2013. július 20., szombat

Újdonság

Hát én ezen lehidaltam :D Konzerv csiga, lisztkukac, tücsök és selyemhernyó, WOW :D Természetesen a gyártó a sünik és nem a gazdik ízlését célozza ;) Azt hiszem ezt legalább egyszer muszáj lesz kipróbálnunk, - bár nem éppen olcsó - már csak a saját kíváncsiságom ürügyén is, meg különben is Samuért mindent ;) Amúgy  fogyóban van az élő lisztkukac készletünk :P

Beszerző hely.

2013. július 19., péntek

Keleti sün a kertben II.

Találtam egy nagyon jó szabadon élő sün védelemmel foglalkozó oldalt, ami egy hamburgi csoport tevékenységének köszönhetően jött létre. Ezt fordítottam le és foglaltam össze nagyjából. Remélve, hogy ezzel segítek nektek és a süniknek is a békés együttélésben :)

Hiszen a keleti sün védett állat, ráadásul a kertjeink természetes rovarirtója! Éjszakai állat révén rengeteg veszélynek van kitéve az ember közvetlen közelében, így hát vigyázzunk rájuk!

Veszélyek:

1. Bozót és avar égetés: előszeretettel vackolják bele magukat nappali alvás és téli álom céljából egyaránt.


2. Hálós kerítés: foglyul ejtheti őket, sebesülést okozhat nekik és ez az életükbe kerülhet.


3. Pince öblök: nem tudnak kimászni belőle, ha bele estek, így kiszáradhatnak, elpusztulhatnak.


4. Éjszakára nyitvahagyott fészerek, ólak, pottyantós WC- k stb. Ahol nappalra elvackolják magukat, majd közben rájuk zárva az ajtót éhen halhatnak.


5. Egérfogók talajszinten történő kihelyezése, ami a sünikre is veszélyes.


6. Avar villával történő forgatása, mert felnyársalhatjuk a benne alvó kis állatot.


7. Sünfészek megzavarása, így az Anya állat elhagyhatja a kölykeit.


8. Növényvédőszerek, rovarírtók és rágcsálók ellen kihelyezett mérgek használata életveszélyes lehet a sünök számára.


9. Fűnyíró gép, szegélynyíró és fűkasza használata.




10. Növények lefedésére szolgáló talajszint közeli hálók kihelyezése, amibe belegabalyodhatnak a sünik és elpusztulhatnak benne.


11. Madarak etetésére szolgáló gömbök kiürült hálójába beleakadhat a süni mancsa, ami sérülés veszélyes.


12. Éjszakai autóbalesetek az úton történő átkelés következtében.



13. Szemetelés: a különböző hulladékok kárt tehetnek az állatokban, mert beleszorulhatnak és megfolythatják őket.



14. Magukra hagyott szemeteszsákok, amikbe belefulladhatnak a sünik, ha bejutnak, majd nem tudnak kijönni belőle, vagy így bekerülnek zsákostul a kukába, így a kukásautóban összenyomhatja őket a többi szemét.


15. Kutya a kertben: a hibernálódott sünit kiáshatják miközben alszik; a sünik fogságba eshetnek a kutya kennelben; a kutyák megharaphatják őket, súlyos sebesülést okozva ezzel a süniknek; a sün mamát elzavarhatják a csemetéiktől, akik így éhínségre ítéltetnek.





16. A Sünit játékszernek tekintő gyerekek.


17. Környezetszennyezés határása a süniknél bőrbetegségek alakulhatnak ki, aminek következtében pl. elveszíthetik a tüskéiket.

