2014. január 2., csütörtök

Lencsesaláta

Újév első napján mi is természtesen lencsével kezdtük az étkezések sorát, méghozzá a következő variációval:


Hozzávalók:
- 50 dkg lencse
- 2 babérlevél
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 fej lilahagyma

Öntethez:
- 1 ek citromlé
- 2 ek ecet (10%-os)
- 3 ek méz
- 6 ek olivaolaj
- 2 ek mustár
- só, bors

Elkészítés:
A lencsét kiválogatjuk és pár órára vízbe áztatjuk. Főzés előtt leöntjük róla a vizet, majd új adaggal öntjük fel. A babérlevelekkel, fokhagymagerezdekkel és egy kevés sóval 30 perc alatt készre főzzük. Vigyázzunk, hogy ne maradjon teljesen kemény, de ne is főzzük szét túlságosan.
A lilahagymát megpucoljuk és apró kockákra vágjuk. Az öntethez a hozzávalókat összekeverjük. Mikor a lencse kész leszűrjük, kivesszük a babérleveleket meg a fokhagymákat és szobahőmérsékletűre hűtve hozzákeverjük a hagymakockákat és az öntetet is. Lehetőleg egy napig hűtőben állni hagyjuk, hogy jobban összeérhessenek az ízek. Hogy még inkább szilveszteri legyen a fogás fogyasztás előtt adhatunk hozzá főtt virsli karikákat is, de ez nem kötelező ;)


2014. január 1., szerda

BÚÉK

Forrás.
Kívánok sikerekben gazdag Boldog Új Évet minden kedves olvasómnak! 
Mindenkit várok szeretettel 2014- ben is ;)
Forrás.

2013. december 31., kedd

2013 DIY sikerbejegyzése

A blog történetét nézegetve láttam, hogy nagy sikert aratott a teatasak origami posztom, ráadásul többen kérdeztétek, hogyan készült a doboz és a lótusz, íme a leírás hozzájuk:

LÓTUSZ:
made by Süni
 


DOBOZ 1.:
made by Süni

DOBOZ 2.:

A könyv címét sajnos nem tudom, amiből származnak a képek, de én itt találtam őket.

Ezzel a bejegyzéssel zárom az idei évet, jövőre ismét találkozunk! ;)

2013. december 30., hétfő

Karácsonyi rakott pulyka

Nálunk mindig készül pulyka karácsonykor, míg Pé gesztenyésen, addig én májasan szeretem, szóval kétféleképpen ízesítem. Köretként krumplipürét tálaltam hozzá.


Gesztenyés pulyka

Hozzávalók:
- fél kg szeletekre vágott pulykamell
- só, bors

Töltelékhez:
- 1 tömb édes gesztenyepüré (Pé így szereti, de lehet natúr is)
- só, bors, kakukkfű
- 1 fej vöröshagyma felkockázva
- 2 gerezd fokhagyma felkockázva
- 1 szelet puha kenyér apró darabokra csipkedve
- 1 tojás

- 6 szelet bacon

Elkészítés:
A töltelék hozzávalóit egy tálban kézzel összegyúrom. A hús szeleteket meghintem sóval és borssal. Egy őzgerinc formát sütőpapírral kibélelem és erre fektetem a bacon szeleteket, majd a hús szeletek felét is elrendezgetem rajta. A húsra jön az összes töltelék, végül befedem a maradék hússzeletekkel és a lelógó bacon szeleteket ráhajtogatom. Alufóliával lefedem és 45 percig 200 fokon sütöm, ekkor leveszem a fóliát és 15 percig még a nélkül is sütöm a tetejét, hogy meg tudjon kissé pirulni, végül a formából kifordítva a baconos felével felfelé is sütöm 15 percig, hogy kicsit ropogósabbá váljon. Kicsit állni hagyom és langyosan szeletelem.

Májas pulyka

Hozzávalók:
- fél kg szeletekre vágott pulykamell
- negyed adag narancsos májpástétom
- só, bors
- 6 szelet bacon

Elkészítés:
Hasonlóan járunk el, mint a gesztenyés pulyka esetében, csak a töltelék elkészítése különbözik.

2013. december 29., vasárnap

Fehér püspökkenyér

Ezt a receptet már többször hasznosítottam, mert hát nem egy recept van, amihez csak a tojások sárgájára van szükség, mint a fűszeres tojáslikőrnél is, az így keletkezett fehérjék remekül illenek ebbe a süteménybe! A recept Lúdanyótól származik, én csak apró módosításokat végeztem rajta.

Hozzávalók: (2 rúdhoz)
- 10 tojás fehérje
- 30 dkg cukor
- 1 csipet só
- 10 dkg vörösáfonya
- 10 dkg keserű csoki pasztilla
- 5 dkg durvára vágott dió
- 5 dkg durvára vágott törökmogyoró
- 20 dkg liszt
- 10 dkg margarin


Elkészítés:
A tojások fehérjéből a cukorral, sóval kemény habot verünk. Ehhez óvatosan keverjük hozzá a lisztet, majd a magvakat és a csokoládét. Végül hozzáöntjük a felolvasztott maragarint és összeforgatjuk a masszánkkal, míg szép egynemű nem lesz. Sütőpapírral bélelt őzgerinc formába töltjük, majd 180 fokra előmelegített sütőben 30 perc alatt készre sütjük.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...