2013. április 27., szombat

56. VKF - Kókuzsos Eprekrém-leves

Anyáknapjára ajánlom!

Egyre több epret lehet látni a boltokban, bár import és még az ízük nem az igaz, de ezen lehet segíteni, erre tökéletes ez a vidám színű, frissítő, könnyed leves, ami nagyon egyszerűen elkészíthető akár szorgos gyermek kezek által is ;)


Hozzávalók:
- 5 dl tej
- 7 dkg kókuszreszelék
- 50 dkg eper
- 2 dl eperdarabos joghurt
- cukor (elhagyható, ha elég édes az eper)

Elkészítés:
A kókuszt, cukort és a tejet összeforraljuk, majd hagyjuk kihűlni. Ezt követően leszűrjük és a kókuszból alaposan kinyomkodjuk a tejet - én van hogy benne hagyom a kókuszdarabokat is, de ha kivesszük, attól még sütibe tökéletesen használható, tehát kidobni nem kell akkor sem. Az epret megmossuk, leszárazzuk és néhány szép darabot félreteszünk levesbetétnek. A kihűlt kókusztejet az eperrel összeturmixoljuk, majd hozzáadjuk a joghurtot és simára keverjük. Hűtőben tesszük pár órára. Tálaláskor friss eperdarabokkal dúsítjuk és megszórjuk egy kis kókuszreszelékkel is a tetejét, még hidegen tálaljuk.

2013. április 26., péntek

Vigyázz rájuk!

Tegnap délután, autóvezetés közben láttam idén először elgázolt sünit :'(


Kép innen.
Itt a jódő, ébrednek a sünik, vigyázzunk rájuk!

<¸¸ˇˇˇˇˇ¸¸`˙˙>o

Díjat kaptam Borso- tól és köszönöm szépen :)

 
A díjat tőlem kapja:
 
A díj szabályai:
- megemlíteni akitől kaptad a díjat, 
- továbbadni 4 olyan blogtulajnak ahol 200 alatt van a blogkövetők száma,
- értesíteni a megajándékozottakat!


2013. április 25., csütörtök

Sün ápolás kezdőknek

Érdemes néhány alapszabályt észben tartani az afrikai fehérhasú törpesün otthoni tartásával kapcsolatosan:
 
Takarítás
- naponta szedjük ki az alomból a szilárd ürüléket;
- ha van futókereke azt is érdemes 1- 2 naponta letakarítani;
- hetente cseréljük le teljesen az almot és a forgácsot;
 
Étkezés
- ha romlandót kapott vacsira a süni, és nem ette meg reggelig, akkor vegyük el előle;
- mindig legyen előtte friss víz, nyáron gyakran cseréljük;
- a lisztkukacot ne hagyjuk előtte, ha nem ette meg egyszerre mindet, mert kimászhatnak;
- a lisztkukacokat lapos, fedővel rendelkező edényben tároljuk, és etessük őket hetente egy kis korpával/liszttel vagy zöldség/gyümölcs darabokkal, a fedőn legyenek apró szellőzőnyílások, és hűvös helyen tároljuk őket - nyáron lehetőleg hűtőben;
- száraz tápból juniort maximum fél éves koráig adjunk neki, utána váltsunk felnőtt tápra;
- ha tápt váltunk azt tegyük először vegyesen adagolva a régivel, majd fokozatosan kivonva a régit fokozatosan álljunk át az újra.
 
Samu fürdik
 
Egészség
- a süni lábacskáin a körmöket 1- 2 hetente vágjuk le karomvágó olló segítségével, ha hosszúnak ítéljük, de vigyázva - csak a fehér részt, különben vérzik; (Két emberes feladat!)
- ha már büdike, vagy maszatos lett valamitől a tüskéje/szőre, akkor fürdessük meg (pl. könnymentes babasamponban, cicasamponban), vigyázva a szemébe ne menjen hab, és egy fogkefe segítségével fésüljük át a tüskéit, majd alaposan szárogassuk meg törülközőben, csak utána tegyük vissza a helyére;
- fürdés egyáltalán nem ajánlott, ha extrém módon piszkos először nedves törlőkendővel próbáljuk megtisztítani, ha elengedhetetlennek ítéljük, akkor fürdés után ajánlott egy kis bőrápolás kiszáradás ellen (aloe spray formájában), de az normális ha kicsit száraz "korpás" a bőre a tüskék között;
- 3- 4 havonta féregtelenítsünk (macskáknak készült 1 csepp Stronghold a homlokára, a tüskék közé a bőrre - kívül és belül is hat);
- ősszel/télen adhatunk neki kisállat vitaminokat (pl. Bioflavex cseppet vízbe, Immunovet port táplálékba);
- 400 g körüli testsúly az átlagosan elfogadott, ha ennél több, akkor nem árt egy kis fogyókúra és rendszeres testmozgás biztosítása futókeréken.
 
