2013. április 25., csütörtök

Sün ápolás kezdőknek

Érdemes néhány alapszabályt észben tartani az afrikai fehérhasú törpesün otthoni tartásával kapcsolatosan:
 
Takarítás
- naponta szedjük ki az alomból a szilárd ürüléket;
- ha van futókereke azt is érdemes 1- 2 naponta letakarítani;
- hetente cseréljük le teljesen az almot és a forgácsot;
 
Étkezés
- ha romlandót kapott vacsira a süni, és nem ette meg reggelig, akkor vegyük el előle;
- mindig legyen előtte friss víz, nyáron gyakran cseréljük;
- a lisztkukacot ne hagyjuk előtte, ha nem ette meg egyszerre mindet, mert kimászhatnak;
- a lisztkukacokat lapos, fedővel rendelkező edényben tároljuk, és etessük őket hetente egy kis korpával/liszttel vagy zöldség/gyümölcs darabokkal, a fedőn legyenek apró szellőzőnyílások, és hűvös helyen tároljuk őket - nyáron lehetőleg hűtőben;
- száraz tápból juniort maximum fél éves koráig adjunk neki, utána váltsunk felnőtt tápra;
- ha tápt váltunk azt tegyük először vegyesen adagolva a régivel, majd fokozatosan kivonva a régit fokozatosan álljunk át az újra.
 
Samu fürdik
 
Egészség
- a süni lábacskáin a körmöket 1- 2 hetente vágjuk le karomvágó olló segítségével, ha hosszúnak ítéljük, de vigyázva - csak a fehér részt, különben vérzik; (Két emberes feladat!)
- ha már büdike, vagy maszatos lett valamitől a tüskéje/szőre, akkor fürdessük meg (pl. könnymentes babasamponban, cicasamponban), vigyázva a szemébe ne menjen hab, és egy fogkefe segítségével fésüljük át a tüskéit, majd alaposan szárogassuk meg törülközőben, csak utána tegyük vissza a helyére;
- fürdés egyáltalán nem ajánlott, ha extrém módon piszkos először nedves törlőkendővel próbáljuk megtisztítani, ha elengedhetetlennek ítéljük, akkor fürdés után ajánlott egy kis bőrápolás kiszáradás ellen (aloe spray formájában), de az normális ha kicsit száraz "korpás" a bőre a tüskék között;
- 3- 4 havonta féregtelenítsünk (macskáknak készült 1 csepp Stronghold a homlokára, a tüskék közé a bőrre - kívül és belül is hat);
- ősszel/télen adhatunk neki kisállat vitaminokat (pl. Bioflavex cseppet vízbe, Immunovet port táplálékba);
- 400 g körüli testsúly az átlagosan elfogadott, ha ennél több, akkor nem árt egy kis fogyókúra és rendszeres testmozgás biztosítása futókeréken.
 
Egy kis segítség a körömvágáshoz

 Hűtés/Fűtés
- ne legyen huzatos helyen a ketrec;
- ne legyen tűző napon a terrárium;
- télen átlagosan 21-23 fokon tartsuk a süni lakhelyét; (infralámpa ajánlott, mi időzítővel használjuk)
- nyáron ne helyezzük közvetlenül ventillátor elé a terráriumot;
- nyáron ne rakjunk be jégakkut közvetlenül a ketrecbe;
- nyáron egy a lakterében elhelyezett csempelapon remekül hűtheti a süni a pocakját;

Bővebb információkért keresd fel a Tüskeböki Törpesün Tenyészet honlapját, vagy rendeld meg a Törpesün tartásról szóló könyvet. Én innen szereztem a tudásomat és itt találom meg a kérdéseimre a válaszokat :)

Update (20130529):
Fontos, a kis hazánkban szabadon élő keleti sünt nem szabad hobbiból befogni és fogságban otthon tartani! Kivételt képez ez alól a sebesült, elárvult süni, ápolás céljából történő befogása! Ebben az esetben a táplálása és tartása eltér az afrikai fehérhasú törpesüniétől. Bővebb információk itt.

Kép innen.

6 megjegyzés:

  1. Nagyon édi Samu! :) ÉN nem merném levágni a kis körmét, olyan kis picike...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tényleg nagyon kis édes, bár a kép csalóka, mert a fürdést kifejezetten nem kedveli ;) A körömvágást pedig mind nagyon utálkjuk Pé-vel és Samuval egyetemben, egyszer a nagy rugkapálásban véletlenül kicsit többet vágtam az egyik körméből és vérzett a kis lába :( na akkor nagyon rosszul éreztem magam. Nem egyszerű mutatvány egyik sem...

      Törlés
  2. Van egy kis meglepim számodra, kérlek nézz be hozzám, remélem nem veszed rossz néven. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen, nagyon kedves tőled, örülök neki :D

      Törlés
  3. szia,én olyan 3-4 napja találtam a kertben kis süniket.még nincs nyitva a szemük minden este visszarakom őket oda ahol először találtam de nappal mindég máshová mennek úgy kell őket megtalálni hangos madárcsipogáshoz hasonló a hangjuk,azt nem tudom hogy tudatosan mennek szanaszét vagy nem,és hogy az anyjuk meg keresi esetleg őket vagy magukra maradtak?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!

      Szbadaon élő sünikkel nincs sok tapasztalatom, de attól félek, hogy ha 3-4 nap múlva sem láttál körülöttük felnőtt sünit, akkor lehet, hogy pl a mamájukat elütötte egy autó vagy valami baja esett, hiszen úgy néz ki, hogy nem jött vissza a picikért és félő, hogy hamarosan elpusztulnak.

      Ha van rá lehetőséged, akkor itt egy leírás az ápolásukról: http://sunbarat.hu/arva-sunbebik

      Ha nincs rá lehetőséged, hogy te viseld gondjukat, akkor pl a Főváris Állatkertben fogadnak be elárvult süniket, így megmentheted az életüket.

      Sok sikert!

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...