2015. augusztus 11., kedd

Csersznyés csokitorta

Az utóbbi idők legfinomabb tortája lett, azok közül, amiket készítettem :D Apósom 60. születésnapjára sütöttem és annyira ízlett neki, hogy mindenkinek csak halvány vékony szeleteket vágott, hogy neki több maradjon :P Érdemes kipróbálni, tényleg isteni könnyű és nagyon- nagyon ínycsiklandó! Az eredeti recept Moha konyhájából érkezett.
 

Hozzávalók: (26 cm átmérőjű tortaformához)
 
Piskóta: Kiskukta piskótája - 3 tojás,  240 g liszt, 20 g kakaópor
 
Krém:
- 45 dkg tejföl
- 9 dkg porcukor
- 4 dl habtejszín
- 1 citrom leve és reszelt héja
- 30 dkg cseresznye befőtt kimagozva
- 25 g zselatin
 
Máz:
- 80 ml víz
- 70 ml főzőtejszín
- 9 dkg porcukor
- 4 dkg keserű kakaópor
- 5 g zselatin
 
Elkészítés:
A piskótát a szokásos módon elkészítjük. Kihűtjük és két lapba vágjuk. Az elmosott tortagyűrőbe visszarakjuk a felső lapot alulra, amit ha szükséges vízszintesre vágunk. Az én tortaformám hagyományos, nem állítható, így az oldalára sütőpapírt tettem, hogy magasabb legyen.
 
A habtejszínből 1 ek cukorral kemény habot verünk. A krémhez a zselatint 4-5 ek vízzel elkeverem. A tejfölt összekeverem a cukorral, citromléve, citromhéjjal és kemény habbal összeforgatjuk. A zseltaint kis lángon felolvasztjuk és nagyon vékony sugárban öntve hozzáadom a krémhez és közben kevergetem. Ekkor adom hozzá a cseresznyeszemeket és összeforgatom az egészet. Így mehet a piskóta alsó rétegére a krém. A piskóta másik lapját simább felével felfelé ráhelyezem és vigyázva rányomkodom. Néhány órára hűtőbe teszem.
 
A mázhoz a zseletint 1-2 ek vízzel elkeverem. A többi hozzávalót a maradék vízzel együtt felmelegítem, folyamatosan kevergetem, de nem forralom. A zselatint mikróban felmelegítve feolovasztom (nálam kifutott, szóval csak óvatosan), így öntöm a többi részhez hozzá és egyneműre keverem.
 
A piskóta közepére öntjük a mázat, ami magától szépen el fog terülni. Néhány órára ismét mehet a hűtőbe megszilárdulni.
 
Tálalás előtt levettem az oldaláról a sütőpapírt és megdíszítettem cseresznyeszemekkel.
 
Próbáljátok ki ti is!
 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...