2013. június 7., péntek

Tejszínes laska

A korábban már említett gombász barátnőmtől kaptam az alábbi étek alapanyagát is, méghozzá 1 kg laskagombát. Ez volt az első találkozásom a laskával, de úgy látom szerelem lesz első látásra, sőt Pé is mind a 10 ujját megnyalta ez után a finomság után :D


Hozzávalók: (2 személyre)
- 25 dkg laskagomba
- 2 dl főzőtejszín
- fél csirkemell felkockázva
- só, bors, kakukkfű, őröl szerecsendió
- 1 fej vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 4 ek olivaolaj
- 1 ek mustár
- tészta

Elkészítés:
A laskát alaposan megmossuk és csíkokra vágjuk, majd egy kis olajon a felkockázott és megpirított hagymával meg fokhagymával megpirítjuk, majd sóval, borssal, és kakukkfűvel fűszerezzük. Ekkor félretesszük a gombát, míg a husit sóval, borssal egy kis olajon minden oldaláról megpirítjuk, majd felöntjük a tejszínnel és egy késhegynyi szerecsendióval és mustárral ízesítjük, kicsit hagyjuk rotyogni, hogy összeérjenek az ízek. Végül a gombát is a tejszínes keverékhez adjuk, és mikor a husi meg a gomba már teljesen puha, akkor levessszük a tűzről. A tésztát eközben sós, olajos vízben készre főzzük, ezzel tálaljuk az ízletes gombás husit. Mennyei :D


2013. június 6., csütörtök

Túrós raffaello

Vendégek jöttek hozzánk és egy gyors egyszerű nasit szerettem volna készíteni. Még 2- es számú Anyósomék csináltak Karácsonyra túrós raffaellót, innen jött az ötlet, hogy én is megpróbálkozom vele.


Hozzávalók:
- 50 dkg préselt túró
- 25 dkg kókuszreszelék
- 1 csomag bourbon vanília
- 2 csomag vaníliás cukor
- 10 dkg tejpor
- 20 dkg porcukor
- 1 marék dióbél
- 10 dkg  szobahőmérsékletű margarin

Elkészítés:
A túrót a cukorral, vaníliás cukorral, margarinnal habosra keverjük, hogy felolvadjon a cukor, utána hozzákeverjük a többi hozzávalót is, de kb 5 dkg kókuszt meghagyunk. Az egyneművé vált kész masszából diónyi golyókat készítünk és a maradék kókuszreszelékben megforgatjuk őket, majd ízlés szerint dióbéllel díszítjük a tetejüket. Nagy sikert arattam vele :)

2013. június 5., szerda

Juhtúróval töltött gomba

Egyik kedves barátnőmtől kaptam ajándékba 1 doboz gyönyörűséges barna csiperkét, ugyanis gombapincészetük van. Úgy megöröltünk neki Pé- vel, hogy már másnap ebédre ezt a finomságot alkottam egy részéből, de így is hogy el ajándékoztam belőle egy részét, még mindig maradt jócskán, szóval lesz még néhány gombás finomság a közeljövőben :)


Hozzávalók: (2 személyre)
- 6 fej barna csiperke
- 18 dkg juhtúró
- 4 szem újkrumpli
- 2 szál sárgarépa
- 2 szál fehérrépa
- 2 ek méz
- 3 ek olivaolaj
- só, bors, kakukkfű, rozmaring
- néhány vékony szelet szalonna
- 2 gerezd fokhagyma

Elkészítés:
Először is a gombafejeket alaposan megmossuk, de nem hámozzuk meg, majd a tönköket kivesszük. A juhtúrót ízesítjük borssal, kakukkfűvel, a megpucolt, zúzott fokhagymával és alapos kikeverés után betöltjük a gombákba, sőt még egy egy szelet szalonnával is megbolondítjuk őket. A krumplit megmossuk, felkarikázzuk, a répákat megpucoljuk és feldaraboljuk, majd egy zsiradékkal kikent tepsibe halmozzuk, végül meglocsoljuk egy kis vízzel, olivaolajjal, sóval, borssal, rozmaringgal és megcsorgatjuk mézzel is, erre jönnek a gombafejek és egy réteg alufólia. 200 fokos sütőben 45 percig sütjük, utána még 15 percig fólia nélkül hőlégkeveréssel megbarnítjuk. Rendkívül ízletes végeredményt kapunk :D

2013. június 4., kedd

SAD 16. Kiírás - RÓZSÁS kedvemben!

Eme blogos kezdeményezést (Süss, Alkoss, Díszíts!) 2011. szeptember 10- én Kiskukta indította útjára. Azóta már 15 forduló zajlott le. Gionetta vezette a legutóbbit, nála én csápoltam lelkesen, hogy lenne egy szuper ötletem a következő fordulóra, és ezúton is köszönöm a bizalmat! :D
 
Íme a kiírás:
 
 
Itt a nyár, itt a RÓZSAszezon! Tehát készítsetek olyan desszertet, melynek a formája, a díszítése, a színe esetleg az alapanyaga, vagy éppen a mintája RÓZSÁS. Lehet az RÓZSAszín, legyen benne RÓZSAvíz, RÓZSAszirom, RÓZSAlekvár vagy csak legyen rajta egy marcipán RÓZSA. Egyedül a RÓZSAillat nem lesz elég ;)
 
Az elkészült művek linkjét és fotóját, ide küldjétek el nekem:
2013. július 14. éjfélig,
a sunisuti.samu@gmail.com e- mail címre.
 
