2014. október 9., csütörtök

Süthető gyurma nászajándék ötlet

Az idei valóban utolsó esküvőn, ahol voltunk az ifjú pár ezt a remek kis DIY étkészletet kapta ajándékba - sajnos nem tőlünk :P -, ami nekem nagyon megtetszett és meg is mutatnám nektek, hátha valaki érzi magában az erőt, hogy saját maga nekiálljon egy hasonlónak ;)
 
 

2014. október 6., hétfő

Pierogi a lengye pirog

Egyenlőre ez az utolsó lengyel recept, amit hozok nektek ;) Remélem még nem unjátok nagyon, mert mi nagyon szerettük kint és itthon is ezt a verziót. Az orosz pirog mintájára tették magukévá a lengyelek ezt a töltött tésztaféleséget, de nem kelt tésztából készítik, így még a mi derejénkre is hajaz kicsit. Rengeteg variációja van, találkoztunk spenótos, de krumplis tésztás verzióval is. A töltelék általában húsos vagy sajtos esetleg gombás. A tésztához a receptet innen lestem, míg a töltelék teljesen saját verzió, de a lengyel ízlésvilághoz közelítő.
 
 
Hozzávalók: (40 db-hoz)
Tésztához
- 40 dkg finomliszt
- 20 dkg kukoricaliszt
- 1 kk só
- 1,5 dl forrásban lévő víz
- kb 1 dl hideg víz
- 1 kk olívaolaj

Töltelék:
- 500g darált pulykahús
- só, bors ízlés szerint
- fél fej hagyma felkockázva
- 1 ek kókuszolaj

- 15 dkg csiperke gomba felszeletelve
- 2 kis szál sárgarépa felkarikázva
- 2- 3 levél fehér fejeskáposzta felcsíkozva
- 2 dl húsleves alaplé
- 1 babérlevél
- só, bors ízlés szerint
- 1 nagy paradicsom héjától megfosztva

Elkészítés:
A töltelékhez a zöldségeket az alaplében, sóval, borssal puhára főzünk, majd leturmixolunk (előtte a babérlevelet azért kivesszük) és így kicsit még rotyogtatjuk, hogy jó sűrű legyen. A hagymát a kókoszolajon megdinszteljük, erre jöhet a pulykahúst, amit kifehéredésig pirítunk. Erre öntjük a zöldséges pürét és megfőzzük benne a húst és elfőzzük belőle az összes nedvessséget. Ekkor még ízesíthetjük sóval, borssal, ha szükséges.
 
A tésztához a liszteket összekeverjük és hozzáadjuk a sót is, ehhez öntjük a forrásban lévő vizet, amit egy konyhai robotgép dagasztó karjával összedolgozunk pár perc alatt. Ekkor még egy nagyon csomós száraz keveréket kapunk, A nagyobb csomókat villával szétnyomkodhajtjuk. 5 percig hagyjuk egy konyharuha alatt pihenni. A pihi után jöhet bele a hideg víz és az olaj, ezzel is alaposan összedolgozzuk pár perc dagasztással. Bár csomósnak tűnik a végeredmény, de kézzel összenyomkodva szépen összeáll egy egésszé, ha túl száraz még egy kis vízzel segíthetünk rajta. Eztán 15 perc pihenés következik a konyharuha alatt, majd egy lisztezett deszkán nagyon vékonyra nyújtjuk, én 3 részletben futottam neki, mert nem fértem el vele a deszkán ;) Késhegynyi vékony legyen a tészta, vigyázzunk ne ragadjon le, így folyamatosan forgassuk, lisztezzük. Egy fánk szaggatóval  köröket szaggatunk belőle, a leeső részeket újra gyúrjuk és ezt addig folytatjuk míg el nem fogy az összes. Én egy derelye betöltő eszközzel töltöttem meg a kis batyukat, de ha nincs kéznél efféle, akkor egy villa segítségével is összenyomkodhatjuk a széleit. Nekem egy kiskanálnyi töltelék fért egy köröcskére.
 
 
Ha mind kész jöhet a főzés - előfordulhat, hogy soknak ítéljük a kész mennyiséget, akkor így még lefagyaszthatjuk, de arra vigyázzunk, hogy ne érjenek össze a kis batyuk közben. Sós vizet forralunk és lábastól függően nem túl zsúfoltan kifőzzük őket, adagonként kb 5 perc kell nekik, ha feljönnek a víz tetejére elkészültek. Miután kiszedtük őket a vízből meglocsoljuk mindent egy kevés olívaolajjal, hogy ne ragadjanak össze. Mikor mind kifőtt jöhet a sütés, zsiradék nem kell alájuk, mert meglocsoltuk őket olajjal, így mindkét oldalukat megpirítjuk egy serpenyőben, míg aranybarnák nem lesznek. Tálalásnál mi tejfölt kínáltunk hozzá, bár autentikusan pirított hagyma dukálna mellé.
 
Érdemes kipróbálni!
 
 
 
 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...