2015. május 29., péntek

Gyereknapi gipsz öntés

Korábban már esett szó gipsz figurákról, de következzen  egy kis segítség az öntéshez. Nálam most 500 db figura van készülőben, ami nem kis szervezést igényelt, 3 délutános határidővel... Nem is tudom hogy készülnék el velük, ha Pé nem segít :) Ehhez a mennyiséghez kb. 9 kg gipsz kell.


Hozzávalók: (2 fő)
- gipsz kiöntő formák
- modellező gipsz por
- víz
- 1 kiskanál, 1 evőkanál
- kézi habverő
- 1 l- es műanyag mérőedény

Elkészítés:
A keverőedénybe mérjünk ki annyi vizet, ami kitölti a formáinkat, így pontosan annyi masszát tudunk bekeverni egyszerre, amennyire szükségünk van. Kézi habverővel keverjük hozzá a gipsz port a vízhez, amit evőkanállal kanalanként adagolunk. Ügyeljünk rá, hogy csomómentes legyen és az arányok kb 1:1-hez működnek, tehát legyen kicsit folyósabb tejföl állagú a végeredmény. A fomrákba csorgassuk a mérőedényből a keveréket a maradékot pedig kanállal kaparjuk ki és azonnal mossuk el az eszközeinket utána, mert különben rászárad! A formákba öntött anyagot kicsit "szúrkáljuk" meg kiskanállal vagy ütögessük az asztal lapjához, hogy a buborékoktól megszabaduljunk és a formákat szépen kitöltse a gipsz. A gipsz színe ilyenkor még szürke, de szilárdulás után szépen kifehéredik, kötés közben pedig felmelegszik, ettől nem kell megijedni ;) Kb fél óra után már ki is vehetjük a figuráinkat a formákból. A teljes száradához még kellhet egy nap, utána lehet kifesteni őket.
 
Nagyon fontos, hogy minden modellező gipsz más- más minőségű, így más a vízfelvevő képessége is!
 
A bekevert gipsszel pedig gyorsan kell dolgozni, mert villámgyorsan képes belekötni a keverőedénybe!
 
Két bekeverés között mossunk el minden eszközt, mert hamar rászárad és kapargathatjuk a maradékot!

2015. május 26., kedd

Lencsefőzelék virslivel

A kedvenc főzelékem következik, ami nem más, mint a lencsefőzelék. Sokféle feltéttel kínálhatjuk pl: főtt tojás, tükörtojás, fasírt, virsli, stb. Én bármennyit meg tudnék enni belőle!


Hozzávalók: (3 főre)
- 250 g lencse
- fél liter füstölt hús főzőleve (csülök vagy sonka)
- só, bors
- 1 ek mustár
- 1 mk ecet
- 1 ek cukor
- 2 ek liszt
- 4 ek tejföl
- 3 babérlevél
- 1 fej vöröshagyma

Elkészítés:
A lencsét kiválogatjuk és egy éjszakára vízbe áztatjuk, majd leöntjük róla. A lencsét a babérlevelekkel először vízben félkészre főzzük, aztán ezt a vizet is leöntjük róla. A lencsét a babérlevelekkel és a megpucolt egészben hagyott hagymával felöntjük a füstölt hús főzőlével és egészen puhára főzzük. A tejfölt a liszttel, mustárral, ecettel, cukorral, borssal kikeverjük. Mikor a lencse már majdnem kész a tejfölös habaráshoz kanalazunk belőle és ezzel a langyos keverékkel sűrítjük be. Kicsit még rotyogtatjuk, a babérleveleket és a hagymát kivesszük, végül főtt virslikarikákkal tálaljuk.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...