2016. május 18., szerda

Bababarát torta keresztelőre

A neten kutatva találtam rá erre a receptre, ami nagyon megtetszett, ugyanis egy 10 hónapos gyerkőc is bátran fogyaszthat belőle. Kicsit változtattam rajta, de főleg csak az arányokon. Tojásmentes a piskóta és a krém is, ha tejmentesre szeretnénk, akkor egyszerűen cseréljük le rizstejre ;) A dekoráció is könnyen elkészíthető, mivel almából vagdostam ki, ráadásul a keresztelő témájába vág, ugyanis egy fehér galambot hivatott jelképezni :D

Meggyes gesztenyetorta


Hozzávalók: (18 cm átmérőjű tortaformához)

Piskótához:
2,5 dl 100%-os almalé
12 dkg barnacukor
1 kissebb citrom héja és leve
1 kk vaníliaaroma
15 dkg fehérliszt
10 dkg teljeskiőrlésű liszt
1 csomag sütőpor
csipet só
1 kk szódabikarbóna
6 ek napraforgó olaj

Meggyzseléhez: (kb a zselé felét töltöttem bele végül a tortába, a többit megettük palacsintával)
1 üveg meggybefőtt
4 dkg étkezési keményítő
2 ek barnacukor
őrölt fahéj ízlés szerint

Gesztenyekrémhez:
500 g gesztenyepüré
4 ek barnacukor
2 cs vaníliás pudingpor
6 dl tej

Dekoráció:
- 1 alma
- kevés citromlé
- néhány szál csokidara

Elkészítés:
A piskótához a száraz (kivéve cukor) és a nedves hozzávalókat először külön-külön összekverjük (a cukrot a nedvesben oldjuk fel), majd a száraz anyagokhoz fokozatosan hozzákeverjük a nedves alkotóelemeket. Egy kellemesen piskótatészta állagú masszát kapunk. A tortaforma aljára sütőpapír kerül, az oldalát megkenjük margarinnal és megszórjuk liszttel, eztán öntjük bele a tésztánkat. A sütőt 180 fokra előmelegítjük és kb 30- 45 percig sütjük, közben tűpróbával ellenőrizzük, ha a teteje nagyon barnulna, akkor alufóliával letakarhatjuk. A sütőből kivéve hagyjuk hűlni kicsit, utána a formából kivéve egy rácsra borítva szobahőmérsékletűre hűtjük. Mikor már hideg 3 lapra vágjuk.
 
A meggybefőttből kiveszünk kb 20 szem szép meggyet, ami dekoráció lesz és félretesszük. A maradék meggyet kimagozzuk, lecsöpögtetjük úgy, hogy a befőtt levét felfogjuk. A befőtt levének felével elkevertem a keményítőt, a másik felében tűz fölött feloldottam a cukrot és a fahéjat, utána hozzáadtam az keményítős folyadékot és folyamatosan kevergetve felforraltam, ha csomós lenne nyugodtan szűrjük át egy szitán. Eztán jöhet bele a meggy húsa és azzal is átmelegítjük a zselét. Egy jól kenhető állagú masszát kapunk eredményül. Ezt is hagyjuk kihűlni úgy, hogy egy frissentartó fóliaréteget helyezünk közvetlenül a felszínére, így nem fog megbőrösödni.
 
A tejben feloldjuk a pudingport, hozzáadjuk a cukrot és pudingot főzünk belőle, majd hozzáöntjük a gesztenyepüréhez és egy mixer segítségével simára keverjük. Szintén frissentartó fólia réteget borítunk közvetlenül a krém tetejére és kihűtjük. A betöltés előtt még egyszer átmixelhetjük, hogy habosabb állagú legyen.
 
Összeállítás: A gesztenyekrémet egy csillagcsővel ellátott habzsákba töltjük. Kerüljön egy kanálnyi a gesztenyés krémből az alsó tortalap alá is. A tortalapra először egy peremet nyomunk a szélére a gesztenyekrémből, eztán a meggyzselé felét betöltjük a peremebn belűlre. Így nem fog a meggyzselé kifolyni, mikor beborítjuk a torta oldalát is krémmel.) Erre jöhet egy vastag réteg püré (eddig kb az 1/3-a fogyjon el). Jöhet a következő piskótalap és ismételjük az előző krém betöltési módszert, végül felkerül a 3. piskótalap is. A maradék gesztenyepürével megkenjük a torta oldalait és tetejét, végül pedig meg is díszítjük. 
 
A félretett meggyszemekkel kidíszítjük a torta tetejét.
 
Az almát megpucoljuk és felkarikázzuk, citromlébe mártjuk a köröket, hogy ne barnuljanak meg és ezekből vágjuk ki a galamb részeit külön külön - fej, 2 szárny, has, farok. Ezeket felhelyezzük a torta tetejének közepére és tortadarával alakítjuk ki a lábakat, a szemket és a csőrt.
 
Fogyasztás előtt néhány órára hűtőbe tesszük. 
 
A gesztenye töménységét jól ellensúlyozza a meggy savanykás jellege, a barnacukros almás piskóta pedig jól keretezi az egészet. Nekünk nagyon ízlett a végeredmény!

2016. május 17., kedd

Keresztelői ajándékcsomag

Az a megtiszteltetés ért minket Pé-vel, hogy a barátaink felkértek Keresztszülőnek :) Természetesen igen-t mondtunk és nekem azonnal elkezdtek pörögni a gondolatok a  fejemben, hogy mit is illik, mit is lehetne ajándékba adni e nemes alkalomra, hogy hasznos is legyen, emlék is maradjon a szülőknek és a gyerkőcnek egyaránt. Mivel azt a kikötést kaptuk, hogy ne verjük magunkat költségekbe, így mindenképp a kreatív vonalon terveztem elindulni.


Így született egy tizedes rózsafüzés gyöngyből (videó1, videó2) és egy tejfogtartó üvegcse is készült, plusz kísérő képeslapként egy babaruha alakú cukiság is került a csomagba.


Emellett vettem egy plüss bárányt, - aki kapott egy kis kék keresztet ábrázoló kitűzőt - és egy nemesacél állatmintás baba étkészletet.
 
A két bibliai történteket tartalmazó mesekönyv, pedig az én gyerekkori könyveim voltak, így eszmei értékkel bírnak elsősorban.
 
A ceremónia után nálunk tartottunk egy kis keresztelői ebédet, amire természetesen készült torta is, bababarát verzióban, ennek a receptjével hamarosan érkezem ;)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...