2014. január 24., péntek

Samu és a gomba

Tegnap voltunk a SzIE Állatorvos- tudományi Kar Egzotikus kisállat klinikáján kontrollon Samuval, mert a laboreredmény szerint egy gomba is kitenyészett a bőréből vett keneten, ezért kérték, hogy menjünk vissza, ha nem javult volna megfelelőem, akkor kapunk rá még egy gyógyszert az antibiotikum mellé. Szerencsére nem szükséges ugyanis a Dokibácsi szerint szépen javul a bőre és már az új tüskéknek is kezd kifelé kandikálni a hegye a bőr alól. Még 3 hétig kell szednie az antibiotikumot, 2 hét múlva kell menjünk ismét ellenőrzésre. Még midig vannak beteg tüszővel rendelkező tüskék, azok ki is fognak hullani a következő 1- 2 hétben, de remélhetőleg 1- 2 hónap múlva már újra a régi lesz a tüskebunda :D Köszönjük szépen mindenkinek, aki gondolt ránk!
 
Forrás.

Előzmények itt: 1. 2. 3.

2014. január 23., csütörtök

Mákos tejbegríz

Ez már a 4. féle tejbegríz nálam, de hát Pé édességre vágyott, és nem volt otthon semmi extra alapanyag, így ez lett belőle ;) Az ötlet innen származik.



Hozzávalók 6 adaghoz:
- 7 dl tej
- 4 ek darált mák
- 7 ek búzadara
- 4 ek cukor
- 1 csipet só
- 1 korty vaníliaaroma

- meggydzsem

Elkészítés:
A tejet a búzadarával, cukorral, sóval, mákkal és vaníliaaromával feltesszük alacsony lángon főni. Folyamtos kevergetés mellett addig főzzük, míg szépen csomómentesen be nem sűrűsödik. Ekkor edénykékbe adagoljuk. Szobahőmérsékletűre hűlve már fogyaszthatjuk is egy kis meggydzsemmel felturbózva, de anélkül is remek. A maradékot, ha van hűtőben tároljuk.

2014. január 22., szerda

Meggyes gombóc

Pé gombócot rendelt ebédre, de se nem szilvásat se nem barackosat, így lett meggyes :)  A tészta receptje innen származik. Még aznap elfogyott mind egy szálig :D


Hozzávalók: 16 gombóchoz
- 15 dkg liszt
- fél kg krumpli
- só
- meggydzsem
- fahéj
- 1 tojás
- 1 ek cukor
- 6 ek kenyérmorzsa

- porcukor a tálaláshoz

Elkészítés:
A kruplit megpucoljuk és sós vízben feltesszük főni. Mikor megpuhlt leszűrjük és krupmlinyomó segítségével áttörjük még forrón, majd a feltört és csipet sóval meg a cukorral összehabart tojást alaposan hozzádolgozzuk. Mikor már langyos, akkor jöhet hozzá a liszt apránként. A tészta ne legyen túl ragadós, de ne legyen túl száraz sem, jól formázható állagra van szükségünk. Lisztezett deszrára borítva egy 5 cm átmérőjű hengert formázunk és 1 cm vastag szeleteket vágunk belőle, amiket lisztes felületen kilapítunk fél cm vastagságúra. Ezekre a korongokra helyezünk egy- egy kk meggydzsemet és némi fahéjat, majd lisztes kézzel gombócokat formálunk belőlük. Lobogó sós vízben addig főzzük őket, míg az edény aljáról a víz tetejére fel nem jönnek, vigyázzunk hajlamosak leragadni az aljára, így néha mozgassuk át őket. A zsemlemorzsát fahéjjal ízesítjük és aranybarnára pirítjuk, ebben forgatjuk meg még forrón a kiszedett gombócokat. Én csak tálaláskor szórtam meg egy kis procukorral, de aki édesszájú rakhat a töltelékbe is, ha túl savanyú lenne a meggy.

2014. január 21., kedd

Samu és az antibiotikum


Kihívás napi szinten 0,5 ml antibiotikumot egy aktívan ellenálló sün szájába juttatni :) Ráadásul elég mókás látvány, de én könnyen nevetek, nem én kapom közben a maradék tüskéktől a szúrásokat :P

Előzmények itt: 1. 2.

2014. január 20., hétfő

14. Blogkóstoló - Lencsés tészta

Ebben a fordulóban Linyah a Konyhalál blog írónője nekem Cheffeleseg-et sorsolta páromul, ahol is mindenféle tésztás finomsággal találtam szembe magam. Imádom az olaszos ételeket és nagyon megakadt a  szemem egy lencsés variácón, amit el is készítettem kissebb módosításokkal a rendelkezésre álló alapanyagokhoz mérten. Jónéhány másik recept pedig felkerült a várólistára ;) Ebédre készítettem elsősorban magamnak munkába, de Pé is belakott belőle bőségesen:


Hozzávalók: (3 személyre)
- 20 dkg lencse
- 3 dl paradicsomlé (Anyósom féle házi)
- só, bors
- 2 babérlevél
- 2 gerezd fokhagyma
- fél kocka húsleves alaplé
- 2 ek cukor
- néhány szalonna bőrke az íze végett
- 1- 2 ek olivaolaj

- 30 dkg tészta

- reszelt sajt a tetejére

Elkészítés:
A lencsét kiválogatjuk, majd egy órára beáztatjuk, utána annyi friss vízzel felöntve, ami 1 újjnyira ellepi és a húsleves kockával, babérlevéllel, borssal feltesszük főni úgy 40 percig, míg teljesen meg nem puhul. A pörcöket az olivaolajon megpirítjuk, majd kivesszük, ezen a felaprított fokhagymát megfuttatjuk, erre öntjük a paradicsomlevet a cukorral és addig főzzük, míg kicsit be nem sűrűsödik. Ehhez adjuk hozzá a készre főtt lencsét a főzőlevével együtt, ekkor sózzuk és kicsit együtt rotyogtatjuk. A tésztát sós vízben megfőzzük és egyszerűen leszűrve kevés főzővízzel hozzáadjuk a lencsés szószhoz, ekkor már nem főzzük tovább. Tálaláskor szórjunk rá egy kevés sajtot. Laktató és nagyon finom :D
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...