2014. március 22., szombat

Medvehagymás tonhalas tészta

Gyors ebédre vágytam és ez lett belőle :D


Hozzávalók: (1 személyre)
- 1 kis konzerv tonhal
- 2 dl főzőtejszín
- 1 marék felaprított medvehagyma
- só, bors
- 1 ek olivaolaj

- főtt tészta

Elkészítés:
A tonhalról leöntjük a levét, majd az olivaolajon átmelegítjük, ekkor adjuk hozzá a medvehgymát is, amit kicsit megfonnyasztunk. Ráöntjük a tejszínt és besűrítjük, sóval meg borssal ízesítjük. Ekkor adjuk hozzá a főtt tésztát, amivel az egészet összeforgatjuk. Kész is :)

2014. március 21., péntek

Vörösáfonyás csíkos keksz

Ezt a kekszet már sokaknál láttam korábban és most jött el az ideje, hogy én is kipróbáltam, én Moha receptjét követtem és nem csalódtam, nagyon fincsi lett, bár az enyém nem sikerült olyan szépre, sőtt kifejezetten csúnya lett, de cserébe igazán finom :P


Hozzávalók:

Tésztához:
- 18 dkg lágy margarin
- 10 dkg porcukor
- 1 korty vaníliaaroma
- 3 tojássárgája
- 33 dkg liszt
- csipet só

Töltelékhez:
- 15 dkg vörösáfonya
- 3 ek cukor
- 1,5 citrom leve és reszelt héja

Elkészítés:
A tészta alapanyagait egy edénybe kimérem és gyors mozdulatokkal összedolgozom, míg össze nem áll az egész. Ekkor frissentartó fóliába csomagolom és a hűtőbe teszem pihenni legalább fél órára. Ezalatt elkészítem a tölteléket: az alapanyagokat egy edénybe öntöm és pár perc alatt összefőzőm, végül aprító gépbe téve még melegen összeturmixolom, míg szép sima nem lesz.
A tésztát lisztezett deszkán szabályos téglalap alakúra nyújtom, legalábbis igyekeztem erre törekedni, majd 5 egyenlő csíkra vágtam fel. 4 csík tetejét megkenjük a kihűlt pürével, majd egymás tetejére helyezzük őket úgy, hogy az 5. ami üres felülre kerüljön. Így ismét befóliázom az egész rudat és újabb pihenés következik a hűtőben, legalább 1 óráig. A sütőt előmelegítem 180 fokra, majd a tésztát éles késsel felvágom, és egy sütőpapírral bélelt tepsibe helyezem őket. Nekem két tepsinyi kekszem lett. 10- 12 perc sülés bőségesen elég nekik.

2014. március 20., csütörtök

Medvehagymás kukoricás muffin

Kaptam egy nagy csokor medvehagymát Anyósomtól, így nekiláttam kutakodni, hogy mire is használhatnám fel. Először is egy sós muffinra esett a választásom, aminek itt találtam az eredeti receptjét, amit persze kissé átalakítottam.
 
 
Hozzávalók: (9 db)
- kis csokor medvehagyma felaprítva
- 1- 2 marék mirelit kukorica (~50g)
- 125 g liszt
- 175 g tejföl
- só, bors
- 2 kk sütőpor
- 2 tojásfehérje (vagy 1 egész tojás)
- 30 ml olaj
- szezámmag (tetejére)
 
Elkészítés:
A száraz és a nedves alapanyagokat először külön- külön összekeverjük, majd egy kézi habverő segítségével összeforgatjuk, végül a tészta masszába beleforgatjuk a kukoricát és a medvehagymát is. A sütőt 180 fokra előmelegítjük. A muffinformát kibéleljük papírkapszlikkal, ebbe adagoljuk a tésztánkat, a formákat 3/4-ig töltve, majd megszórjuk szezámmaggal. 20- 25 perc alatt készre sütjük őket. Az ízük nagyon fonom volt, de a tészta sajnos nem jött ki szépen a papírból, így legközelebb kicsit több olajjal és talán kevesebb tejföllel készíteném.
 

2014. március 17., hétfő

Epres csokis Sakktábla torta

Tavaly Tesómnak TúróRudi tortát készítettem Születésnapjára, idén pedig ez a finomság lett a meglepetés. Szerencsére most két hétig itthon van, de hamarosan megy vissza Németországba.
 