Segítség:

1. A pincelépcső fokok közti távolság csökkentése, hogy ki tudjon mászni a bajba került kis állat önállóan is.


2. Biztosítunk kimászási lehetőséget számukra a kerti tóból, medencéből komposztálóból vagy egyéb gödörből is.


3. Hagyjunk átkelési lehetőséget számukra a kerítés és mindenféle egyéb növényeink védelmére szolgáló hálók alatt.

4. Tartsuk szemét mentesen a kertünket és közvetlen környezetünket.

5. Vezessünk óvatosan éjszaka.

6. Avarégetés, bozót égetés előtt nézzük át a leveleket, bokrokot.

7. Fűnyírás előtt nézzük át a karbantartani kívánt terepen a beláthatatlan gazokat.

8. A sünivel "játszó" kutyákat és gyerekeket feltétlenül állítsuk meg!

9. A beteg sünit vigyük állatorvoshoz.

10. Az elárvult sün babákat ápoljuk és tápláljuk, vagy vigyük a megfelelő helyre pl. a Fővárosi Állatkertbe, ahol gondoskodin tudnak róluk. (Tápláláshoz segítség itt.)

11. Ne használjunk súlyosan mérgező növényvédőket vagy rovarirtókat, rágcsálóírtókat.

12. Ne helyzzünk ki a talajszinten egérfogót, csak olyan helyen, ahol a sünik nem tudnak hozzáférni.

13. Zárjuk éjszakár a fészert, istállót, pincét, kinti WC- t stb.

14. A szemeteszsákokat a kukában tároljuk.

15. A kutya kennel rácsai legyenek a lehető leg apróbb szeműek, hogy ne tudjon bejutni rajta a süni.

16. Ne adjunk nekik a szervezetüknek nem megfelelő táplálékot (tej, kekszek, péksütemények, stb.) Bővebb infót erről egy korábbi bejegyzésemben találtok itt.

17. Alakítsunk ki odúkat a kertben a sünik biztonságos téli és nappali alvásához. (Ebben nyugodtan lehetünk kreatívak ;) Így senki nem zavarhatja meg őket alvás közben, biztonságban lehetnek nálunk, cserébe nem lesz szükség vegyszeres rovarirtásra!




Képek forrás a Google
 


2013. július 18., csütörtök

Részeges csirke

Anyósom születésnapi menüjébe kerestem ötletet, amikor belebotlottam ebbe a receptbe Húsimádó blogján. Korábban már hallottam erről a technikáról és most jött el az ideje, hogy én is kipróbáljam. Jelentem remekül működik, finom omlós lesz a csirke húsa és nem szárad ki. Pé lelkesen segített minden mozdulatnál a kivitelezésben, egyedül nem is tudtam volna kiszedni és berkani a sütőbe úgy, hogy ne boruljon el :P
 
 Hozzávalók: (5 személyre)
 
Csirkéhez:
- egy kissebb bontott csirke (ügyeljünk rá, hogy beférjen a sütőnkbe állva)
- só, bors
- rozmaring és oregánó a kiskertből
- 1 ek mustár
- 1 ek mangalica zsír
- 2 ek olivaolaj
- 3 gerezd fokhagyma
- fél alma
- 1 dobozos narancsos sör (mivel sütés után a nagyja az üvegben maradt, így legközelebb sima vízzel csinálnám én is)
 
Körethez:
- 2 kk chilis méz
- 1 ek akácméz
- 1,5- 2 dl víz (vagy húsleveslé)
- 10 szem krumpli
- 4 fej vöröshagyma
- 6 szál répa
- só, bors, rozmaring
- 1,5 alma
- zsiradék a tepsi kikenéséhez
 
