2013. augusztus 3., szombat

Nyertem! + JÁTÉK a Madárért

Nem is mertem remélni, de végülis én nyertem Juditka blogszülinapi játékán :D Méghozzá a nyeremények közül a nekem legjobban tetszőt, a paradicsom mintás Mozzarella feliratú tányért! Már alig várom, hogy megkapjam és használatba vehessem :)
 

Update20130813: Tegnap épségben meg is érkezett, szerencsére Pé otthon volt és át tudta venni a postástól, nem kellett bemennem érte külön a postára :D

Ha már nyeremény, akkor remélem nem felejtettétek el, hogy aki elkészíti a tejfölös kekszes sütit, amit a 10. Blogkóstolóra készítettem el Linyah- tól, az megkapja ajándékba a képen látható madárkát, aki Linda madarának a dekorgumi mása és hűtőmégnes ;) A kész műről a képet ide küldhetitek nekem: sunisuti.samu@gmail.com!

 

2013. augusztus 2., péntek

Képeslap BabaKelengye Ajándékhoz

Barátnőm e héten megy utoljára dolgozni, utána otthon várja a kis csöppség érkezését, ehhez másik Barátnőmékkel együtt szerettünk volna egy kis segítséget nyújtani nekik, hogy mindent be tudjanak szerezni még a szülés előtt. Ezért gondoltam egyet és nem készen vettem hozzá kísérő lapot, hanem inkább én készítettem el saját kezűleg, így sokkal személyesebb lett :D
 
 
Amire szükség volt:
- A4- es lila kartonpapír félbe hajtva
- lila és fekete filctoll (papírhoz)
- fekete alkoholos filctoll (dekorgumihoz)
- lila, kétféle rózsaszín, fehér és sárga dekorgumi
- aranycsillámos ragasztó
- gyöngyök
- gombok
- arany üvegfesték kontúr
- sárga vékony spárga masninak
- egy vékony drót darab, ami jól formázható
- olló.
 
Nekem nagyon tetszik, bár nem vagyok tökéletesen elégedett a végeredménnyel ;P


2013. augusztus 1., csütörtök

Isteni Csokitorta

Anyukám és Apósom születésnapja egy napra esik, - bár 3 év eltéréssel- így idén kihívások elé állított az időhiány, de megoldottam: két torta is született. Anyunak a 10. Blogkóstolóra készített kekszes sütit használtam fel, csak dupla adagból és szív tortaformában, míg Apósomnak egy csupa csokis tortát alkottam meg, ennek a receptje következik most. Vigyázat szuper tömény csokimámor! :D
 

Hozzávalók: (26 cm átmérőjű tortaformához)

Piskótához:
- 30 dkg étcsoki pasztilla
- 4 ek liszt
- 4 ek házi darabos meggyjam (Anyósomék készítették)
- 6 tojás
- 1 kk sütőpor
- 1 ek rumaroma
- 10 ek cukor
- 1 csipet só
- 1 kk őrölt fahéj
- 1 ek olivaolaj
- 15 dkg Rama

Krémhez:
- habtejszín
- 20 dkg étcsokoládé
- 1 ek cukor
- 1 csipet só

Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük 200 fokra és kibéleljük a tortaforma alját sütőpapírral az oldalát pedig megkenjük margarinnal.
 
Először elkészítjük a piskótatésztát, ehhez szétválasztjuk a tojások fehérjét és sárgáját.  A sárgáját cukorral, sóval fehéredésig keverjük, a fehérjét pedig egy ek cukorral kemény habbá verjük. A sárga masszához hozzáadjuk kanalanként a sütőporral elkevert, átszitált lisztet, rumaromát és fahéjat. A csokoládét pedig az olivaolajjal és margarinnal alacsony lángon felolvasztjuk és hozzácsorgatjuk a sárga keverékhez, majd hozzáadjuk a jam- et is - egy sűrű piskóta tésztaszerű állagot kapunk, amit még felhígítunk a fehérjehabbal, óvatosan, hogy ne törjük össze nagyon. Végül az előkészített tortaformába csorgatjuk és 180 fokon kb. 60 perc alatt tűpróbáig készre sütjük.
 
A krémhez a csokit alacsony lángon felolvasztjuk, majd a félig felvert cukros habtejszínhez csorgatjuk és így verjük tovább a habverővel, míg szép kemény nem lesz.
 
A piskótát sütés után teljesen kihűtjük és csak ekkor kenjük a tetejére a krémet, amit megkaristolhatunk egy villával díszítés gyanánt. Hűtőben tároljuk tálalásig.
 
A tészta lágy és nagyon finom, a krém szépen megkeményedik a hűtőben. Csak vékony szeleteket vágjunk belőle, mert igencsak kiadós édesség ;)
 
 

2013. július 31., szerda

Balcsi és a Vörösboros csirkepörkölt esete a bográccsal

Balaptonszéplakon van Barátnőm Anyósáék nyaralója, ide ruccantunk le pár napra a Barátnőimmel és Oldalbordáinkkal karöltve, nem beszélve a másfél picuriról :) Végig dög meleg volt, így igazándiból nem csináltunk mást, mint főztünk, jóízüeket ettünk, strandoltunk, beszélgettünk és kártyáztunk, egy nagyon kellemes környzetben.
 

