2013. július 5., péntek

Csirkés kukoricaleves

Az eredeti receptet Konyhavirtuóznál láttam meg, aki ezzel indult a Blogkóstoló 9. fordulóján és nagyon tetszett, így csak kicsit módosítottam rajta. Villámgyorsan elkészíthető, ami jól jön a dolgos hétköznapokon. Nekem mindig van a mélyhűtőben felkockázott csirkemell, húsleves alaplé és morzsolt kukorica, innentől fogva már gyerekjáték az összedobása ;) Pé nagyon leveses, így jól jön a változatosság.


Hozzávalók: (4 személyre)
- 40 dkg csirkemellkocka
- 30 dkg morzsolt kukorica
- 4 ek tejföl
- 1 ek liszt
- só, bors
- 1 liter húsleves alaplé
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 ek mustár
- petrezselyemzöld
- 2 ek olivaolaj

Elkészítés:
A hagymát felkockázzuk és olivaolajon üvegesre pirítjuk, majd a kés lapjával összenyomott fokhagymát is hozzáadjuk és kicsit megfuttatjuk. Ekkor jöhet rá a csirkemellkocka és kifehéredésig pirítjuk, sózzuk és borsozzuk, végül ráöntjük a kukoricát és felöntjük az alaplével. Addig főzzük, míg a hús meg nem puhul, ezután öntjük bele a mustárral és liszttel csomómentesre kevert tejfölt és kis lángon még rotyogtatjuk egy keveset, hogy összeérjenek az ízek. Kész is, díszítésként megszórtam egy kis apróra vágott petrezselyemzölddel :) Összesen volt fél óra az egész művelet.

2013. július 4., csütörtök

16. SAD - RÓZSAfagyi

Íme a két új "szerelem" a rózsavíz és a fagylalt párosítása, ráadásul rózsaszínű rózsa formában :D Eredeti recept innen, fagyirózsa formázásához segítség pedig itt. A forma kialakításához egy hosszúkás, vékony, fém fordítólapátot használtam.


Hozzávalók:
- 3 dl tej
- 2 dl habtejszín
- 4 tojás sárgája
- 3 ek hársméz
- 4 ek RÓZSAvíz
- 1 csomag bourbon vaníliás cukor
- csipet só
- néhány csepp piros ételfesték

Elkészítés:
A tojásokat, a vaníliás cukrot és a mézet habosra keverjük. A tejet összeöntjük a rózsavízzel és az ételfestékkel majd pár percig forraljuk, utána hagyjuk kicsit hűlni, addig a tejszínt nem túl kemény habbá verjük. A tejet a tojásos masszához adagoljuk és lassú tűzön folyamatosan kevergetve besűrítjük, de  nem forraljuk fel, ekkor levesszük a tűzről és szoba hőmérsékletűre hűtjük, majd hozzáforgatjuk a habot és 4 órára hűtőbe tesszük. A fagyigép edényét már a fagyi készítése előtt 24 órával a mélyhűtőben pihentettük és a lehűlt rózsás krémünket 30- 40 percig kevertetjük benne. Utána még pár órára bedugjuk a mélyhűtőbe a kész fagylaltot fogyasztás előtt. Tálalásnál először egy gombócot helyezünk a tölcsérbe majd egy vékony palacsinta forgató "kanálla" gyors mozdulatokkal sziromszerűen kenjük fel a további gombóckákat, hogy dekoratív RÓZSA formát kapjunk ;) Intenzív ízű és aromájú, pikánsan hűsítő finomság a végeredmény :)

2013. július 3., szerda

Borsópörkölt

Nem rég olvastam először erről az ételről és azóta már több helyen is láttam, ezért nekiláttam és megalkottam a saját verziómat.