Elkészítés:
A csirkét alaposan megtisztítjuk, majd bemasszírozzuk kívül- belül a zsír, olaj, fűszerek, mustár és tört fokhagyma keverékével. A tepsi alját a zsiradékkal vastagon bekenjük, erre ültetjük a sörösdobozt, melyből leisszuk a tartalma 1/3- át, ennek a tetejére kerül egy negyed alma, s erre húzzuk rá a pipit, akinek a nyakához is betuszkolunk egy negyed almát. Én a nyakánál összetűztem hústűvel és a szárnyait hasonló képpen rögzítettem a testéhez.  Köré szórjuk a megtisztított és kb. hasonló nagyságúra vagdosott krumpli, répa, hagyma és alma darabokat, amit sózunk, borsozunk és meglocsoljuk a mézzel, megszórjuk rozmaringdarabokkal végül pedig felöntjük a vízzel. A csirke szárnyának végeit és a nyaka környékét sapka szerűen lefóliázzuk és a köretre is jön egy réteg alufólia. 200 fokra előmelegített sütőbe tesszük óvatosan nehogy eldőljön, majd 230 fokon 45 percig sütjük, ekkor kivesszük és eltávolítjuk a köretről a fóliaréteget és meglocsolgatjuk a menet közben keletkezett szaftjával, így visszadugjuk a sütőbe és még 30 percig sütjük immár 250 fokon. Végül ismét kivesszük és levesszük a maradék fóliákat, aztán 200 fokra mérsékelve még 15 percig pirítjuk hőlégkeveréssel. Mikor kész lehúzzuk a sörösdobozról, s a köret közé fektetve tálaljuk.

2013. július 16., kedd

58. VKF - Hotdog dogok


 
A TeaRoom lányokhoz került a VKF 58. fordulójának lebonyolítása és a kiírás megalkotása, ahol remek téma született: a Beach Blogger Bistro. Itt a nyár itt a strandidő, lássuk mit vigyünk magunkkal!
 
A hirdetményben benne foglaltatik, hogy gondoljuk ki a saját koncepciónkat bisztró kategóriában. Lássuk az enyémet: én gyerekbarát pékséget nyitnék, mondjuk egy balatoni gyermektábor területén vagy közvetlen közelében, ahol kisiskolások üdülnek csoportosan. Ízletes sós és édes péksütemények képeznék a kínálatom nagyrészét, rendhagyó módon mindenféle mókás figura bőrébe bújtatnám mindet, mint például korábban a pizzagolyók esetében kelt süniket készítettem, most pedig kutyusnak álcázott kelt tészta bundás hotdogokkal nevezek.
 
Pé természtesen oda meg vissza volt ezektől az aranyos és fincsi tacskóktól :D Akik könnyen fogyaszthatók akár autóban, vezetés vagy munka közben is, nem csak a strandon süttetve a hasunkat ;)
 
A forma ötlete és segítség az elkészítéshez, videó fromájában itt.
Hozzávalók:
 
Tésztához:
- 45 dkg liszt
- 5 dkg rozsliszt
- 1,5 dl langyos tej
- 2 dl  langyos víz
- 1 ek olivaolaj
- 2 kk só
- 1 ek cukor
- 1 csomag élesztő por

Töltelékhez:
- 8 db virsli
- mustár, ketchup
- 1 fej gyöngyhagyma

Díszítéshez:
- 1 tojás
- szezámmag
- 1 szelet szárított paradicsom

Elkészítés:
A tésztához a langyos tejbe szórjuk az élesztőt és a cukort, majd meleg helyen hagyjuk negyed órát pihenni. A többi hozzávalót pedig egy dagasztó tálba öntjük, majd a felfuttatott élesztővel alaposan kidolgozzuk, - én ehhez gépet használtam. Akkor jó, ha elválik az edény falától és szépen visszarug a tészta nyomás hatására, - lehet hogy nem fog hozzá kelleni az összes víz. 45 percig légmentesen zárt edényben meleg helyen hagyjuk kelni, mikor már a kétszeresére dagadt, akkor lesz jó. Egy lisztezett deszkára borítjuk, kicsit átgyúrjuk és 10 felé vesszük - 8- ból lesz a kutyusok teste, a maradék kettőből pedig a lábak és a fülek. A testnek szánt darabokból téglalapokat nyújtunk, ebbe helyezzük a virslit, rányomunk egy kis ketchupot és mustárt, megszórjuk a felaprított hagymával, majd összehengergetjük és a két végét alaposan összenyomkodjuk. Egyik végéből megformázzuk a fejét a másikból pedig a farkát. A lábakhoz két kissebb tésztadarabból, egy- egy súlyzóra emlékeztető formát alkotunk, a füllel is hasonlóan járunk el csak egy nagyobb darab tésztát veszünk alapul. Sütőpapírral bélelt tepsin állítjuk össze a kutyusokat: először a lábakat rakjuk a helyükre, erre jön a test és végül a fülek, egy kicsit lapítsuk le a tappancsokat és a füleket is, "ragasztó" nem kell szépen össze fognak nőni sütéskor. Ha minden megvan, akkor két tepsinyi kutyusunk lett, akiknek a hátát megkenjük egy felvert tojással és megszórjuk szezámmaggal, a szemeket és orrokat szárított paradicsom darabkákból alaposan a tésztába nyomkodva alakítjuk ki. Előmelegített sütőben 250 fokon 15- 20 percig sütjük őket. Melegen és hidegen is isteni finom és laktató!