 
 
Ráadásul még süniket is láttunk az éjszaka közepén, akik nagy dirrel durral közlekedtek a kerten keresztül kasul. Nagyon cukik voltak, olyan közel tudtam menni hozzájuk, hogy akár meg is foghattam volna az egyiket, de nem akartam túlságosan megbolygatni szegénykét :P



 
Ezt a finom kis bográcspörköltet pedig Pé- vel rittyentettük össze utolsó nap búcsúzóul a vendéglátóinknak, - én főleg csak kuktáskodtam ;)  Mindenki megnyalta mind a tíz ujját!


Hozzávalók: (7 személyre)
- 14 db alsó és felső csirke comb,
- ~ 1 kk őrölt kömény, 
- ~ 2- 3 ek pirospaprika,
- ~ 5 kk só,
- ~ 1 kk bors,
- ~ 4- 5 TV paprika,
- ~ 7- 8 közepes paradicsom,
- ~ 0,5- 0,6 dl jó minőségű száraz vörösbor,
- ~ 3- 4 fej vöröhagyma,
- ~ 5- 6 gerezd fokhagyma,
- ~ 1 dl olaj,
- 4 hatalmas krumpli,
- ~1 l víz
- ~ 2-3 ek házi ajvár (Barátnőm mostohaApósa készítette piros pritaminpaprikából)

Elkészítés:
Állítsuk fel a bogrács állványt és rakjunk egy jó nagy tüzet, - szerencsére Pé mestere a tökéletes parázs előállításának. Olajon pirítsuk meg a kockára vágott vöröshagymát és mikor már üveges mehetnek rá a a felkarikázott TV paprikák, mikor már kezd a paprika összeesni hozzáöntjük a felkockázott paradicsomokat is és kicsit hagyjuk levesesedni. Ekkor jöhet rá a só, bors, tört fokhagyma, őrölt pirospaprika és az őrölt kömény, ezeket kicsit megfuttatjuk, majd következnek a combok bőrrel lefelé,   mindkét oldalukat megsütjük őket kicsit, mikor már kezd kifehéredni a húsuk jöhet rá a bor. Rotyogtatjuk kicsit, majd hozzátesszük a  hasábokra szelt burgonyát és annyi vízet, ami ellepi. Addig főzzük, míg a husi és a krumpli is meg nem puhul, ha kell menet közben az elfőtt levet pótoljuk. Végül jóízően elfogyasztjuk, kovászos uborkával és friss ropogós kenyérrel kínáljuk :D Mennyei az íze és a hús színe valami festői!




2013. július 30., kedd

Mentás-bazsalikomos borsókrém leves

Egy könnyed levesre vágytam, amihez felhasználhattam a maradék húsleves alaplevemet és lehetőleg sok friss fűszernövény kelljen bele. Ez lett a végeredmény:


Hozzávalók: (2 személyre)
- egy kissebb marék friss menta
- egy nagyobb marék friss bazsalikom
- só, bors
- 2 bögre mirelit borsó
- 1 ek liszt
- 2 ek tejföl
- 1 ek olivaolaj
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 5 dl húsleves alaplé
- 2 kissebb szem krumpli
- reszelt sajt a tálaláshoz

Elkészítés:
A hagymákat megpucoljuk és felaprítjuk. A krumplit is megpucoljuk és felkockázva feltesszük egy lábasban annyi sós vízzel főni, ami ellepi. A vöröshagymát egy kis olivaolajon megpirítjuk, majd mikor már üveges megfuttatjuk rajta a fokhagymát is. Rádobjuk a mirelit zöldborsót és felöntjük az alaplé felével és hozzáadjuk a friss fűszernövényeket, sót, borsot, majd mikor már kicsit megpuhult a borsó, akkor hozzáadjuk a főtt krumpit, végül összeturmixoljuk. A tejfölt a liszttel csomómentesre keverjük és a pépesített masszához keverjük, majd hozzáöntjük a maradék alaplevet és még kicsit együtt rotyogtatjuk. Jó nagy marék reszelt sajttal melegen tálaljuk.

2013. július 29., hétfő

Fahéj fagyi

Fahéjas fagyira támadt kedvem és nekiláttam recept után kutatni, de nem szerettem volna főzőcskézni a  krémet, egyszerű és gyors elkészítési módra vágytam, és ezt a leírást találtam, csak kicsit változtattam rajta.
 
 
Hozzávalók:
- 2 tojás sárgája
- 2,5 dl tej
- 2,5 dl habtejszín
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 kk őrölt fahéj
- 14 dkg cukor
- 1 kk citromlé
- 1 csipet só
 
Elkészítés:
A tojások sárgáját a cukorral, sóval kifehéredésig keverjük, majd hozzáadjuk a tejet, a citromlét és a fahéjat. A habtejszínt egy kicsit felverjük, de tényleg csak lazán, végül hozzáadjuk a fahéjas keverékhez és alaposan összedolgozzuk. 4 órára mehet a hűtőbe, utána a 24 órával korábban lehűtött fagyigép tartályba tesszük és 30- 40 percig kevertetjük a géppel. Fogyasztás előtt még egy pár órára bedugjuk a mélyhűtőbe a krémet. A kész művet élvezettel elfogyasztjuk :D A mákfagyival holtversenyben nálunk most ő a befutó ;)

2013. július 28., vasárnap

Csomagolás

Mindig jól jön egy könnyen elkészíthető mégis mutatós, esetleg vicces ajándékcsomag dekorálási tipp, íme az én mostani kedvencem. Biztos, hogy ki fogom próbálni, ha legközelebb ajándékozásra kerül a sor :)

Ötlet innen.

Amira szükség lesz:
- kétféle csomagolópapír,
- papírragasztó,
- fekete alkoholos filc,
- olló,
- fekete pompom.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...