Akinek nincs blogja, természetesen azt is szeretettel várom. Ez esetben egy képet és receptet küldjön nekem e- mailben, amit a blogomon közzé fogok tenni vendégposztként.
 
Kérlek, vigyétek a hírt és rakjátok ki a blogotokon a bannert! Legyünk minél többen :)
 
Az eddigi forduló kiírások:
1. Kiskukta: Díszíts egyszerűen, de nagyszerűen!
2. Pixie Pie: Téli tortamóka
3. Pici Juci: Gombóc Artúr álma
4. Gesztenye: Tündér tortácska
5. Tücsök Bogár: Karamell, mert szeretem!
6. Mandulasarok: Teát vagy kávét
7. Katuci Konyha: Klasszikusok új ruhája
8. Reformkori konyha: Díszíts gyümölccsel!
9. Praliné Zsuzsi: A csíkos és a pöttyös a divat!
10. Flóra: A bennünk rejlő cukrász
11. Trollanyu: Öltöztessétek ünnepi ruhába kedvenceiteket!
12. Éva: Csavard fel...!
13. Teller-cake: Sütinyalóka avagy cake-pops :)
14. Linyah: Face controll!
15. Gionetta: Jaj, de jó a habos sütemény!

A következő, 17. forduló stafétájáért jelentkezzetek nálam email- ben (több jelentkező esetén a szerencse dönt, nem a gyorsaság), ha senki nem vállalja önként, akkor a bloggal rendelkező részvevők között fogom kisorsolni a következő forduló lebonyolítóját, ügyelve arra, hogy akinél már járt ne legyen benne a kalapban ;)
 
Szeretettel várok mindenkit! 

9. Blogkóstoló - Majorannás tepsis csirke

A mostani Blogkóstoló forduló lebonyolítását és sorsolását Rubin konyhájának köszönhetjük.
 
Én a sorsoláson Saso-t kaptam és szétnézve a blogján sok finomságot találtam, most egy könnyű tepsis sültre esett a választásom, van még néhány, amit eltettem talomba, ha lesz rá időm és megfelelő alkalom, akkor még azokat is kipróbálom :)  A recepten csak annyit változtattam, hogy mell helyett comb került a krumpli és a tejföl közé ;) A husi finom omlós lett, bár a bőrét legközelebb leszedném, mert nem lett ropogós, és ennek Pé nem örült.
 
 
 
Hozzávalók: (2 személyre)
- 5 db nagyobb újkumpli
- 2 egész csirkecomb
- 3 ek tejföl
- só, bors, majoranna, rozmaring
- kevés zsiradék
- 2 ek olivaolaj
 
Elkészítés:
A krumplim megmossuk és felkarikázzuk. Egy tepsit kikenünk zsiradékkal és abba halmozzuk a burgonyakarikákat, egy kevés vizet is hozzáöntünk, de lehet ez húsleves alaplé is. sózzuk és borsozzuk, meghintjük egy kevés rozmaringgal és meglocsoljuk egy kevés olivaolajjal. A combokat megmossuk, sóval, borssal, vegetával és majorannával alaposan bedörzsöljök, majd a krumplik tetejére ültetjük és meglocsoljuk tejföllel. Lefedjük a tepsit alufóliával, így 45 percig sütjük 200 fokon, majd még 15 percig visszatesszük a sütőbe fólia nélkül, hőlégkeveréssel, hogy szép barna színt kapjon a husi.
 

2013. június 3., hétfő

Pereckenyér

Pé megkívánta a perecet, így nekilátott, hogy készítsen néhányat :)


Pontos recepttel sajnos nem szolgálhatok, mert érzésre dolgozott a Szentem, no meg a hűtőnk és éléskamránk tartalmára hagyatkozott, de kb ilyen arányokban:

Hozzávalók:

Tésztához:
- 40 dkg liszt
- 1 ek cukor
- 1 csomag expressz élesztő
- 2 púpozott ek tejföl (de lehet, hogy 3- 4)
- 1 ek olivaolaj
- 1 dl langyos tej

Sókéreghez:
- 2 kk só
- 1 ek liszt
- 4-5 ek langyos víz

Elkészítés:
Az expressz élesztő a cukros tejjel elkeverjük és a többi hozzávalóval együtt alaposan összegyúrjuk. A tésztát nem kell keleszteni, azonnal nekiláthatunk a formázásnak. Egy lisztezett deszkán 4 részbe vesszük a tésztát és kb. 30 cm hosszú hengereket készítünk belőlük. Egy sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük őket perec formába hajlítva, majd 15 percig egy konyharuhával leterítve meleg helyen hagyjuk pihenni, addig a sütőt 180 fokra előmelegítjük. A pihentetett pereceket 20 perc alatt készre sütjük és miután kivettük a sütőből megkenegetjük egy kis vízzel, végül a sókéreghez csomómentesre kevert méz sűrűségű alapanyagokkal megcsorgatjuk őket. A sós kéreg hő hatására hamar megszilárdul és már fogyaszthatjuk is, finom puha tésztájú, se nem túl édes se nem túl sós végeredményt kapunk. Nekem nagyon ízlett :D

2013. június 2., vasárnap

Bájoló

Radnóti Miklós verse

Rebbenő szemmel
ülök a fényben,
rózsafa ugrik
át a sövényen,
ugrik a fény is,
gyűlik a felleg,
surran a villám,
s már feleselget
fenn a magasban
dörgedelem
vad dörgedelemmel.
Kékje lehervad
lenn a tavaknak,
s tükre megárad.
Jöjj be a házba,
vesd le ruhádat,
már esik is kint,
vesd le az inged.
Mossa az eső
össze szívünket.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...