2013. június 15., szombat

Rumos diófagyi

Rákaptunk a fagyi készítésre a fagyigépnek köszönhetően, íme a következő recept:
 
 
Hozzávalók:
- 7,5 dkg darált dió
- 3 ek cukor
- 2 dl habtejszín
- 2 dl tej
- 1 kk rumaroma

Elkészítés:
A darált dió felét 2 ek cukorral karamellizáljuk, majd vigyázva felöntjük a rumaromás tejjel és addig kevergetjük, míg fel nem olvad a karamell. A tejszínt 1 ek cukorral felverjük, de ne legyen túl kemény és túl lágy sem a hab. A karamellás diós tejet kihűtjük és utána adjuk hozzá a habtejszínt és a maradék diót, majd óvatosan összekerjük, míg egynemű nem lesz, ekkor betesszük a  hűtőbe és teljesen kihűtjük az egészet.
A fagyigép tálcáját 24 órával a készítés előtt betesszük a mélyhűtőben. A kérmet pedig 4 órával a gépes kevergetés előtt készítjük el és a hűtőben pihentetjük amíg a gépbe nem kerül 30- 40 percre. Fogyasztás előtt még kicsit visszarakjuk a mélyhűtőbe. Nyami :)

2013. június 14., péntek

16. SAD - Dagonyázó malac torta

Már szemeztem egy ideje ezzel a tortadekor ötlettel és mivel Pé boci- malac fun (lásd itt), ezért kapott malacos tortát a Szülinapjára (ami tegnap volt) és egy gumi, sípolós, bociformájú kutyajátékot a céges autójába :D Persze más hasznos ajándékokat is kapott, ez utóbbi csak a móka kedvéért volt ;) Nagyon tetszett neki, és ez a lényeg :)


Hozzávalók:

Csokis piskóta: (20 cm- es tortaformában.)
- 6 tojás
- 6 ek cukor
- 3 ek liszt
- 3 ek keserű kakaópor
- 1 csipet só

Fehércsokis krém: (Alap recept Kiskuktától.)
-  4 tojás
- 100 g fehércsoki
- 1,5 ek tejpor
- 200 g cukor
- 1 csipet só
- 1 kk vaníliaaroma
- 200 g margarin

Dekoráció:
- 10 dkg kakaós keksz, porrá törve
- fél csomag rózsaszín szamos marcipán tömb
- 50 g keserűcsoki
- 1 ek olivaolaj
- 1 ek tej

Elkészítés:
 
A piskótához feltörjük a tojásokat és elválasztjuk a fehérjét a sárgájától. A sárgáját a cukorral és sóval habosra keverjük, majd kanalanként hozzáadagoljuk a lisztet és a kakaóport. A fehérjét egy evőkanál cukorral kemény habbá verjük és kanalanként adagoljuk óvatosan a kakós masszához, nehogy összetörjön. A toraforma alját sütőpapírral béleljük, az oldalát pedig margarinnal kenjük meg, utána öntjük bele a tésztát. 180 fokra előmelegített sütőben 35- 40 perc alatt készre sütjük, tűpróbával ellenőrizzük, majd hagyjuk teljesen kihűlni utána 3 rétegre vágjuk.
 
A krémhez egy edényben 2- 3 ujjnyi vizet forralunk. Egy fém keverőtálba tesszük a tojásokat a cukorral és mixerrel habosra keverjük, majd a gőz fölött addig kevergetjük míg belenyúlva kellemetlenül forrónak nem érezzük (kb 5 perc), ekkor levesszük a tűzről. A forró kérmhez hozzá keverjük az apró kockákra vágott csokit és tejport, meg a vaníliaaromát is és alaposan elkeverjük, míg egynemű nem lesz. Szobahőmérsékletűre hűtjük, majd 3-4 órára betesszük a hűtőbe pihenni, a margarint pedig kivesszük a hűtőből, hogy szobahőmérsékletűre melegedjen. A hideg krémhez hozzáadjuk a lágy margarint és mixerrel alaposan kihabosítjuk.
 
A tortalapokat megtöltjük a krémmel és az oldalát meg a tetejét is bevonjuk vele, ekkor mehet a hűtőbe pihenni egy fél órácskára.
 
A dekorációhoz a marcipánból malackákat formázunk. 
 
Végül a kekszeket összemorzsoljuk és óvatosan bevonjuk vele a torta krémes oldalát.

Az olivaolajjal, tejjel felolvasztott forró csokit pedig a krém tetejére csorgatjuk, pocsolyaszerűen eloszlatjuk és miután kicsit megdermedt beleültetjük a malackákat. Mikor a csoki már nem meleg, akkor mehet az egész néhány órára a hűtőbe még fogyasztás előtt.
 
