2015. január 21., szerda

Házi füstölésű sajttal töltött húspogácsa

No, ez az ötlet úgy született, hogy egyszer régen láttunk egy Fald fel Amerikát részt, amiben főszerepet kapott a hamburger és a sajttal töltött egyedi késztésű húspogácsa. Ennek elkészítéséhez a  házilag füstölt trappista sajtunkat használtuk fel, ami úgy készült, hogy Pé fél kg sajtot spárgával belógatott egy kiszperált öltözőszekrény tetejébe és az aljába kezeletlen fából parazsat csiholt, amiben kb 1- 2 napi füstölés után  ez a finomság született:


A húspogácsába darált pulykahúst került (só, bors, lilahagyma, zsemlemorzsa, tojás hozzáadásával), amit Pé két sütőpapír között kinyújtott, majd egy pogácsaszaggató segítségével páros számú kört vágott ki belőle. Összeállítás: egy húskarika rétegre jön a sajt, arra még egy réteg hús, a széleit pedig kézzel összelapogatva fixáljuk a husit, hogy nem folyjon ki sütés közben az olvadt sajt, és kész is.


Ez pedig már a fogyasztás pillanatában a csordogáló füstölt olvasztott sajt látványa. Nyami!


2015. január 20., kedd

Szarvas és fakanál

Jöjjön most egy kis pirózás. Még a tavalyi adventi naptárunkhoz készítettem ezt a szarvasfejet, egy borosdoboz fedelére, ami fokozatosan bukkant elő, ahogy a csomagocskák fogytak, csak az összeállítás előtt elfelejtettem lefotózni. Nekem nagyon tetszik, bár mostanában minden bejön, amin szarvas van :P
 
Minta Innen.
Ez pedig egy cuki kis tacsi egy fakanál hátoldalára égetve, aki ajándékba készült és remélem sikerül majd vele örömet okozni. Biztosan megédesíti majd a desszerteket, amiket vele készítenek :D

Eredeti ötlet Itt.
Lesz még néhény fakanalas projekt a közeljövőben, majd mutatok végeredményt :)

A szarvasnál ezt a fejet használtam:


A kutyusnál pedig ezt:

2015. január 19., hétfő

Izlandi hógolyó Blogkóstolóra

Márti ebben a fordulóban Gabi blogját sorsolta ki nekem, aminek nagyon örültem, mert kedvelem a receptjeit és most még alaposabban is elmélyülhettem bennük. Az egyik desszert már csak a  neve miatt is megfogott: izlandi hógolyó, fedőnevén mákos kekszgolyó ;) Remek vendégváró falat és nem a szokásos unalomig ismételt kakaós kekszgolyó ízvilága jön elő, hanem sokkal izgalmasabb annál! Nekünk nagyon bejött, szerintem nem most készült utoljára.


Hozzávalók:
- 200 g darált háztartási keksz
- 50 g darált mák
- 170 g porcukor
- 50 g kókuszreszelék (plusz még annyi amennyi a forgatáshoz kell majd)
- 1 narancs leve
- 1 dl meleg tej
- 100 g olvasztott margarin
- 1 kk vaníliaaroma

Elkészítés:
Minden hozzávalót egy edénybe öntünk és alaposan összedolgozzuk, megvárjuk míg szobahőmérsékletűre hűl.  Ha túl lágy kevés kókuszreszelékkel szilárdítjuk, ha túl kemény egy kis tejjel hígítjuk. Mikor jól formázható, akkor diónyi gömböket görgetünk belőle, amiket kókuszreszelékbe forgatunk. Így mehet a hűtőbe pihenni fogyasztásig.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...