2013. november 1., péntek

Halloween

Mi nem nagyon vagyunk oda meg vissza  a Mindenszentek eltökösédésétől, de ezeket az ötleteket meg kell zabálni :D
 
Tökből sün:



 
 
Tökben sün:


 
Tök és sün:

 
A képek forrás a Google.

2013. október 31., csütörtök

19. SAD - Diós brownie

A mostani témát Szofika hozta, mely egyben közvélemény kutatás is miszerint dió vagy mák? :D Nálam egyértelműen a dió a befutó, bár Pé szerintem inkább a mákra szavazna, de most a magam kedvére tettem és egy diós brownie receptet hoztam nektek nevezés céljából.
 
 
Hozzávalók: (20*40- es tepsihez)
- 250 g keserű csokoládé
- 3 nagy marék dió (~15 dkg)
- 20 dkg puha Rama
- 20 dkg liszt
- 3 tojás
- 15 dkg cukor
- 1 ek olivaolaj
- csipet só
- 1 kk fahéj
- 1 kk rumaroma
 
Elkészítés:
Az összetördelt csokit az olivaolajjal a legkissebb lángon felolvasztjuk. A tojásokat ketté választjuk: a fehérjéből egy ek cukorral kemény habot verünk, a sárgáját a vajjal, sóval, rumaromával és a cukorral habosra keverjük. A sárgájás masszához adagoljuk a lisztet, fahéjat és a felolvasztott csokoládét, amit alaposan összeforgatunk. Ehhez óvatosan hozzákeverjüka  fehérjét, így öntjük egy sütőpapírral bélelt tepsibe a tésztánkat, majd a tetejét megszórjuk a durvára tört/vágott dióbéllel. 200 fokra előmelegített sütőben 15 perc alatt készre sütjük, akkor jó, ha a belseje nem szárad ki, szinte még ragacsos. A dió szépen meg fog pirulni a tetején. Tálalásnál kínálhatunk hozzá vanília sodót vagy vanília fagylaltot is.
 

2013. október 29., kedd

Galaktobureko - Görög tejbegrízes rétes

Erről a desszertről szintén a görögországi nyaralásunk alkalmával hallottam. Az idegenvezetőnk mesélt róla, bár kint nem volt alkalmunk megkóstolni, mivel egy hagyományosan farsang vasárnap fogyasztandó édességről van szó, de most belebotlottam egy receptbe Agnee blogján és volt egy adag réteslapom, így nem volt kérdés, hogy elkészítem :D Nem okozott csalódást, különleges ízvilága nekünk nagyon bejött! A mennyiségen erősen csökkentettem, mert csak kettőnknek készítettem.
 
 
Hozzávalók:
- 150 g réteslap (8 lap)
- 100 g olvasztott Rama
Krémhez: 
- 0,5 l tej
- 100 g búzadara
- 100 g cukor
- 20 g lágy Rama
- 1 kk vaníliaaroma
- 2 tojás
- 1 csipet só
- kevés citromhéj
Sziruphoz:
- 100 g cukor
- 80 g víz
- 2 citromkarika
- 1 késhegynyi őrölt szegfűszeg
 
Elkészítés:
Először készítsük el a krémet. A tejet a cukorral tegyük fel forrni, mikor már buboriékozik mehet bele a dara és folyamatos kevergetés mellett sűrítsük be, eztán vegyük le a tűzről és tegyük félre hűlni. A tojások fehérjéből egy ek cukorral habot verünk, a sárgájákhoz hozzáadjuk a lágy margarint, a sót és kihabosítjuk. A langyos grízhez hozzáadagoljuk a tojásos keveréket, vaníliaaromát és a citromhéjat is, majd beleforgatjuk óvatosan a tojáshabot. Elkezdjük betölteni a réteseket. A lapokat kettesével fogva nedves konyharuhára terítjük és alaposan megkenjük a felolvasztott margarinnal, majd grízes krém negyedét kanalazunk rá adagonként alul középre. A tészta két szélét ráhajtjuk és ismét megkenjük margarinnal, eztán óvatosan felteketjük és így helyezzük a sütőpapírral kibélelt tepsibe. A sütőt 180 fokra előmelegítjük, a rétestekercsek tetejét még egyszer megkenjük a maradék margarinnal és így mehetnek a sütőbe, míg meg nem barnul a tetejük. Míg sülnek a hozzávalókból sűrű szirupot főzünk és a még meleg kész rétesek tetejére csorgatjuk. Szobahőmérsekletre hűlve tudjuk szeletelni és fogyasztani :)
 
 

2013. október 28., hétfő

Őszi koszorú

Idén készítettem őszi ihletésű koszorút, bár eredetileg nem így terveztem a végeredményt, de végül is elégedett vagyok vele :) Bár Pé hiányolta róla legalább egy sündisznót :P


Amire szükség volt:
- sok- sok gesztenye (ez csakis Pé érdeme, hogy szerzett nekem elegendőt :D)
- 1 szalma koszorúalap
- 5 színes dekorgumiból kivágott gesztenye falevél
- gesztenye mintás szalag (Aldi- ban vettem)
- ragasztópisztoly és ragasztórudak
- vékony szalag akasztónak

Jó súlya van, így olyan helyre érdemes akasztani, ami elbírja ;)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...