2015. november 18., szerda

Almás körtés crumble

Egy gyorsan összedobható desszertre vágytam a vasárnapi ebéd után, így egy crumble-ra esett a választásom, ami egy igazán kellmes őszi finomság :) Nálam most körte és alma került bele egy kevés csokoládéval dúsítva, de más gyümölcsök kombinációjával is működik ;)


Hozzávalók:
- 3 körte
- 3 alma
- 50 g étcsokoládé apróra felkockázva
- fahéj
- 2 ek keményítő
- 2 ek cukor
- fél citrom leve

Morzsához:
- 100 g hideg kockákra vágott vaj
- 100 g liszt
- 50 g cukor
- 30 g szeletelt mandula
- 1 csipet só

Elkészítés:
A gyümölcsöket megpucljuk, felkockázzuk, megszórjuk keményítővel, fahéjjal és a cukorral, majd meglocsoljuk a citromlével is. Óvatosan összeforgatjuk, hozzáadjuk a csokit is, majd egy kivajazott jénai edénybe öntjük.
A morzsa alapanyagait egy edényben kézzel összemorzsoljuk, de ne dolgozzuk el teljesen, legyen az állaga kellemesen morzsás. Ezt a keveréket öntsük a gyümölcsök tetejére. A sütőt 180 fokra előmelegítjük és kb. 40 perc alatt megsütjük, ha a teteje már szép aranybarna, akkor elkészült. Melegen fogyasztjuk. Magában is tökéletes, de egy hideg gombóc vanília fagyival egyenesen isteni!

2015. november 17., kedd

Hurutos laska

Korábban már találkozhattatok nálam a hurut készítésének rejtelmeivel, itt szóba került az is, hogy Apu kedvenc ételéhez van hozzá szükség, ami a hurutos laska leves. Nemrég főzött Apu egy nagy adaggal az általunk készített huruttal és nagyon fincsi volt, úgyhogy megmutatom nektek is:
 

Hozzávalók:
- 2,5 l húsleves alaplé + kb. 0,5 l víz
- 2 db sárgarépa (murok)
- 1 db fehérrépa
- 1 kúp hurut
- 1 - 1,5 dkg szárított vargánya (hirip)
- 2 - 3 db közepes burgonya (pityóka)
- 0,5 kg szélesmetélt (laska tészta)
- 3 dl tejföl
- só ízlés szerint

Elkészítés:
A szárított vargányát 1- 2 dl vízbe áztatjuk egy éjszakára. A megpucolt és felaprított sárgarépát és fehérrépát 1 l vízben feltessszük főni. Ehhez adjuk hozzá a megtisztított és felkockázott burgonyát, a beáztatott vargányát is az áztatólevével együtt, majd sózzuk és addig főzzük, míg puhára főnek a zöldségek. Kevés főzőlében feloldjuk a hurutot és a húsleves alaplével együtt hozzáadjuk zöldséges leveshez. A tejfölt néhány kanál meleg lével simára keverjük és így adjuk a leveshez, amivel összeforraljuk. Ekkor adjuk hozzá a szélesmetéltet és készre főzzük. Tálalásnál tejföllel kínálhatjuk és/vagy egy kis friss petrezselyemzölddel is megszórhatjuk.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...