Szerintem nagyon csini lett :P Mindenkinek nagyon bejött!

És hogy mitől felel meg ez a recept a 16. SAD kiírásának? Hát attól, hogy a malackák RÓZSAszínűek ;) Ráadásul most dübörög a piros gyümölcsök szezonja is, amiből csodás RÓZSAszín finomságok készíthetőek ;) Láthatjátok, hogy elég tág spektrumon mozog ez a kiírás, gyertek bátran! ;)

Update 20130616:

2013. június 13., csütörtök

Gombapörkölt

Még a maradék laskából és barna csiperkéből készült az alábbi finomság is:


Hozzávalók: (2 személyre)
- 10 dkg barna csiperke
- 20 dkg laskagomba
- só, bors, kakukkfű, pirospaprika, vegeta
- 1 tv paprika
- 1 paradicsom
- 1 dl paradicsomlé
- 1 ek csípős pirosarany
- 3 ek olivaolaj
- 1 fej vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 2 marék rizs

Elkészítés:
A gombákat megmossuk és felszeleteljük. Olajat hevítünk egy serpenyőben és a felkockázott vöröshagymát, majd az összetört fokhagymát üvegesre pirítjuk, utána megfuttatjuk rajta a pirospaprikát, ezután jöhet bele a felaprított tv paprika és mikor már kezd összeesni jöhet bele a felkockázott paradicsom és a paradicsomlé is. Ekkor adjuk hozzá a gombákat, kakukkfüvet meg a pirosaranyat, mindezt addig főzzük míg a gombák szépen meg nem puhulnak. Köretnek rizst főzünk ki hozzá sós, borsos, vegetás vízben, itt fontos, hogy a víz dupla annyi legyen mint a rizs és alkalmanként kavarjuk meg, ne hagyjuk teljesen magára.

2013. június 12., szerda

Banánfagyi

A Lidl- ben  vettünk egy fagyigépet akciós áron és természetesen azonnal ki akartuk próbálni, de nem volt itthon más gyümölcs csak banán és citrom, szóval ez lett belőle :)
 
Kép innen.
 
Hozzávalók:
- fél citrom leve
- 1 citrom reszelt héja
- 2 banán
- 1 csomag bourbon vanília
- 2 dl habtejszín
- 10 dkg porcukor
- 1 dl tej

Elkészítés:
A habtejszínt egy ek cukorral közepesen kemény habbá verjük (ne legyen túl lágy, de túl kemény sem). A banánokat villával alaposan összetörjük, hozzáreszeljük a citrom héját és hozzáfacsarjuk a levét, meg hozzáadjuk a maradék cukrot, hozzáöntjük a tejet és a vaníliás cukrot is. A két masszát óvatosan összeforgatjuk, mikor már nagyjából homogén minimum 4 órára behűtjük mielőtt a gépbe kerülne. A géphez járó edényt 24 órával a fagyi készítés előtt a mélyhűtőbe tesszük. Mikor minden alaposan lehűlt, akkor jöhet a banánkrém a gépbe és 30- 40 percig kevertetjük vele. Végül a majdnem kész fagyit még egy kicsit lehűtjük a mélyhűtőben fogyasztás előtt. Elsőre nem is rossz, úgy érzem elég gyakran fogjuk használni :D 
 
 

2013. június 11., kedd

Sün játszótér

Korábban már esett szó futókerékről, sün lakról, sün áplásról, sün táplálásról, akkor jöjjön most egy kis sün fun :) Mi Samut nem hagyjuk minden nap kerekezni, mert rá van kattanva és képes kimerülésig futni a kis vacak, így heti 3 max 4 kerekezős estét engedélyeztünk neki, ez iránti nemtetszését hangos csörömpöléssel meg dirrel- durral mutatja ki felénk a megvonásos éjszakákon. Így folyton ötletelek, hogy mivel tudnánk lekötni a fölös energiáit:
 
1. Papírgurigák
A wc papír és papírtörlő gurigákat hosszában végig szoktam vágni és így szokta megkapni játszani - nehogy beszoruljon. Mivel imád belebújni minden  csőbe, ezért mindig van előtt egy. Elég gyorsan rongyolódnak, mert nem csak belebújik, de meg is harapdossa, sőt meghempergeti az almostálcában is rendszeresen őket. Általában kap egy nagyobbat (falimatricákat postáztak ki benne nekünk) és egy kissebbet, ezeket rendszeresen egymásba pakolja, sőt az emeletek közt fel- le hurcibálja a lépcsőn :)

 
2. Sapkák
Télen és hidegebb napokon elengedhetetlen a kényelem érdekében és a hibernáció elkerülése végett, de volt úgy hogy a taralék sapiját felraktuk a háza tetejére és addig nem nyugodott, míg le nem rángatta azt is és maga alá nem gyűrt a másikkal egyetemben. Azóta mindig a a háza tetején tartom a kettes számú sapit, hogy tudjon vele bohóckodni, ha akar.
 
