2015. március 25., szerda

9. szakácsmustra - Zebra torta pezsgőkrémmel

A mostani forduló Fűszermáni Gabinak köszönhetjük, aki Lajos Marit szemelte ki nekünk szakácsnak, megkóstolásra. Remek választás, ugyanis Lajos Marinak saját weboldala van, így van miből válogatni bőven! Én mégis egy könyvéből választottam tortát, ugyanis Tesóm szülinapja márciusban van, tehát a feladat adott volt, már csak a megfelelő receptet kellett megtalálni, amit a 66 torta című könyvéből merítettem. Erre a receptre pedig Ízemlékek hívta fel a figyelmemet. Pé rengeteget segített a kivitelezésnél, mert néhol többkezes  a művelet, de tényleg ;P
 

Hozzávalók: (26 cm- es tortaformához)
 
Piskóta:
10 dkg étcsokoládé
10 dkg étkezési keményítő (ha nincs akkor liszt is jó)
16 dkg finomliszt
6 evőkanál langyos víz
6 db tojás
16 +10 dkg cukor
1 citrom reszelt héja
csipetnyi só

Pezsgő krém:
1,5 csomag zselatin port
6 tojássárgája
12 + 3 dkg cukor
1,5 + 1,5 dl félszáraz pezsgő
1 citrom reszelt héja
2 tojásfehérje
3 dl tejszín

Csokilikőr zselé:
0,5 csomag zselatin por
2,5 dl csokilikőr
 
Díszítéshez:
1,5 dl tejszín
1 ek cukor
0,5 csomag habfixáló
dr. Oetker csoki szívek
 
 
Elkészítés:
Lépésről lépésre követtem Ízemlékek leírását, így nem másolnám be ide ismét, nézzétek meg nála. Remek fázis fotókat is találtok hozzá.  Annyi az eltérés nálam, hogy tojáslikőr helyett én csokilikőrt használtam és lap zselatin helyett pedig zselatin port, amit folyadékban fel kellett forralni nem pedig vízbe beáztatni, kicsavarni, végül kihűteni langyosra és úgy belekeverni a masszákba. Én nem készítettem csoki korongokat dekorációhoz, hanem boltban vásároltam kész csoki szíveket, ezzel is egyszerűsítve a folyamatot.
 
 
Nekem kicsit balesetes lett a végeredmény, mert elmértem a piskótalapok méretét a peremére, túl magas lett, így kicsit toldott- foldott lett az oldala egy szakaszon, ezért itt a tojáslikőr zselé fele a torta oldalához kifolyt. Szerencséer egyenletesen eloszlott körben és nem csak egy két helyen látszik,  bár az eredmény így is szépséges, de én tudom, hogy mégsem tökéletes, másoknak szerencsére ez nem tűnt fel ;) Elsőre azt gondolom remek lett így is, mert bár már csináltam néhány macerás tortát korábban is, de ez viszi a prímet, csak nagy türelemmel szabad nekiállni! Az íz élmény remek, ráadásul csodásan látványos, bár a csokilikőrtől durván alkoholos a végeredmény, szóval sziugorúan csak felnőtteknek ajánlott!
 

2015. március 24., kedd

Padlizsános húsgolyók

No, ez amolyan mindent bele étel, lássuk mi van otthon alapon elkészítve, ami isteni lett, máskor is készülni fog nálunk ;) Mindenkinek csak ajánlani tudom!


Hozzávalók: (3- 4 főre)
- 1 nagy padlizsán
- 2 dl főzőtejszín
- só, bors
- 6 dl víz
- 1 ek liszt
- 2 ek mustár
- 1 kk dijoni mustár
- 1 ek cukor
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 kk citromlé

Golyókhoz:
- 50 dkg darált pulyka
- só, bors
- majoranna
- fél fej vöröshagyma felkockázva
- 2 gerezd fokhagyma
- kevés zsiradék (nálam kókuszolaj)

Körethez:
- 1 bögre hántolt árpa (lehetne búza is, mi kicsit unjuk már a rizst)
- 1 ek vegeta
- só
- 2 bögre víz

Elkészítés:
Az árpát egy éjszakára beáztatjuk. Leöntjük az áztató vizet, majd felöntjük a dupla mennyiségű vízzel, hozzáadjuk a sót és a vegetát, így főzzük fedő alatt, kevergetés nélkül, míg az összes vizet fel nem szívja és teljesen meg nem puhul.
 
A húsgolyókat ÍGY készítjük el.
 
A szószhoz a padlizsánt megpucoljuk felkockázzuk, sózzuk, borsozzuk és egy sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük, majd némi kókuszolajat is teszünk alá, így sütjük 180 fokon 20- 30 percig. Miután kivettük a sütőből felöntjük egy edényben 6 dl vízzel és puhára főzzük a fokhagymával együtt, végül kézi kruplinyomóval szétnyomkodjuk kissé, amúgy rusztikusan. Ízesítjük mustárral, citromlével, cukorral és ha szükséges sóval, borssal is. A tejszínt a liszttel elkeverjük, így adjuk fokozatosan a padlizsános masszánkhoz. Kis vízzel még hígíthatjuk, ha szükséges. Ehhez adjuk hozzá a húsgolyókat és együtt is rotyogtatjuk még 5 percig.  A főtt árpával kínáljuk.

2015. március 23., hétfő

Bloggerinák praktikái - Játék Dittinél

Ditti játékra hívott minket, így jókívánság gyanánt én is jönnék néhány trükkel, ami segíti a házimunkát :)

1. Utálok vasalni, így ha tudom elkerülöm: a ruhákat azonnal kiveszem a mosógépből, amint lejár a mosás és alaposan kirázom őket, majd szépen gyűrődésmentesen összehajtogatom mindet - a pólókat/nadrágokat fel is csavarom és így hagyom kicsit simulni 5- 10 percig, csak utána teregetek. A függönyöknél az a trükk, hogy kézzel mosom őket és kicsavarás nélkül függesztem ki száradni mindet sok- sok csipesszel, a tetejüknél rögzítve.

2. A kifacsart citrom héját nem dobom ki, hanem beteszem a hűtőbe, hogy magába szívhassa a kellemetlen, nem kívánatos szagokat. Így mindig friss és illatos marad. Csak miután elvégezte a dolgát utána dobom ki még mielőtt bepenészedne ;)
 
3. A mosógép tisztántartásához én ecetet és szódaikarbónát használok, mégpedig úgy, hogy a gépbe öntök fél üveg ecetet, majd a mosóportartóba szórok egy zacskó szódabikarbónát és így indítok el egy üres mosást 90 fokon. Gyönyörűen leszedi a lerakódásokat és a vízkövet is. Makacs szennyeződéseknél ismételjünk.

Kíváncsian várom a többiek tippjeit és türkkjeit! :D
 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...