Egy kis segítség a körömvágáshoz

 Hűtés/Fűtés
- ne legyen huzatos helyen a ketrec;
- ne legyen tűző napon a terrárium;
- télen átlagosan 21-23 fokon tartsuk a süni lakhelyét; (infralámpa ajánlott, mi időzítővel használjuk)
- nyáron ne helyezzük közvetlenül ventillátor elé a terráriumot;
- nyáron ne rakjunk be jégakkut közvetlenül a ketrecbe;
- nyáron egy a lakterében elhelyezett csempelapon remekül hűtheti a süni a pocakját;

Bővebb információkért keresd fel a Tüskeböki Törpesün Tenyészet honlapját, vagy rendeld meg a Törpesün tartásról szóló könyvet. Én innen szereztem a tudásomat és itt találom meg a kérdéseimre a válaszokat :)

Update (20130529):
Fontos, a kis hazánkban szabadon élő keleti sünt nem szabad hobbiból befogni és fogságban otthon tartani! Kivételt képez ez alól a sebesült, elárvult süni, ápolás céljából történő befogása! Ebben az esetben a táplálása és tartása eltér az afrikai fehérhasú törpesüniétől. Bővebb információk itt.

Kép innen.

2013. április 24., szerda

15. SAD - Takarékos Tiramisu

Pé- vel állandó vita tárgya nálunk a tiramisu, ugyanis én mascarponeval szeretem ő pedig vajkrémmel, így kettőnkre nem álltam neki kétfélét csinálni, inkább kivártuk, míg a családi látogatások alkalmával készítettek nekünk a fogunkra valót. Erre a dilemmára ad megoldást ez a recept, aminek az alap ötletét Pé találta itt és ő is készítette el a maga verzióját az otthon fellelt alapanyagokból, én csak közkincsé teszem. A végeredmény pedig elég ízletes lett ahhoz, hogy mostantól mi így csináljuk :D
 
 
Hozzávalók:
- 3 dl tej
- 3 kk instant kávépor (lehetne felesben keserű kakaópor)
- 3 dl habtejszín
- fél doboz natúr vajkrém
- 3 ek cukor (vagy 4 ek méz)
- 30 dkg babapiskóta
- 2 tojás
- 1 kk rumaroma
- 1 kk vaníliaaroma
- 1 csipet só
- keserű kakaópor (vagy helyette reszelt keserűcsokiforgács)
 
Elkészítés:
Langyos tejben elkeverjük a kávét, 1 ek cukrot és a rumaromával. A krémhez a tojásokat habosra keverjük a maradék cukorral, majd hozzáadjuk a felvert habtejszínt, a vaníliaaromát, a sót, a vajkrémet és óvatosan összeforgatjuk. Egy jénai tálban felváltva rétegezzük a kávéban pár másodpercig megáztatott babapiskótákat, és a krémet, míg minden el nem fogy vagy meg nem telik a tál. A tetejét pedig megszórjuk kakaóporral és fogyasztás előtt egy éjszakára a hűtőben állni hagyjuk, hogy kellemesen összeérjenek az ízek és kialakuljon a megfelelő állaga a krémnek.
 
Hát így lett a tiramisuból habos, hamis mascarpones sütemény :) Kiírás Gionettánál.
 
 

2013. április 23., kedd

Gyöngyözés

Próbálkoztam egyszerűbb gyöngyfűzési technikákkal és ekkor szerettem bele a gyönygszövésbe:
 
 

Segítség az elkészítéshez itt vagy itt:

Amire szükség lesz:
- nagyon vékony tű
- gyöngyök
- gyöngyszövőkeret (lehet s.k. vagy hobbi boltban beszerezhető)
- cérna

És íme néhány példa a gyöngyfűzési próbálkozásaimra is: (ezek vékony dróttal készültek)

 

2013. április 22., hétfő

Húsmentes Hétfő

Ma van a Föld napja: Ma NE egyél húst!

"Minden csatlakozó a húsmentes Föld napján legalább 2 kg-mal csökkentheti a légkör szén-dioxid-terhelését. Ha félmillióan csatlakozunk, akkor egyetlen nap alatt 2 tonnával kevesebb szén-dioxid kerül a légkörbe. Csatlakozz, ne csak ezen az egy hétfőn! Tégy az éghajlatváltozás ellen. Te is felelős vagy közös jövőnkért. Egészségesebb étrend = kisebb ökolábnyom!"

A kampányról bővebben itt olvashatsz.

Forrás: Google

2013. április 21., vasárnap

56. VKF - Mini linzer

Anyáknapi menübe ajánlom! Az 56. VKF kiírása Orchidea a konyhában- nál.

Ez a receptem egyik régi ismerősöm feleségétől származik és így jó, ahogy van semmit nem változtattam rajta:


Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 1 cs sütőpor
- 1 cs vaníliás cukor
- 25 dkg margarin
- 20 dkg porcukor
- 4 tojás sárgája
- 1 citrom leve
- házi ribizlilekvár (próbáltam már sokfélével, de ezzel a legfinomabb)

Elkészítés:

A lisztet elkeverjük a sütőporral, cukorral és a vaníliás cukorral, majd összemorzsoljuk a vajjal,a tojások sárgájával, a citrom lével és jó alaposan összegyúrjuk, míg egy linzer tészta szerű masszát kapunk. Egy órát hagyjuk pihenni a hűtőben, majd lisztezett deszkára borítjuk, 3-4 mm vastagra nyújtjuk és szépen kiszaggatjuk, végül sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük a kis virágfejeket egymástól 2-3 cm távolságban. 180 fokos előmelegített sűtőben 5-6 perc alatt megsütjük. Vigyázat gyorsan sül, mikor az alja már halvány barna a teteje pedig matt fehér, akkor már kész! Ekkor még kemény, de lekvárral megtöltve egy nap alatt omlós puhává válik, így érdemes előre dolgozni.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...