 
 
 
3. T idom
Ez egy műanyag lefolyócső. A sünik szeretnek bújócskázni, így ez is tökéletes játék számára, nálunk az infralámpa alatt van, amitől kellemesen fel tud melegedni hidegebb napokon a műanyag, így Samu alvásra is előszeretettel használja.


4. Ásódoboz
Ezt az ötletet neten találtam, nem kell hozzá más csak egy műanyag tálca, aminek van egy kis pereme, és néhány megtisztogatott kerek (véletlenül sem hegyes) kavics. Nyáron a nagy melegben remekül hűti majd a hasát, és ha elrejtünk a kövek között néhány kukacot, akkor remek vadászösztön ébresztő játék, hiszen a macskaalmban is folyton áskálódik. Ez sem lesz folyton előtte az tuti, mert kicsit hangos, amikor átkutatja a köveket.

 
 5. Labdák
A zöld jutalomfalat adagolós laszti a legújabb szerzeményünk, eredetileg kutyáknak lett kitalálva, de kerékmentes napokon ebbe szoktunk halfalatkákat vagy macskatápot beletenni neki, had kínlódjon meg érte, addig sem unatkozik :P A csörgős pedig macskáknak lett tervezve, bár Samut anyira nem izgatja, de azért néha a hecc kedvéért odébb pakolja, ha útban van neki.


2013. június 10., hétfő

Narancsos májpástétom

Ez a remek recept az egyik kollégámtól származik, rendszeresen készítem, ha átugrik hozzánk valaki látogatóba és eddig mindenki imádta! A narancstól kap egy olyan frissítő aromát, hogy megunhatatlan, eteti magát!


Hozzávalók:
- 60 dkg csirkemáj
- 4 fej vöröshagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 3,5 dl frissen facsart narancslé
- 10 dkg margarin
- majoranna, só, bors

Elkészítés:
A kockákra vágott vöröshagymát egy kis zsiradékon megpirítjuk, mikor már üveges hozzáadjuk az áttört fokhagymát is és egy kicsit megfuttatjuk. Hozzáadjuk a májat és kérget sütünk rá, de ne süssük készre, maradjon puha a közepe, ekkor öntsük fel narancslével és fűszerezzük, majd főzzük puhára benne a májat, utána vegyük le a tűzről, kicsit hagyjuk állni, végül adjuk hozzá a vajat és azzal együtt turmixoljuk le. Mikor szobahőmérsékletűre hűlt tegyük hűtőbe. Hidegen, forró pirítóssal tálaljuk.


2013. június 9., vasárnap

Ditti blogszülinapi játékára

Ditti játékot hirdetett a blogjának 1. szülinapja alkalmából és úgy gondoltam, hogy én is játszanék, íme a válaszok :)
 
1. Mi az az 5 különleges konyhai segédeszköz, ami nélkül ma már nem tudod elképzelni a konyhádat?
I. a remekül működő hőlégkeveréses sütőnk,
II. a mikrónk (fagyasztott húsok gyors kiolvasztásához elengedhetetlen, ugyanis a főzés terén még nem tudok egy- két nappal előre tervezni, nincs meg a kellő rutin és idő hozzá, így utolsó pillanatban szoktam kiolvasztani dolgokat),
III. a multifunkciós kenwood konyhai robotgépem, (kelt tészták készítésekor nélkülözhetetlen a dagasztáshoz)
IV. kézi mixerem és habverőm (ha lusta vagyok elővenni a kenwoodot)
V. elektromos kenyérvágó késünk (bevallom: béna vagyok, kenyérvágás közben késsel már többször elvágtam a kezemet :P)
+ 1: a szilikonos keverőkanalam, (amit Pé nem szeret, mert az utolsó cseppig ki tudok vele kaparni mindent, ami a sütitészták és olvasztott csokik esetében nem hogy előny, de inkább hátrány :P)

2. Volt- e olyan konyhai kütyü, amit teljesen feleslegesen vettetek meg, mert abszolút nem használjátok?
Nehéz kérdés, de talán a mozsár, mert azt csak ritkán használjuk, ha nem lenne az sem okozna problémát. (Szüleimnek viszont több ilyen is van: fritőz, grillcsirke sütő, felvágott szeletelő...)

3. Mi az a 3 konyhai munka, amit nagyon, de nagyon nem szerettek csinálni?
I. krumplipucolás,
II. elmosott edények eltörülgetése és elpakolása,
III. a sütő gázrózsáira fröccsent étemaradékok letakarítása.
 
Bővebben itt.
 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...