2014. január 31., péntek

Bújnak a tüskék

Íme a heti helyzetjelentés Samuról és a tüskékről: a háta közepén már látszik legalább 3 új tüske hegye, amint éppen kibújnak a bőre alól :D Ráadásul a fogyókúrával is jól haladunk, ugyanis első mérésnél 630 g- ot mutatott a mérleg, tegnap pedig  kb 450 -500 g- ot (azért kb, mert nagyon mocorgós kedvében volt a kis cukiság), ami már közelít az ideális 400 g- hoz. Ebben nagy szerepet játszik az adagok csökkentésén túl, hogy minden nap kapott kereket - korábban csak 2 naponta kapott -, aminek van hátulütője is a tisztításon kívül, mégpedig, hogy tegnap már azt vettem észre, hogy csupa vér a korong felülete. A kis piszok annyit tekert éjszaka, hogy a lábacskáin lévő bőr túlságosan elkopott, - na ezért nem kapott folyton kereket - túlpörgött, máskor is csinált már ilyet. Szóval ismét pár nap kerék megvonás következik, míg meggyógyulnak a talpacskái a kis butusnak.
 
Forrás.
Előzmények itt: 1. 2. 3. 4.

2014. január 30., csütörtök

Vendégváró kencék

Remek kísérők vendégváró falatok mártogatásához! Én most 5 félét készítettem, amiket répa, uborka, tortilla, krumpliszirom és chips falatokkal fogyasztottunk :) 4- en egy ültő helyünkben elcsipegettük majdnem az egészet :P


Babkrém

Hozzávalók:
- 1 konzervnyi vörösbab lecsöpögtetve
- 2 kanál tejföl
- só, bors
- 1 kk csípős pirosarany
- 2 ek ketchup
- negyed vöröshagyma felkockázva olivaolajon megpirítva

Elkészítés:
A hozzávalókat egy edénybe öntjük és kézi mixerrel pépesre aprítjuk.

Borsókrém

Hozzávalók:
- 1 bögre mirelit borsó megfőzve
- só, bors, őrölt pirospaprika
- 1 kissebb tömlős sajt
- 2 ek tejföl
- fél kk fokhagymagranulátum

Elkészítés:
A hozzávalókat egy edénybe öntjük és kézi mixerrel pürésítjük.

Tzatziki

Hozzávalók:
- 1,5 kígyóuborka lereszelve
- 1 kk fokhagymagranulátum
- 15 dkg préselt túró
- 5 ek tejföl
- só, bors
- 2 kk apróra vágott friss kapor

Elékszítés:
Az uborkát lereszelés után besózzuk és hagyjuk fél órát állni. Az uborka levet ereszt, ezt öntsük le róla, utána adjuk hozzá a többi alapanyagot és villával forgassuk össze, míg egynemű nem lesz.

Padlizsánkrém

Hozzávalók:
- 2 nagy padlizsán
- só, bors
- 2 kk fokhagymagranulátum
- 1 ek mustár
- 3 ek majonéz
- 4 ek tejföl
- 1- 2 csepp citomlé
- 1 kk méz
- negyed vöröshagyma felkockázva olivaolajon megpirítva
- olivaolaj

Elkészítés:
A padlizsánokat félbe vágjuk, a vágott felüket sózzuk, borsozzuk, fokhagymagranulátummal meghintjük, majd olivaolajjal meglocsoljuk. 200 fokon addig sütjük vágott felével felfelé egy sütőpapírral bélelt tepsiben, míg alaposan meg nem barnula  teteje és láthatóan jelentősen veszített a víztartalmából, kb 45 perc alatt. Mikor kész hagyjuk kihűlni, majd fa késsel vagy kézzel meghámozzuk és a húsát kicsit kifacsarjuk, ha túl vizesnek érezzük. Ehhez adjuk a többi alapanyagot és kézimixerre alaposan összeturmixoljuk az egészet.

Tojáskrém

Hozzávalók:
- 4 főtt tojás
- só, bors
- 4 ek tejföl
- 2 ek majonéz
- 1 ek mustár

Elkészítés:
A hozzávalókat egy edénybe öntjük és kézi mixerrel krémesre aprítjuk.

2014. január 29., szerda

Ismerjük meg egymást.

Ezt az interaktív blogismerkedős játékot Szera indította útjára és rengeteg blogba megérkezett az elmúlt egy- két napban. A célja, hogy olyan 7 információt tudjunk meg a másikról, amit eddig még nem, majd adjuk tovább a stafétát 7 másik blogtársnak. Engem Okki kért fel, hogy osszak meg magamról pár  érdekességet, íme:
 
1. Még sose festettem be a hajamat, semmilyen színűre, szeretem az eredeti árnyalatát, ami télen sötétbarna, nyáron pedig már már szőkés barna. Ráadásul utoljára 3- 4 éves koromban volt rövid, azóta vagy fenékig vagy vállig, esetleg e kettő közöttig érő méretei voltak. Sőtt frufrum is totyogóként volt utoljára, idegesít.
 