Hozzávalók: (3 személyre)
- 1 tv paprika
- 1 fej vöröshagyma
- olivaolaj
- só, bors, pirospaprika
- 2 dl paradicsomlé
- 30 dkg tészta
- 50 dkg fagysztott zöldborsó
- 1 kk étkezési keményítő
- 1 kk csípős/édes pirosarany
- tejföl

Elkészítés:
A tésztát sós, lobogó vízben készre főzzük. A vöröhagymát felkockázzuk és az olivaolajon üvegesre pirítjuk, ekkor adjuk hozzá a felcsíkozott tv paprikát, az őrölt pirospaprikát és kicsit megpirítjuk. Jöhet bele a borsó és öntsük fel a paradicsomlével, majd adjunk hozzá annyi vizet, ami éppen ellepi. Ízesítsük sóval, borssal és a pirosarannyal. Addig főzzük, míg a paprikacsíkok elolvadnak és a borsó megpuhul. A keményítőt néhány kanál szafttal csomómentesre keverjük, így keverjük hozzá a pörkölthöz, még egy kicsit rotyogtatjuk, de utána vegyük le a tűzről. Én egy kanál tejföllel a tetején tálaltam. Nagyon finom és könnyű fogás, húsmentes napokra ajánlva :)

2013. július 2., kedd

Pé lebbencs levese

Pé nagyon szereti ezt a levest és szívesen el is készíti. Nekem mindgi Anyukám és Nagypapám jut róla eszembe, mert Anyu is nagyon szereti és Papának főzte sokszor.


Hozzávalók: (4 személyre)
- 4 nagy szem krumpli
- 1 tv paprika
- 1 paradicsom
- 30 dkg házi lebbencs tészta (Anyósomék készítették)
- 1 fej vörös hagyma
- 1 ek mangalica zsír
- só, bors, pirospaprika
- 2 marék füstölt sertés sonka kocka
- 2 dl paradicsomlé
- 1 kk csemege/csípős pirosarany

Elkészítés:

A sonkakockákat a zsíron megfuttatjuk, majd a tésztát és a hagymát is hozzáadjuk és szép barnásra pirítjuk. Mikor már majdnem jó, akkor pirospaprikát adunk hozzá és egy kicsit együtt pirítjuk tovább, de vigyázva nehogy leégjen. Ekkor hozzáadjuk a megtisztított és kockákra vágott krumplit és felöntjük annyi vízzel, ami bőven ellepi. Sóval, borssal, paradicsomlével és a pirosarannyal ízesítjük és mikor először felforr akkor jöhet bele az egész paprika és a paradicsom. Lassú tűzön addig főzzük, míg a krumpli meg nem puhul. Még fogyasztás előtt kihalászhatjuk az egyben hagyott paprikát, paradicsomot és a hagymát, de nálunk erre nem volt szükség, mert Pé hamar elpusztította ezket is ;)

2013. július 1., hétfő

Vendég post a 16. SAD- ra

Kovács Gizellától Rózsás kedvében kaptam három levelet, melyben három recept lapult a 16. SAD- ra, íme:

I. RÓZSAszörp


Hozzávalók:
- rózsaszirmok
- víz
- cukor
- citromsav
- jégkockák

Elkészítés:
"A rózsaszirmokat felforralom keves vízben, ízléshez mérten adok hozza cukrot, és citromsavval tartósítom. Le is lehet szűrni a szirmokat, de kicsit pépesítve benne is hagyható. Ha hosszúkás neylonba rakjuk őket, a végeiket lezarva, akkor mélyhűtőben is lehet tárolni.:)"

II. RÓZSAlekvár

Hozzávalók:
- 1 vödör rózsa
- víz
- 2 kg cukor
- citromsav

Elkészítés:
"Egy vödörnyi rózsa (ne legyen vad se lepermetezve), szirmaira bontva, vízben felforralva, mindaddig míg mély piros/vörös színe nem lesz. Kb két kg cukor, és citromsav.  Felforraljuk és száraz dunsztba rakjuk."

III. RÓZSAméz


Hozzávalók:
- rózsafejek
- selyemfűméz

Köszönöm neked a recepteket és a részvételt!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...