2014. június 20., péntek

Blogkóstoló - Banánkrém leves

A mostani forduló lebonyolítása a tetovált lányhoz, Ágihoz került, aki a sorsolás alkalmával Konyhavirtuózt húzta ki páromul, akinek a "konyhájban" már többször megfordultam és mentettem is el tőle recepteket, most viszont szépen végignézegettem az összeset. Egy krémlevesre esett a választásom, méghozzá praktikussági okokból, ugyanis volt otthon 4 punnyadt banánom ;)


Hozzávalók: (2 személyre)
- 4 érett banán
- fél csomag banán ízű pudingpor
- 6 dl tej
- 1 dl főzőtejszín
- 1 kk őrölt fahéj
- 1 kk citromlé
- 2 ek cukor
- 1 kk vaníliaaroma

Elkészítés:
A tej egy részével elkeverjük a pudingport, majd a maradék tejjel, cukorral közepes lángosn besűrítjük. A banánt a citrommal, fahéjjal, vaníliaaromával, tejszínnel leturmixoljuk és a sűrű tejhez adjuk. Így forraljuk pár percig. Tálalásnál megszórjuk egy kevés szeletelt mandulával :) Hidegen vagy melegen is fogyaszthatjuk. Nagyon kellemes leves.

2014. június 18., szerda

25. SAD: Sünis tejfölös málna torta Pé- nek

Mivel úgy gondoltam, hogy a dobostorta kevés lesz a családnak, így készítettem egy gyülölcsös tortát is Pé szülinapjára, ez inkább az én ízlésemnek megfelelő, de a málnát Pé is nagyon szereti, szóval ő sem panaszkodott ;) A forma ötletét itt láttam meg és egyből beleszerettem, tudtam, hogy nekem is el kell készíteni Samut megformázandón ;)
 

Hozzávalók: (20 cm-es tortaformához) 8 főre
Piskótához:
- 5 tojás
- 50 g margarin
- 7-8 ek liszt
- 5 ek cukor
- 1 csipet só

Krémhez:
- 3 dl tejföl
- 3 ek vaníliáscukor
- 1 kk rumaroma
- 1 csipet só
- 10 dkg friss málna

Dekorációhoz:
- néhány szem málna
- 1-2 csepp piros ételfesték
- 2,5 dl habtejszín
- 1 csomag habfixáló
- 1 ek cukor
- fehér és keserűcsoki törmelék
- Dr. Oetker Dekortoll: keserűcsoki, tejcsoki és fehércsoki

Elkészítés:
A piskótához a tojásokat fehérjére és sárgájára választjuk. A fehérjét egy ek cukorral kemény habbá verjük. A sárgáját a maradék cukorral és sóval fehéredésig keverjük, ekkor hozzáadjuk a lágy margarint és alaposan felhabosítjuk, majd kanalanként hozzáadjuk a lisztet is, míg egy sűrű masszát nem kapunk. A sárga masszánkat először fellazítjuk egy ek fehérjehabbal, majd a többi habot óvatosan hozzáforgatjuk, míg nagyjából egynemű nem lesz a tésztánk.  A tortaforma aljára sütőpapír kerül, az oldalát margarinnal megkenjük, így öntjük bele a tésztánkat és spatula segítségével egyenletesen eloszlatjuk a tetejét.  Asütőt 180 fokra előmelegítjük és 20- 25 perc alatt tűpróbáig sütjük.
 
Mikor a tészta kihűlt a tetejéről 1 cm vastagságú kört leválasztunk, ezt félretesszük, mert vissza fog rá kerülni. A vastagabb tortarész belsejjét kibelezzük egy kiskanál segítségével, hogy csak az alján s az oldalán maradjon egy - egy cm vastag fala. A kiszedett piskótát a kezünkkel elmorzsoljuk, nyakon öntjük a tejföllel, vaníliás cukorral, sóval, rumaromával és összedolgozzuk. Az így kapott krémünk felét visszatöltjük a kibelezett tortánkba, erre kerül egy réteg málna, majd a kencénk másik fel, végül az elején levágott piskóta szeletünk. Így mehet a hűtőbe pihenni egy kicsit.
 
A torta külsejének borításához a habtejszínből, pár szem málnából, cukorből, habfixálóból kemény habot verünk. Ezt kenjük rá a pikótánkra. Végül a fehér és keserűcsoki forgácsokat óvatosan kézzel felvisszük a tortánk oldalára és a tetejénk külső peremére. Ekkor a dekortollak segítségével megrajzoljuk a süni füleit, szemét és lábacskáit is. Ezzel el is készültünk a nagy művel :D


 
 Ezzel pedig úgy gondolom, hogy megfelelek a mostani SAD kiírásának, amit Saso hirdetett meg.
 

2014. június 16., hétfő

Dobostorta Pé-nek

Pé- nek péntek 13- án volt a születésnapja és már régóta rágta a fülemet egy dobostortáért, hát most beadtam a derekamat és belevágtam az elkészítésébe. Hosszas utánaolvasás és recept böngészések után végül Csibekalandoknál leltem rá a nekem tetsző variációra, ami az eredeti verziót követi. A végeredmény remek lett, isteni benne a krém! Bár a karamell nálam kicsit sötétebbre sikerült, mint szerettem volna, de így sem érkezett rá panasz :D


Hozzávalók: (22 cm átmérőjű tortához) 8 főre

Piskótalapokhoz:
- 6 tojás
- 10 dkg porcukor
- 10 dkg liszt
- 3,5 dkg margarin

Krémhez:
- 4 tojás
- 20 dkg porcukor
- 23,5 dkg margarin
- 3,5 dkg 70%-os csokoládé
- 3,5 dkg kókuszolaj

Karamellhez:
- 15 dkg porcukor
- 4 ek víz
- 2 ek margarin
- 2 ek 10 %-os ecet

Dekorációhoz:
- csokitörmelék

Elkészítés:
Csibénél nagyon jó a leírás én azt követtem, annyi módosítással, hogy a krémmel kezdtem és alaposan behűtöttem ebben a nagy melegben betöltés és díszítés előtt. A karamellnek pedig a fele mennyisége is elég volt nekem a legszebb tortalap bevonásához. Dekorálásnál pedig némi csokiforgász kerül a torta oldalára és tetején lévő csokirózsára is.
 
 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...