2. Szívből utálom a ribizlit, ugyanis gyerekként a Nagyszüleim kertje rogyásig volt vele és az volt a feladatunk a nyári szünetben Tesómmal egyetemben, hogy mind egy szálig leszedjük, hogy Anyu el tudja adni a piacon, sok más egyéb kerti gyümölccsel együtt. Ezért bosszúból csak szörp vagy lekvár/jam formájában vagyok hajlandó elfogyasztani :)
 
3. Az egyik pupillám renyhébben működik, mint a másik egy autóbalesetnek "köszönhetően", ezért ha hirtelen megyek fényről árnyékba vagy éppen fordítva, akkor furcsálló tekintetek szoktak rám meredni, bár elsőre nem tudják megmondani miért fura az arcom, de aztán koppan a tantusz. Ráadásul, ha fáradt vagyok az egyik szemhéjam jobban megereszkedik, mint a másik, így igazán vicces önarcképeket tudok generálni :P
 
4. Pé- vel csak az esküvőnk után költöztünk össze 6 év "járás" után, amit mindenki vakmerőségnek gondolt, de mi biztosak voltunk benne, hogy együtt minden helyzetet meg tudunk oldani, hisz annyi mindenen mentünk keresztül együtt előtte is, és nekünk lett igazunk ;) Döccenők és surlódások természetesen vannak, de humorral és mókázással minden helyzeten úrrá tudunk lenni, bár néha erősen hasonlítunk egy vehemens olasz házaspárra.
 
5. Hadilábon állok a zöldségekkel, finnyás vagyok. Pé szerint egyszerűen csak válogatós, lehet benne valami, de azért igyekszem. Egyre több zöldségfélével kötök barátságot, amikre korábban rá sem tudtam nézni. Ebben valószínűleg nagyban segített, hogy most már nagyrészt én főzök magunkra (a szülőket nehéz visszautasítani ha ételcsomagolásról van szó), így nagyobb kedvvel futok neki az ilyen jellegű kihívásoknak, de a karfiolnak még az illata is kiborít, lehet hogy vele sosem leszek jóban. Ami nehezítő tényező még a főzést illetően, hogy Pé allergiás a gyümölcsök és csonthéjasok 70%- ára nyersen, így alaposan át kell gondolni mit hogy készítek el.
 
6. Reál tagozatosként végeztem a gimnázumban, de csak azért nem kerültem az elején a humán osztályba (bár mindkét területen jók voltak az eredményeim), mert valamiért a két osztályfőnök az utolsó pillanatban elcserélt egymás közt egy másik lánnyal. Ez a kettősség azóta is megvan bennem, ugyanis informatikusként dolgozom a hétköznapokban, de a hétvégéken, ha van rá igény rendezvényeken szórakoztatom a gyerekeket különböző foglalkozásokkal. Szeretem kontrasztosan vagy mondjuk inkább úgy változatosan élni az életet :) Vízöntő vagyok így mindenbe belakapok, ami kicsit is érdekel.
 
7. Repes a szívem, hogy a szórakozóhelyekről kitiltották a dohányzást, nem bírom a cigi füstöt, nem is gyújtotttam rá egy szálra sem sosem. Csak egyszer kóstoltam bele egy szivarba, de nem értem mi a jó benne, a pipának legalább jó illata van, bár szerintem arra sem fogok rászokni. A másik ilyen szenvedély, amit elutasítok, az a kávé. Egyedül süteményekben látom értelmét édesen, no de miért jó töményen, röviden, cukor nélkül?
 
Jól bő lére eresztettem a mondókámat, de remélem nem bánjátok.

A játék szabályai:
1. Linkeld be azt a bloggert a blogodba, aki felkért.
2. Ossz meg magadról hét különleges/hétköznapi dolgot.
3. Kérj fel további 7 embert ugyanerre, nevezd meg és linkeld be őket a blogodba.
4. Egy hozzászólásban értesítsd őket a blogjukon, hogy kiválasztottad őket.

Akikről szeretnék többet megtudni, ha van kedvük játszani:
Csibakalandok
Muskátli büfé
Garffyka
Ízek...torták...más állatfajták
Borsó receptje
Hatodikként/Hetedikként jöjjön bárki, aki kedvet  kap hozzá, mert úgy látom a többségnél már járt ;)

2014. január 27., hétfő

Tejes pite/Sajttorta szelet

Amikor megláttam ezt a desszertet Konyhatündérnél, már tudtam, hogy nekem is el kell készíteni :D


Hozzávalók: (2 adaghoz - adagonként 8 szelet)
- 1 nagy csésze tejföl
- 1 nagy csésze tej
- 1 nagy csésze tejszín
- 1 nagy csésze liszt
- 1 nagy csésze cukor
- 1 csipet só
- 1 korty vaníliaaroma
- 2 nagy kocka mackósajt
- 3 tojás

- margarin a forma kikenéséhez

Elkészítés:
Én egy ovális jénai tálat kivajaztam és vékonyan beliszteztem. Az összes hozzávalót egy edényben botmixerrel összekevertem. A felét így ahogy van beleöntöttem a tálba és bedugtam a 200 fokra előmelegített sütőbe 15 percre, majd a hőfokot levéve 180 fokra még 40 percig sütöttem. Mikor kész még melegen átemeltem egy tányérra és langyosan már szeleteltem is.
 
A második adag tésztát kicsit fahéjjal megszórtam és a tálba öntve meggydzsem cseppeket pötyögtettem rá és az előbbihez hasonlóan sütöttem meg, így is úgy is remek, könnyű és gyors édesség :D
 
 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...