2013. július 15., hétfő

16. SAD - Rózsás kedvemben! Összefoglaló

Engem ért a megtiszteltetés, hogy lebonyolíthattam ezt a csodás színekben pompázó fordulót :D Mindenkinek köszönöm szépen a részvételt, szebbnél szebb és rózsásnál rózsásabb sütik születtek!

 
Íme a pályaművek egy bimbózó RÓZSAcsokorba gyűjtve, beérkezési sorrendben:
 
Az első rózsákat Éva hozta a Takarékos konyha blog írónője. Nagyon finom lehet ez a süti, a szederlekvártól különleges, a kis rózsáktól pedig nagyon mutatós is :)


@}~;~~ * ~~;~{@

Másodikként a Troll a konyhámban blog tulaja Trollanyu küldte el nekem receptjét, méghozzá gyönyörűszép kakaós, matcha- s rózsa kekszeket alkotott. Lassan ideje lesz, hogy én is kipróbáljam a matcha teát :)


@}~;~~ * ~~;~{@

Harmadikként Ágitól a Muskátli Büféből kaptam egy ínycsiklandó rózsalekvár receptet, ami bármely desszert javára válhat! Csodás színe van :D


@}~;~~ * ~~;~{@

Negyedikként HajniZoli érkezett a Sarokkonyhájukból és gyönyörűséges kelt rózsafejeket alkotott kókuszos narancslekvárral töltve, ráadásul nagyon hasznos fázisfotók is készültek a könnyebb reprodukáls végett, hála érte!


@}~;~~ * ~~;~{@
 
Ötödikként Piroska küldte be a  Piroskonyhából rózsás alkotását méghozzá túrós kelt bimbók formájában. Saját bevallás szerint nem barátja a kelt tésztának, de ez a képekből nem derült ki, sőt sokkal inkább az ellenkezője ;)

 
 
@}~;~~ * ~~;~{@

Hatodikként egy vendég post formájában érkeztek Kovács Gizella alkotásai, melyek rózsaméz, rózsaszörp és rózsalekvár recepteket tartogattak számunkra, gyönyörű rózsafejekkel a háttérben.
 


 
@}~;~~ * ~~;~{@

Hetedikként teller-cake kápráztatott el gyönyörűséges csészékben csücsülő kék rózsáival díszített tündértortácskáival. Na ezt nevezem én türelem játéknak :D
 
 
@}~;~~ * ~~;~{@
 
Nyolcadikként érkezett Viki, az Anyuci készítenél blog gazdája, aki egy szépséges rózsával dekorált cseresznyés tortát hozott, amit Édesanyjának készített el a születésnapjára. Biztos nagy  örömet okozott vele :)
 
 
@}~;~~ * ~~;~{@

Kilences sorszámmal Adriana rózsaszín tortája futott be AJAkonyhájából. Annyira cuki ez a baba popsi, hogy Barátnőm születendő kislánya tiszteletére bizos el fogom készíteni :D Tündéri!
 