Az ötletet innen vettem, de speckó sütőforma híján improvizáltam és a saját piskóta receptemet használtam fel, sőtt a krém arányain is módosítottam kicsit, meg a dekort is felturbóztam, no meg eperrel frissítettem rajta ;)

A külseje
Hozzávalók: (26 cm- es tortaformához)

Fehér piskótához
- 6 tojás
- 6 ek cukor
- 6 ek liszt
- 1 csipet só

Csokis piskótához
- 6 tojás
- 3 ek liszt
- 3 ek keserű kakaópor
- 1 csipet só

Krémhez
- 40 dkg margarin
- 1,5 csomag tejszín ízű pudingpor
- 1 csipet só
- 5 dl tej
- 15 dkg cukor
- 40 dkg keserűcsoki pasztilla

Dekorációhoz
- fél kg friss eper
- 1 marék keserűcsoki pasztilla
- 1 ek olivaolaj
- 1,5 csomag keserűcsokival töltött ostyarúd (Aldis)

A belseje
Elkészítés:
Először a krémet készítjük el, mert annak egy éjszakát állni kell a hűtőben felhasználás előtt. A pudingporból és a tejből sűrű krémet főzünk, majd a gázról levével hozzáadjuk a csokipasztillákat is és addig kevergetjük, míg el nem olvad mind. Ekkor a margarint kockánként szintén hozzáadjuk és  simára keverjük vele a krémünket. Így mehet a hűtőbe pihenni.
 
A piskótalapokhoz a tojásokat feltörjük és elválasztjuk a fehérjét a sárgájától. A fehérjét egy kevés cukorral és sóval kemény habbá verjük és a sárgáját a maradék cukorral felhabosítjuk. A sárgájás keverékhez a lisztet/kakóport kanalanként adagoljuk és alaposan összedolgozzuk. Az így kapott masszát a fehérjével fellazítjuk és óvatosan összeforgatjuk. A tortaformát alul sütőpapírral béleljük, a falát pedig margarinnal kikenjük. 180 fokra előmelegített sütőben 25 perc alatt készre sütjük, majd hagyjuk őket kihűlni. Értelemszerűen a fehér és a kakós tésztát külön- külön, két körben készítjük el ;) A két kész tortalapunkat megfelezve kapunk 4 réteget. Ezeket az alábbi módon felvágjuk és egymásba helyezzük. Én egy 20 cm átmérőjű tortaformát és egy fánk szaggatót használtam hozzá:

Mindkét variációból 2 db- ot készítünk
Így kapunk 4 réteg piskótalapot, amit gyűrűk alkotnak. Ettől lesz szép kockás a mintázata a felvágáskor a szeleteknek.
 
Az epreket kiválogatjuk és megmossuk.  A szebb szemeket félretesszük a díszítéshez, a maradékot vékony szeletekre vágjuk.
 
A krémet a hűtőből kivéve habverővel alaposan átdolgozzuk, levegőssé tesszük, így könnyen kenhető lesz.
 
A tortánk összeállítsánál a tortalapokat felváltva helyezzük egymásra szín szerint, tehát két egyforma mintázatú gyűrűkkel rendelkezőt nem rakunk egymásra! A piskótákra közvetlenül kerültek nálam az eperszeletek és arra a krém. A gyűrűk közé is kenhetünk krémet, nem csak a rétegek közé. A maradék krémmel bevonjuk a tetejét és az oldalát is a tortának. Nekem pont elég volt a krém nem volt maradék.
 
A torta krémes oldalához egyesével hozzáragasztjuk a csokis ostyarudakat, addig haladunk vele míg mindenhová jut.
 
A dekorációhoz olvasztunk egy kis csokit olivaolajjal és ebbe mártogatjuk a félretett eperszemeket, amiket a krém tetején csinosan elhelyezünk. A megmaradt olvasztott csokit sem pazaroljuk el és rácsorgatjuk a krémre.
 
A kész művet pár órára még betehetjük fogyasztás előtt a hűtőbe dermedni, ekkor szebben fognak látszani a rétegek szeleteléskor ;)
 
Jó szórakozást hozzá! Én nagyon élveztem készíteni, a többiek pedig enni szerették nagyon :D
 
Utolsó pillanatban, de ezzel a csokis édességgel neveznék Ízek és élmények 3. Blogszülinapi játékára. 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...