2014. október 16., csütörtök

Toszkán szelet

Több helyen találkoztam már ezzel az olasz finomsággal, ami attól olyan remek, hogy míg a tepsiben elkészül, addig süröghetünk foroghatunk jobbra- balra, mert nem kell felügyelni. Nem utolsó sorban pedig az íze is remek. Én azért készítettem kétféle hússal, mert vendégeket vártunk és így mindenki találhatott kedvére valót ;)


Hozzávalók: (9- 10 főre)
- 6 szelet pulykamell
- 6 szelet sertéskaraj (csont nélkül)
- 3 dl húsleves alaplé
- 6 közepes paradicsom
- só, bors, bazsalikom, kakukkfű ízlés szerint
- 10 közepes fej gomba
- 1 vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 ek cukor
- kókuszolaj
- mangalica zsír

Elkészítés:
A husit sózzuk, borsozzuk, majd egy kevés kókuszolajon megpirítjuk. A tepsit egy kis mangalica zsírral kikenjük és erre fektetjük a húsokat.
A paradicsomok héját forró vizes fürdő segítségével eltávolítjuk, aztán felkockázzuk őket. A kockára vágott hagymát egy kevés kókuszolajon üvegesre pirítjuk, erre jön az összetört fokhagyma, amit kicsit szintén megpirítunk, de ne égessük meg! A hagymára borítjuk a megpucolt és felszeletelt gombákat, majd ha kissé összeestek jöhetnek bele a paradicsom kockák és az alaplé is is. Sózzuk, borsozzuk és kakukkfűvel, bazsalikommal ízesítjük, végül ha szükséges egy kis cukorral elvesszük a paradicsom savanykásságát. Pár percig rotyogtatjuk, eztán nyakon öntjük a szósszal a husikat. A tepsit alufóliával letakarjuk így kerül a 180 fokra előmelegített sütőbe 30 percre. Fél óra után levesszük a fóliát és feltekerjük a hőfokot 200 fokrara, így még 30 percig sütjük, ha elfő a leve, akkor egy kis vízzel pótolhatjuk. Finom omlós, szaftos husit kapunk végeredményül.
Mi krumplipürével fogyasztottuk (fejenként 2- 3 közepes szem burgonyával számolhatunk), hamar elfogyott :D



2014. október 13., hétfő

6. szakácsmustrára - Csokis körtetorta

Hugh klasszikus River Cottage almás- mandulás tortájának csokis körtés változatára esett a válsztásom, ami egy igazán ínycsiklandó desszert, és valódi csokoládémámoros eredményt hozott. Én a mandulát dióra cseréltem és a cukor mennyiségen is csökkentettem, de még így is nagyon- nagyon tömény élmény, egy szelet bőségesen elegendő belőle a vasárnapi ebéd lezárásához ;) Szerintem a diós- almás verziót is ki fogom próbálni hamarosan.  A tésztája finoman morzsálódós, így mindeképp dukál mellé valamiféle krém, amit én most a tetejére öntöttem.
 
 
Hozzávalók: (26 cm- es formához, 10 szelet)

Körtéhez
- 4 közepes, pont megérett körte
- 1 ek kókuszolaj
- 2 ek cukor

Tésztához
- 150 g darált dió
- 150 g finomliszt
- 38 g keserű kakópor
- 10 g sütőpor
- 200 g lágy margarin
- 180 g cukor
- kevéske tej
- csipet só

Krémhez
- 110 g étcsokoládé felkockázva
- 125 ml főzőtejszín
- 2 ek cukor

Elkészítés:

A körtéket mepucoljuk, kimagozzuk, 4 darabra vágjuk. A kókuszolajon a cukorral mindkét vágott felét megkaramellizáljuk.
 
A tojásokat a  cukorral habosra keverjük, ehhez adjuk hozzá a diót, kakaóport, lisztet, sót, sütőport és alaposan összevegyítjük, majd egy- két loccsintásnyi tejjel könnyítünk a keveréken. Ekkor adjuk hozzá a lágy margarint és felhabosítjuk vele együtt a masszát. Egy sütőpapírral bélelt formába halmozzuk a tésztát és elsimítjuk. Erre pakoljuk a körte szeleteket és megcsurgatjuk a karamellás sziruppal.
 
A sütőt 170 fokra melegítjük elő és 45- 50 perc alatt készre sütjük benne a tortát, tűpróbával ellenőrizzük. Kihűtve fogyasztjuk.
 
A krémhez a hozzávalókat alacsony lángon összeolvasztjuk és tálalás előtt közvetlenül öntjük a piskóta tetejére, így tálaljuk.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...