@}~;~~ * ~~;~{@
 
Tizedikként futott be Csigabige két alkotása, méghozzá egy mutatós rózsa formájú joghurttorta és egy csokis mogyorós rózsamuffin képében. Egyszerű és mégis nagyszerű mindkettő :) Ki fogom próbálni őket, ha már nekem is vannak ilyen formáim ;)
 
 
 

 
@}~;~~ * ~~;~{@

Tizenegyedikként M@rti-t én invitáltam meg a játékra és ő kedvesen be is küldte két korábbi alkotását rózsa témákörben, méghozzá muffinok képében, melyből egyik rózsa forma, másik pedig rózsa ízű. Egy harmadikat pedig én választhattam tőle a legutóbbiak közül, ugyanis ez rózsa díszes.

 


@}~;~~ * ~~;~{@

Tizenkettedikként Marisz érkezett, aki köztudottan tortafüggő, most mégsem tortával, hanem egy gyönyörűséges szív formájú, rózsával díszített meggyes kaláccsal jött e fordulóra.


@}~;~~ * ~~;~{@

Tizenharmadikként Gabit a Flat-Cat blogtulaját szintén én invitáltam meg e fordulóra, mikor megláttam a szépséges rózsavizes keszeit, és ő kedvesen jött is velünk játszani :)


@}~;~~ * ~~;~{@

Tizennegyedikként Ágit, a szeretetrehangoltan blog írónőjét is én invitáltam a játékra és kapam is tőle sok- sok rózsás receptet, korábbiakat és frissebbeket is :D. Van köztük rózsaméz kétféle, rózsalekvár, rózsatea szintén kétféle, rózsa esszencia, rózsás pohárdesszert és rózsás fagylalt. Áginál ráadásul különféle szépségápolási temékek is készülnek rózsából, érdemes azokat is meglesni nála. :)
 
 


 




@}~;~~ * ~~;~{@

Tizenötödikként Zsófitól kaptam egy rózsafánk receptet, ami szerinte csak stilizált, viszont nagyon jópofa és biztos nagyon finom is volt :)
 
 
@}~;~~ * ~~;~{@

Tizenhatodikként futott be Linyah, akinek sajnos nem volt ideje új receptet hozni a mostani fordulóra, de a korábbi alkotásai közül elküldte e csodás szirupos rózsafejeit, mert nem szeretett volna kimaradni ebből a játékból sem :D


@}~;~~ * ~~;~{@

Tizenhetedikként érkezett Konyhavirtuóz egy igazán rózsaszínű, már- már pinknek mondható puncsos sütivel, ami nagyon guszta lett. :)


@}~;~~ * ~~;~{@

Tizennyolcadikként Epercsók gyűjtötte össze a rózsás süteményeit, amiből akadt szerencsére bőven. :) Készült már nála panna cotta, lassi, bonbon, sorbet, limonádé, képviselőfánk és tiramisu is rózsából, ez aztán a rózsás kedv :D
 







@}~;~~ * ~~;~{@
 
Magamat hagytam utoljára én 4 finomsággal is jelentkeztem, megpróbálva kimeríteni a kiírást a végletekig menően:
 



utána a RÓZSAmintás baracktortával,


majd egy RÓZSAvizes epres jégkrémmel,




 
Rózsás alapanyagként pedig rózsavizet használtam az utolsó két recept elkészítésekor, melynek leírása itt található meg, ezen kívül pedig még limonádéba is tettem belőle, kétféleképpen is.
 
 



@}~;~~ * ~~;~{@
 
Jó volt veletek játszani, nagyon élveztem e forduló lebonyolítását, remélem ti is ;D Külön örömmel tölt el, hogy a nyári uborkaszezon ellenére is ennyi recept gyűlt össze és, hogy kimerítettük a kiírás minden lehetőségét.
 
A következő forduló pedig ezúton dobpergés közepette tovább vándorol Zsófihoz! A magam részéről már lelkesen várom a következő forduló kiírását! :)))
 
@}~;~~ * ~~;~{@

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...