2013. augusztus 17., szombat

17. SAD - Kókuszgolyó

Eredetileg nem ezzel a recepttel terveztem jönni a mostani SAD fordulóra, melynek Zsófivagyok adta meg a témáját, ami a Gyermekkor íze címre hallgat. Sajnos nem volt időm az első bevillant emlék megvalósítására, de talán majd hamarosan ;) Most ezt a receptet hoztam, hogy ki ne maradjak a játékból. Ez a süti minden gyerekkori buli elengedhetetlen velejárója volt kisiskolás koromban, legyen szó farsangról, karácsonyról vagy éppen szülinapról, mindig Anyuval együtt csináltuk. Minden háznak megvan a maga variációja, erre a pofonegyszerű édességre, íme az enyém:
 
 
Hozzávalók: (csak úgy nagyjából, mert érzésre szoktam összedolgozni)
- 1 kg darál háztartási keksz
- 6 ek keseű kakaó por
- 4 ek cukrozott kakaópor
- fél üveg házi darabos meggydzsem
- fél üveg házi sárgabaracklekvár
- 2- 3  ek porcukor
- 3 dl tej
- 3 ek rumaroma
- 1 zacskó kókuszreszelék
- 1 csipet só

Elkészítés:
A tejet felforraljuk, majd hagyjuk langyosra hűlni. A száraz hozzávalókat alaposan összeverjük - a kókuszreszeléknek a felét meghagyjuk a hempergetéshez - majd, hozzáadjuk a lekvárokat és a tejet, ez utóbbiból lehet, hogy nem lesz szükség mindre, attól függően, hogy mikor válik jól formálhatóvá a masszánk. Szobahőmérsékletűre hűtjük a tésztánkat, eztán mehet a hűtőbe pihenni egy keveset, míg teljesen le nem hűl. Ekkor jöhet a formázás, diónyi gömböket készítünk és kókuszreszelékbe forgatjuk őket, a kész darabokat egy tálba halmozzuk. Jól lehűtve kínáljuk, remek vendégváró falat;)

2013. augusztus 16., péntek

Törpök

Babaszobába készültek falidísznek, ajándékba ezek a cuki Törpikék meglepetésként :) Biztos vagyok benne, hogy jó helyük lesz, remélem nagy örömet okozok majd velük ;)

2013. augusztus 14., szerda

Kaszinó tojás, majonézes krumplisalátával


Ezt a kaszinótojás receptet Anyukámtól tanultam, én így szeretem :)

Hozzávalók: (3 személyre)
- 7 tojás
- 1 ek mustár
- 3 ek majonéz
- 2 ek vajkrém
- só, bors
- 3 ek tejföl

Elkészítés:
Vizet forralunk egy kiskanál sóval. Mikor már lobog óvatosan belengedjük a tojásokat és 10 percig főzzük őket. Ekkor leöntjük alóluk a forró vizet és hidegre cseréljük, amiben pár percig hagyjuk őket állni. Ezután kezdjük el megpucolni őket és ha minden jól megy akkor szépen lejön a héjuk. A tojásokat ketté vágjuk és kiszedjük a sárgájukat, amit összekeverünk a többi alapanyaggal, kivéve a tejfölt. Ezt a masszát betöltjük a fehérjék mindkét felébe és egész tojásokat formázunk belülük, így sorakoztatjuk fel őket egy tál alján. A maradék krémhez hozzáadjuk a tejfölt és ha szükséges még sóval ízesítjük, ezzel az öntettel nyakonöntjük a megtöltött tojásokat. Tálalás előtt behűtjük, így az ízeknek van lehetősége összeérni.
 
Imádom a majonézes krumplisalátát lilahagymával, de most csak snidling volt a kiskertben, úgyhogy ezzel készült, így is nagyon finom lett ;)

Hozzávalók: (3 személyre)
- 5 közepes szem krumpli
- 3 ek tejföl
- 2 ek vajkrém
- 1 ek mustár
- 3 ek majonéz
- só, bors
- 1 nagy marék apróra vágott snidling

Elkészítés:
A krumplit héjastul annyi hideg vízben, ami ellepi egy kiskanál sóval feltesszük főzni. Mikor már puha leöntjük róla a levét és pár percig hagyjuk hűlni, utána még melege óvatosan megpucoljuk, mert ilyenkor könnyebben lejön a héja. Ha már szobahőmérsékletűre hűlt, akkor felkarikázzuk és óvatosan egy tálba halmozzuk. Közben bekeverjük a szószt a hozzávalókból, ezt forgatjuk össze a krumplival, vigyázva, hogy ne nagyon törjön össze, de mindenhol fedje be a karikákat. Tálalás előtt hűtőbe tesszük, így intenzívebbek lesznek az ízek.

2013. augusztus 13., kedd

Pelus torta és képeslap ismét

Többször említettem már a közeljövőben érkező csöppségeket, még ezek is nekik készültek a Macik mellett. Mivel szeptember elejére várhatók mindketten,  mi pedig pont akkor megyünk nyaralni, így inkább előre dolgoztam, és már csak át kell adni/postázni kell majd őket, ha eljött az ideje.
 
