2014. április 25., péntek

Madárkák pirográffal

Idén 3 esküvőre is hivatalosak vagyunk, így beindultak a fogaskerekeim és nekiláttam a DIY nászajándék ötletek kigyalásának. Ezek közül ez az első, a második már félkész állapotban van, a harmadik még megálmodásra vár.
 
Íme egy vágódeszka pirográffal díszítve, egyszerű és nagyszerű. Valószínűleg még kerülni fog rá egy szív benne az ifjú pár kezdőbetűivel, ha eldöntöm végre, hogy melyik pár kapja :P
 
 
Az ihlet innen érkezett.

Update20140916:
Íme a végeredmény:


2014. április 24., csütörtök

Leveles gombás pulyka, harmonika krumplival

Vendégeket vártunk, így esett a választásom erre a főételre, amit még Rubinnál találtam korábban, és jól elő lehet készíteni már előző este, másnap már csak sütni kell. Természetesnen változtattam a recepten, személyünkre szabtam ;)  Köretként pedig egy látványos kicsit rendhagyó sültkruplit választottam szintén praktikussági okokból, ez is sikert aratott :)
 
 
Hozzávalók: (6- 7 személyre)
- 1 csomag levelestészta (500 g)
- fél kg pulykamell felkockázva
- 25 dkg barna csiperke felszeletelve
- só, bors
- 2 ek olivaolaj
- 2 ek mustár
- néhány szelet bacon felkockázva
- 1 fej vöröshagyma felkockázva
- 2 gerezd fokhagyma áttörve
- 1 tk pirospaprika
- 1 tk majoranna
 
- 1 tojás
- szezámmag
 
- 14 nagy szem kissebb krumpli
 
- 2- ek olivaolaj
- 1 ek mustár
- só, bors, rozmaring
 
Elkészítés:
A bacont az olivaolajon a hagymákkal megpirítjuk, erre jön a husi, amire kérget sütünk, majd hozzáadjuk a gombát is. Ekkor ízesítjük a fűszerekkel. Ha a gomba elfőtte a levét már kész is. Hagyjuk kicsit kihűlni.
 
A leveles tésztát lisztes deszkán téglalap alakúra nyújtjuk. Erre halmozzuk a tölteléket és egyenletesen eloszlatjuk a tészta felületén, a széleken hagyva 1 cm szabad felületet, amit bekenünk a felvert tojással ragasztó gyanánt. Ahogy a bejglit szoktuk, úgy tekerjük fel ezt is. A tetejét lekenjük a maradék felvert tojással és megszórjuk a szezámmaggal.
 
A krumplikat megpucoljuk, majd bevagdossuk olyan sűrűn, amilyen sűrűn csak tudjuk, vigyzáva, hogy csak 3/4- ig fusson a kés, ne vágjuk át teljesen. A kész krumplikat bekenjük a mustáros olivaolajos fűszeres keverékkel.
 
Sütőpapírral bélelünk ki egy tepsit, amiben úgy helyezzük el a krumplikat, hogy maradjon hely a tésztatekercsnek is, de lőször a tészta nélkül küldjük a krumplikat alufóliával fedve 30 percre a sütőbe 200 fokra, amit előmelegítettünk.
 
30 perc elteltével jöhet a tepsibe a krumplik mellé a töltött tésztánk is és most már alufólia néllkül sütjük őket együtt, még 30 percig, míg aranybarnára nem sül minden.
 
Készen is vagyunk, tálalhatunk :)

2014. április 23., szerda

63. VKF - Nizzai saláta

Átolvastam sok nizzai saláta receptet, így született meg az én verzióm a konyhánk és a spájz tartalmára alapozva ;) A húsvéti "nagy zabálások" után igazán jól esett, még Pé is jól lakott vele és csak keveset puffogott a lightos ebéd miatt :P

A mostani VKF forduló pedig pont a saláta körül forog, amit ZöldMúzsa hozott el nekünk, azt gondolom, hogy erre ez a recept tökéletes :)
 
 
Hozzávalók: (2 személyre)
- egy kis fej saláta megmosva, leveleire bontva
- fél kápia paprika vékonyan felszeletelve
- 4 tojás cikkekre vágva
- 1 kis konzerv tonhal lecsepegtetve
- 2 szem sós vízben főtt krumpli felkockázva
- 4 szem koktélparadicsom cikkekre vágva
- 1 szál újhagyma vékonyan felkarikázva
- mustáros öntet (mi 3 félét kaptunk Tesómtól, amit Németországból hozott nekünk ajándékba - mézes, kapros és narancsos verzióban)
- 1 ek olivaolaj
 
Elkészítés:
A hozzávalókat csinosan egymásra rétegezzük és végül meglocsoljuk egy kis olivaolajjal és mustáros öntettel, ennyi. Igazán laktató saláta :D
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...