2014. szeptember 23., kedd

66. VKF - Almás barackos pite diósan

Én most egy klasszikus, gyors, gyümölcsös sütit hoztam az általam kiírt, minden ízű gyümölcs névre keresztelt fordulóra, ami tényleg pofon egyszerű és nagyon finom is egyben. Szinte bármilyen gyümölccsel elkészíthető!


Hozzávalók: (20*40- es tepsihez)

Tészta:
10 dkg kukorica liszt
40 dkg finomliszt
1 citrom reszelt héja
3 ek tejföl
3 tojás sárgája
csipet só
20 dkg cukor
1 csomag sütőpor
25 dkg lágy margarin

4 marék darált dió (elhagyható)

Töltelék:
4 kissebb alma
2 kopasz barack
1 ek citromlé
1 cs tejszín ízű pudingpor (vagy vaníliás)
csipet só
fél kk fahéj
1 késhegynyi őrölt szegfűszeg
5 dkg margarin
1 dl tej
10 dkg cukor
3 tojás fehérje
1 dl tej

Elkészítés:
A tészta alapanyagait (kivéve a diót) egy tálban kézzel alaposan összegyúrjuk, ha már nem ragad  a kezünkre, akkor jó. A masszát két részre vesszük 1/3- 2/3 arányban. 1/3 megy a mélyhűtőbe, 2/3 meg a hűtőbe 1- 2 órára pihenni.
A töltelékhez az almákat megpucoljuk és felszeleteljük, majd hozzáadjuk a citromlét, fűszereket meg a margarint, így megdinszteljük, míg kicsit meg nem puhul. Levesszük a tűzről és teljesen kihűtjük. A pudingport a tejben csomómentesre keverjük. A tojásfehérjéből a cukorral kemény habot verünk, ez eltart egy darabig: 5- 10 perc. A barackokat kimagozzuk és vékonyan felszeleteljük, így nyersen keverjük a tűzön kicsit megpuhított almaszeletekhez. A gyümölcsös keverékhez hozzáöntjük a pudingporos tejet és végül óvatosan beleforgatjuk a felvert tojásfehérjét is.
A tepsit kibéleljük sütőpapírral, ebbe nyomkodjuk bele a hűtőből kivett tésztánkat, csak így egyszerűen kézzel, nagyjából egyenletesen. Erre öntjük a gyümölcsös tölteléket, amit eloszlatunk rajta. A mélyhűtőböl kivett tésztánkat golyócskákra csipkedjük és beleforgatjuk a darált dióba, így halmozzuk a gyömölcsös réteg tetejére. A sütőt 180 fokra előmelegítjük és ebben sütjük kb 40- 50 percig, míg a teteje szép aranybarna nem lesz és tűpróbával ellenőrizzük, hogy az alja is teljesen megsült e. A sütőből kivéve szobahőmérsékletűre hűtjük, így fogyasztjuk kockákra vágva. Egy pohár tejjel tökéletes nasi, de vendégváró finomságnak is remek :D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...