Barátnőm leendő kislányának készítettem ezt a nyuszis cipellőkkel díszített pelus tortát alkalomhoz illően rózsaszínben :) Igyekeztem úgy összeállítani, hogy a pelenkák akár használhatóak maradjanak szükség esetén :P Korábban pelenkéból már készült babaköszöntő koszorú is nálam.
 

 
Amire szükség volt:
- tortacsipke
- tányér méretű kartonpapír
- pelenkák
- virágmintás rózsaszín szalag
- 1 wc papír guriga
- sok befőttes gumi (kicsik és nagyok)
- olló, papírragasztó, ragasztópisztoly
- 1 pár nyuszis baba cipő
- 2 biztosítótű
 
Elkészítés:
Először is összegöngyöltem a pelenkákat és befőttes gumival összegumiztam őket egyesével, majd az 5 db- ból álló első kört végül a külső kört is, úgy hogy középre került a wc papír guriga. A gurigának egyik alját bevagdostam és virág szerűen felhajtogattam a bevágásokat, ezt ragasztóval rögzítettem a kör alakú karton közepére, amire korábban még ráragasztottam a papírcsipkét is. Végül a külső befőttesgumi mentén felhelyeztem a szalagot is, arra ragasztópisztollyal felragasztottam a dupla masnit és már szinte készen is voltam. A cipőcskéket biztosítőtűvel rögzítettem a pelenkák tetejére, úgy hogy takarják a középen lévő papírgurigát. A masni közepére pedig került még egy kis virág is.
 
Emellett korábban készült egy lányos kísérő képeslap most itt a fiús párja Pé másodunokatesójáéknak, amivel már sokkal jobban meg vagyok elégedve, mint az előzővel ;) Az alapanyagok csak abban változtak, hogy mellőztem a gyöngyöket és az arany kontúrt.

 


2013. augusztus 12., hétfő

Házis sajt egyszerűen

Ezt a receptet Pé taláta Kifli és levendula blogján, ami olyan egyszerű, hogy amint beszereztünk mindent, ami kell hozzá, már neki is láttunk az elkészítésének. Nem kell tejoltó, nem kell hőfokot mérni, se semmi ilyesmi, tényleg pofon egyszerű! 
 
Ekkora mennyiségnél ez kétemberes meló, de leglábbis erős férfikezet igénylő feladat a kevergetés miatt ;)


Hozzávalók: (1 kg sajthoz)
- 2 l valódi tej (minden kezeléstől mentesen, ahogy a bociból kijön)
- 1 kg túró (bolti előre csomagolt is tökéletes)
- 2 kk só
- 2,5 kk szódabikarbóna
- 1 kis marék friss bazsalikom
- frissen őrölt szemes bors
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 nagy marék dióbél
- 120 g teavaj


Elkészítés:
Készítsük elő az összes hozzávalót, ugyanis gyorsan kell majd dolgoznunk: aprítsuk fel a bazsalikomot, törjük át a fokhagymát, picit daraboljuk fel a diót, őröljük meg a borsot. Legyenek kéznél azok az edények is amibe rakni fogjuk a kész sajtot a kihűlés idejére. 
 
Először is a túrót belemorzsoljuk a tejbe, utána alacsony lángon addig melegítjük míg el nem kezd forrni, ilyenkor a túró már kezd nyúlóssá válni és összeállni. Ekkor szűrjük le egy szitán és egy tálban fogjuk fel a tejet. A leszűrt masszához keverjük hozzá a vajat, szódabikarbónát és a sót, állandó kevergetés mellett alacsony lángon és pontosan 5 percig forraljuk, míg nagyjából egynemű, sűrű folyadékot nem kapunk. Ez kőkemény fizikai munka ám ;) Vegyük ketté a keveréket és ízlés szerint ízesítsük. Nálunk kétféle készült: az egyikbe dióbél és bazsalikom került, a másikba fokhagyma és bors. Gyorsan dolgozzunk, mert ekkor már kezd szilárdulni! Öntsük a formákba a keverékeket, majd szobahőmérsékleten hagyjuk kihűlni, végül tegyük hűtőbe. Így több hétig is eláll. A formából kiborítva már az elkészítés után 2 órával fogyasztható, de jót tesz neki néhány nap érés.
 
Tapasztalat: A formákat érdemes frissen tartó fóliával kibélelni, vagy kivajazni, esetleg szilikonos formával dolgozni, mert nem kevés erőfeszítésünkbe került mire kiimátkoztuk a sajtokat a tálakból, úgy hogy egyben is maradtak :P A második forralásnál érdemes vastag talpú edényt használni, mert könnyen odakap az alja! Különben remek recept, natúran is biztosan nagyon finom, majd azt is kipróbáljuk :) A maradék tejet nálunk Anyukámék kutyái kapták (mert nagyon savanyú túró ízű lett), de pl. palacsintatésztához fel lehetne használni, viszont olyan ötletet is olvastam az eredeti recept kommentjei között, hogy volt, aki túrógombócot csinált belőle.

2013. augusztus 11., vasárnap

Simon Macskája - a Sünök

Forrás.
 
A sünök szeretik a fincsi csigákat, a leveleket, a macskakaját és a partfisokat!
A sünök nem szeretik a teniszlabdákat, a tejet kenyérrel, és utálják a hideget!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...