörűségesen egyszerű a végeredmény és krémesen lágy az állaga, az íze pedig frissítő!

2015. április 15., szerda

Hurut

Apu nagyon szereti a székely ételeket, nem csoda, hiszen Nagymamám erdélyi származású, így sokszor került náluk tradícionális étel az asztalra. Nagy kedvence a hurutos laska leves, aminek fő alapanyaga a csak Erdélyben beszerezhető hurut, amiről azt kell tudni, hogy aludtejből és petrezselyemből készül és igen jellegzetes ízt ad az ételnek. Nemrégiben elfogyott a dugi hurut adagja is és mostanában nem tűnt valószínűnek, hogy tudunk szerezni utánpótlást. Mivel közeledett Apu szülinapja, így Pé gondolt egyet és utánajárt miként lehet elkészíteni ezt a különleges örmény eredetű ételízesítőt, ekkor talált rá a receptre és annak történentére a Székely Konyha oldalán. Nem sokat hezitált és vásárolt 1,5 liter boci tejet, a valódi házi fajátból és egy nagy kiszerelésű szárított petrezselymet, ez volt a könnyebb. Aztán nekilátott réz edényt keresni, de az új szóba se jöhetett, mert horror áron vesztegetik, tehát maradt a használt, de azok is rémesen drágák voltak. Már épp kezdett letenni róla, mikor véletlenül belefutott néhány eladó darabba. Egy Bácsinál talált 3 réz üstöt, akinek a lánya csokoládé készítéssel foglalkozott, míg ki nem ment külföldre és az eszközök megmaradtak, amiket alkalomadtán értékesít. Pé megkérdezte mennyit kér érte és kis alkudozás után 2- t meg is vásárolt összesen 10.000 Ft- ért. Ezek az edények egyenként is elég nagyok a 1,5 l tej csak egy cseppnek tűnt hozzájuk mérten és a talpuk is gömbölyű, így csak vízfürdő felett használhatóak, de nem bántuk. Alaposan lesuvickoltuk őket használat előtt ecetes sós masszával, utána langyos vízzel átöblítve és puha ruhával áttörölve gyönyörű csillogóvá varázsolódtak. E hosszú felvezető után jöjjön a hurut receptje, hátha kedvet kaptatok hozzá:
 
 
Hozzávalók:
- 1,5 liter házi tej
- 3 marék szárított petrezselyem (legközelebb, ha csinálnánk 4-5 maráékkal is raknánk bele, hogy sötétebb legyen)
- réz edény
- sok türelem
- tiszta textil pelenka
 
Elkészítés:
3-4 hétig szobahőmérsékleten pihentessük a  tejet és naponta kétszer keverjük át, hogy megaludhasson. A szaga leírhatatlan, én a végére már nagyon rosszul voltam tőle, csak jól szellőző helyen ajánlott készíteni! A réz edénybe öntjük az aludtejet és vízfürdő felett addig főzzük, míg nem veszít valamennyit a nedvességéből és el nem kezd gyöngyözve forrni, ekkor adjuk hozzá a petrezselymet és tovább forraljuk folyamatosan kevergetve, míg el nem kezd kicsit már sűrűsödni és zöldre színeződni. Eztán levesszük a tűzről és a pelenkára öntjük, és egy edényben a saját levében hagyjuk kihűlni. Mikor már szobahőmérsékletű a pelenka 4 sarkát összekötjük, majd felakasztjuk és az alatta lévő edénybe hagyjuk lecsöpögni a savót legalább egy éjszakán át, ezt is jól szellőző helyen tegyük. A pelenkában összegyűlt masszából autentikusan kúpokat szokás formázni, nálunk most hungeres formát kapott. 1-2 napig hagyjuk jól szellőző meleg helyen száradni kicsit őket, alkalmanként megforgatva, majd egyesével zacskózzuk be és fagyasszuk le felhasználásig.
 
Megérte a fáradalmakat, mert Apu leírhatalna, hogy mennyire örült neki! Bár nem biztos, hogy nekiállnék a mi kis társasházi lakásunkban újra az elkészítésének, mert nagyon-nagyon-nagyon erős szaga van és nem túl kellemes az orrnak, mondhatni büdös :P
 

2015. április 14., kedd

Gyermek fotózáshoz ötletek I.

Barátnőm megkért, hogy készítsek róluk néhány családi képet a férjével és a kislányukkal. Én örömmel mondtam igent és elkezdtem ötletek után kutatni a neten, hogy mivel is lehetne egy 1,5 éves kislány figyelmét felkelteni a kamera iránt és láss csodát rengeteg jobbnál- jobb ötletre bukkantam. Egyik volt ezek közül az objektív pajtik (shutter buddies).

Íme az én verzióim a témára:
Kukacka
Katica
Amire szüksgé volt:
- színes dekorgumi
- alkoholos filc
- mozgó szemek
- pillanatragasztó
- arany színű üvegfesték kontúr
- csillámragasztó
- olló
 
Ami a legjobb bennük, hogy a zoom állításakor pörögnek forognak- körbe-körbe és még a szemük is mozog! Tuti siker :D


2015. április 13., hétfő

Borosdugó újrahasznosítás

Korábban már említettem, hogy mi az aprócska teraszunkon fűszernövényeket szoktunk nevelgetni, hogy feldobhassunk velük az ételeinket. Idén is bevásároltam a piacon palántákból és lelkesen ki is ültettem a kaspójukba őket, de most úgy döntöttem, hogy lehet nem ártana tudni melyik melyik. Bár a többségről megállapítom elsőre, hogy mi az, de némelyikről csak levél böngyörgetés és szagolgatás után tudnám eldönteni a hasonlóságok végett,  ráadásul most olyanok is terítékre kerültek, amik eddig még nem voltak, szóval nem árt tudni mit is aprítok bele pl. a levesbe ;)
 
Most ezekkel lettünk gazdagabbak:
- bazsalikom (bíbor, genovai, görög)
- kakukkfű
- zsálya
- fodor menta
- citromfű
- tárkony
- majoranna
- oregánó
 
A jelölőkhöz pedig az általam a nem annyira kedvelt nem parafa, hanem műanyag borosdugók lettek felhasználva a gyűjteményből. Fogpiszkálóra szúrtam a dugókat és alkoholos filccel feliratoztam őket és már mehettek is a cserépbe.
 
 

2015. április 12., vasárnap

Mytaste

Szolgálati közlemény következik:
 
A 2. blogszülinapomra kértem tőletek ötleteket, hogy miként tudnám még népszerűsíteni a blogot és Roza javasolta, hogy tegyem fel a MyTaste oldalra a receptjeimet. Megfogadtam a  tanácsát, most már ott is követhetitek a Sünisüti blogra felkerült fonomságokat!
 
Köszönöm a tippet és ígérem, hogy igyekszem a többit is megfogadni, ahogy időm engedi ;)
 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...