2014. október 30., csütörtök

6. Szakácsmustra - Almás diótorta

Elsőre a csokis körtés verzió készült el nálam ebből a finomságból, ami annyira ízlett mindenkinek, hogy elkészítettem az eredeti almás verziót is, bár mandula helyett dió került a tésztába, így még finomabb lett a végeredmény. Egészen biztos, hogy nem most készült nálunk utoljára ez a remek desszert! :)
 
 
Hozzávalók: (26 cm-es tortaformához)
- 220 g lágy margarin
- 180 g cukor
- 3 tojás
- 50 g darált dió
- 125 g finomliszt
- 50 g kukoricaliszt
- 1 kevéske tej, ha szükséges
 
- 4 alma
- 25 g margarin
- 1 ek cukor
 
- 1 bögre tejföl
- 2- 3 ek cukor
- 1 kk vaníliaaroma
 
Elkészítés:
 
Az almákat meghámozzuk, kimagozzuk és 6 cikkre vágjuk. A 25 g margarint és az 1 ek cukrot karamellizáljuk, ebbe fektetjük az almaszeleteket és mindkét oldalukon megpároljuk őket.
 
A tésztához a cukrot a margarinnal habosra keverjük, majd a tojásokat egyesével feltörve szintén hozzáadjuk. A sütőport a lisztekkel meg a darált dióval elkeverjük és átszitálva kanalanként belekeverjük a masszába. Ha túl sűrűnek ítéljük, akkor egy kevés tejjel higíthatunk rajta, egy muffintésztáhpoz hasonló állagot kell kapnunk végeredményül.
 
A tortaforma aljába sütőpapírt teszünk az oldaláűt megkenjük margarinnal. Ebbe öntjük a tésztánkat, aminek a tetejére fektetjük a kihűlt almaszeleteket.
 
A sütőt 170 fokra előmelegítjük, ebben sütjük kb 45 percig, majd tűpróbálval ellenőrizzük, hogy átsült e. Kihűtjük.
 
Tálalásnál a cukorral, vaníliaaromával kikevert tejföllel kínáljuk. Isteni!
 

2014. október 29., szerda

Blogkóstoló - Almakrémleves

A mostani fordulóban Fűszermánia GasztroBaráthot sorsolta páromul, akinél alaposabban körülnézve több receptet is elmentettem kipróbálás céljából. Elsőnek egy levesre esett a választásom, mivel elég sok almám volt otthon, amik már éppenséggel kezdtek kicsit összezuhanni, így nagyobb kedvvel fogyasztottuk el őket :) Hidegen és melegen is fincsi.
 
 
Hozzávalók:
- 6 közepes alma
- 2 ek étkezési keméynítő
- 2 dl főzőtejszín
- 2 dl tej
- 4 dl víz
- 1 ek kókuszolaj
- fahéj, őrölt szegfűszeg ízlés szerint
- 3 ek cukor
- csipet só
- fél citom leve 
 
Elkészítés:
Az almákat megpucoljuk, kimagozzuk és felkockázzuk, majd a citromlével összekevert vízbe helyezzük, hogy nem barnuljanak meg. A cukrot a kókuszolajon megkaramellizáljuk, majd erre öntjük a lecsepegtetett almakockákat, így pároljuk őket néhány percig. A citromos vizet nem öntjük ki, felhasználjuk a leveshez, ezzel öntjük fel a kicsit megpuhult almakockákat. Ismét főzzük egy keveset, majd leturmixoljuk. Fahéjjal és szegfűszeggel ízesítjük. A főzőtejszínt a keményítővel elkeverjük és felöntjük a tejjel. A meleg almapépből néhány kanálnyit a szobahőmérsékletű tejszínes keverékhez keverünk és így adjuk az egészhez. Tálalásnál kínálhatunk hozzá pirított mandulát.
 

2014. október 28., kedd

DIY Mécsesek Mindenszentekre

A magam részéről nem rajongok a Halloween- ért, sokkal inkább vagyok a csendes megemlékezés híve ilyentájt. Viszont ettől még vihetünk egy kis kreativitást, meghittséget, mondjuk így személyességet a temetőkbe, legyen az egy kert vagy templom. Én most így tettem és szeretteink emléke előtt házi készítésű mécsesekkel próbáltam tisztelegni.


Amire szükség volt:
- kimosott aprócska befőttes üvegek (nálam tormás és erőspistás)
- arany üvegfesték kontúr
- minta (amihez ihletet innen merítettem)
- teamécsesek

Elkészítés:
Egy kockás papírcsíkot ragasztottam szamárvezetőnek az üvegek aljára cellux segítségével, hogy szépen körbe tudjam futtatni a mintát és nagyjából egyforma méretűek legyenek végeredményben ;)

Még van idő elkészíteni néhényat a hétvégéig!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...