2015. november 6., péntek

Vaníliapudingos körtetorta

Ezt a receptet Vanilinnél találtam, de úgy látom sokan kipróbálták már korábban is. Isteni lett a végeredmény, máskor is fog még készülni nálunk az tuti! Mindenkinek csak ajánlani tudom.



Hozzávalók: 26 cm-es tortaformához
Tésztához:
- 20 dkg liszt
- 1/2 tk sütőpor
- 3 ek cukor
- 1 kk vaníliaaroma
- 8 dkg hideg vaj
- 1 tojás
Töltelékhez:
- 5 nagyobb körte
- 5 dl viz
- 5 dkg cukor
- 1 citrom leve
- a cs. főzhető vaníliapuding
Habhoz:
- 3 tojás
- 9 dkg cukor
- 2 dl tejföl

Elkészítés:
A tésztához a száraz alapanyagokat összeöntjük és habverővel átkeverjük, majd hozzáadjuk a hideg felkockázott vajat és a tojást, mindezt kézzel alaposan összegyúrjuk. Nálam egy éjszakát pihent a hűtőben frissentartó fóliában.
 
A sütés napján elkészítjük a tölteléket, amihez a citromleves vizet és cukrot feltesszük főni.
A körtéket meghámozzuk és felkockázzuk. Beletesszük a forralásban levő citromleves vízbe, így néhány percig pároljuk, majd  kiszedjük. A lé kelleni fog, abban készítjük el a pudingot.
 
A tésztát egy  lisztezett deszkán kör alakúra nyújtjuk. A kör pár centivel nagyobb legyen mint a tortaforma alja. A tortaforma alját sütőpapírral béleljük, az oldalát megvajazzuk. Behelyezzük a tésztát a tortaformába, 3 cm-es peremet hagyva az oldalán, és alaposan a sütőformába  nyomkodjuk.
 
A tésztát én egy 190 fokra előmelegített sütőben 10 perc alatt elősütöttem, mert féltem, hogy eláztatná a körte. Előtte egy villával alaposan megszurkáltam. Mikor kicsit megbarnult kivettem.
 
A tésztát megszórjuk a leszűrt körtekockákkal.
 
A pudingport kevés vízben csomómentesre keverjük, majd a citromos lébe öntjük és állandóan keverve sűrűre főzzük. Ráöntjük a körtekockákra, elsimítjuk és 190 fokra előmelegített sütőben 15-20 percet sütjük.
 
A habhoz a tojásokat kettéválasztjuk és a tojásfehérjékből a cukorral kemény habot verünk. Hozzáadjuk a tojássárgákat is, végül mindet a tejföllel együtt összeforgatjuk.
 
A tortát kivesszük a sütőből, rákenjük a habot, rásimítjuk és visszadugjuk a sütőbe még 20-25 percre. A hab legyen aranybarna, de ne égessük meg. 

Teljesen kihűtjük, utána szeleteljük. Porcukorral díszíthetjük.

2015. november 5., csütörtök

Sült cékla krémleves

Én a magam részéről nagyon szeretem a céklát, mint savanyúságot, de egyéb formában még nem nagyon barátkoztam vele, ezért gondoltam, hogy nekifutok és készítek elsőre egy levest belőle. Íme a végeredmény:
 

Hozzávalók: (6 személyre)
- 12 db cékla (közepes méretű)
- 5 dl húsleves alaplé
- só, bors
- őrölt kömény ízlés szerint
- 2 fej vöröshagyma
- balzsamecet vagy citromlé
- olaj

Elkszítés:
A céklákat gumikesztyűben megpucoljuk és 4- be vágjuk. A hagymákat megpucoljuk és szintén 4- be vágjuk. A cékladarabokat és a hagymát sózzuk borsozzuk, köményezzük, meglocsoljuk egy kevés olajjal és balzsamecettel, majd egy sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük és fél órát fólia alatt, végül még fél órát fólia nélkül sütjük 200 fokon. Ha a cékla megpuhul kivehetjük, akkor jó, ha a szélei karamellizálódtak egy kicsit. A céklákat felöntjük a forró húsleves alaplével és alaposan leturmixoljuk, ha túl sűrű egy kevés vízet adhatunk hozzá, de figyeljünk az ízekre. Még melegen kínálhatjuk tejföllel és/vagy fetasajttal. Céklakedvelőknek kötelező!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...