2013. december 14., szombat

20. SAD - Kandírozott mandarinhéj

Íme az első gasztro ajándék, amit idén készítettem. Az ötletet Dinánál láttam, de ő narancshéjjal dolgozott. Bennem azonnal megfogant a lehetőség, hogy mindezt mandarinnal is el lehetne készíteni, így neki is láttam szorgalmasan gyűjteni a mandarinok héját. Tökletes nassolnivaló, de ideális gyümölcskenyérbe is!


Hozzávalók:
- mandarinhéj
- cukor
- víz

Elkészítés:
A mandarinok héját tegyük egy befőttes üvegbe és engedjük fel hideg vízzel. Nem kell egyszerre megenni egy halom gyümölcsöt, gyűjtsük pár napig és mindig tegyük félre az üvegbe a héjukat. A vizet minden nap cseréljük le! Különben megbuggyan. Mikor már elgendő alapanyagunk van és az utolsó darab is állt legalább egy napot a lében, akkor öntsük le a vizet és vágjuk fel őket vékony csíkokra. Mérjük meg és ugyanennyi tömegű cukrot adjunk hozzá. Tegyük így egy lábasba és alacsony lángon időnként megkeverve főzzük addig, míg a sziruposra nem fő és hagyjuk pár percig buborékozva rotyogni. Mikor kész vagyunk egy kanállan szedjük ki a szirupból az üvegessé vált héjakat egy sütőpapírral bélelt tepsire és próbáljuk meg széthúzni őket, hogy ne ragadjanak össze. Így hagyjuk pár napig kiszáradni, míg a  cukor ki nem kristályosodik a felületükön. Ezután fogyaszthatjuk, vagy szépen becsomagolhatjuk ajándék gyanánt. A  maradék szirupot sem kell kidobni, felhasználhatjuk sütemények készítésekor, mert édes és remek mandarinos aromája van.

2013. december 13., péntek

Névnap

Tegnap volt a Névnapom és ennek okán a nap egyik fénypontjaként megnézhettem a Pólus moziban a Hobbit Smaug pusztasága c. Peter Jackson filmet, ami köztudottan J.R.R. Tolkien Professzor tollából született meg, mint a Gyűrűk ura vagy a Szilmarilok és még sok- sok mese Középföldéről. Rengeteget tudnék mesélni arról mit is jelent nekem Tolkien világa, de nem szeretnék vele senkit untatni, legyen elég annyi, hogy én jókor olvastam, a jó időben és persze láttam mindegyik filmet moziban is :)




ÉS végre át tudtam venni a Hekvancnál nyert kis csomagomat, amit a leveles meggyes kosárkákkal érdemeltem ki. A postás bácsi kétszer próbálta kézbesíteni, de egyszer sem voltunk otthon, majd mikor először ment be érte Pé a postára még nem adta le, így mehettem másodszor én, de végre sikerült. Köszönöm szépen az egyedi bevásárló szatyrot és a szaloncukrot is! :)


Forrás.
 

2013. december 12., csütörtök

Malacka budában

Ez egy villámgyorsan elkészíthető nassolnivaló, ha vendégeket várunk, akkor nálunk elég gyakran készül, mert mindig sikert arat :)


Hozzávalók:
- 11 virsli ketté vágva
- 500 g bolti leveles tészta
- 1 kis sóval felvert tojás
- szezámmag

Elkészítés:
A leveles tésztát kinyújtjuk lisztezett nyújtódeszkán kb 30*40- es méretűre. Derelyevágóval széltében felcsíkozzuk, ügyelve arra, hogy végül 22 darabunk legyen. A tésztacsíkokat spirálban feltekerjük a virslikre úgy, hogy kicsit fedjék egymást a tészta szélei. Egy sütőpapírral bélelt 40*40- es tepsibe egymás mellé pakoljuk őket, de ne túl szorosan, mert akkor összesülnek. Mindegyik tetejét kenjük meg a tojással, és szórjuk meg szezámmaggal, majd egy 20 fokra előmelegített sütőben 15- 20 perc alatt süssük őket készre. Tálaláskor kínáljunk hozzá ketchupot és mustárt, esetleg majonézt. Mi nagyon szeretjük!

2013. december 11., szerda

Pé fokhagymás kenyere

Én túlóráztam, Pé korán ért haza, így nekilátott kenyeret sütni :D, melynek receptje Takács Nórától származik.


Hozzávalók:
- 40 dkg fehér liszt
- 20 dkg kukorica liszt
- 1 csomag és 1 kk élesztő por
- 1 ek cukor
- 1 dl tej
- 3 dl meleg víz
- 3 ek olivaolaj
- 3 kk só
- 1 kk fokhagyma granulátum
- fél kk frissen őrült bors

Elkészítés:

Lásd a Videót.

Annyi kiegészítés, hogy Pé a fokhagymagranulátumot a borssal kiegészítve a  tésztába tette, nem kívülre, de sajtot se szórt rá. 250 fokos előmelegített sütőben sütötte 20- 25 percig, majd mikor kivette a sütőből megkenegette a külsejét egy kevéske fehérborral ;) Finom lett nagyon :)

2013. december 10., kedd

60. VKF - Mézes puszedli

Nem sok időm volt mostanában sütögetésre, de ezt a finomságot olyan gyorsan össze lehet csapni, hogy nem tudtam neki ellenálni! Ráadásul tökéletesen illik a mostani VKF kiírásába, amit Bonbon mánia hírdetett meg.
 
 
Hozzávalók: (1,5 tepsinyi adaghoz, ahol a tepsi 40*40- es)
- 400 g liszt
- 2 egész tojás
- 100 g méz
- 180 g porcukor
- 1 csipet só
- 1 csapott kk fahéj
- 1 csapott kk őrölt szegfűszeg
- 1 csapott kk mézeskalács fűszerkeverék
- 1 kk szódabikarbóna
- 50 g hideg margarin
 
Tetejére:
- 100 g étcsokoládék
- 2 ek olivaolaj
- 2 ek tejszín
 
Elkészítés:
A tészta hozzávalóit alaposan összegyúrjuk, ehhez én a kézi mixer dagasztó karját használtam. Nem kell megijedni a tészta iszonyúan ragacsos állagú lesz, de így tökéletes. Legalább egy órát hűtőben pihentetjük. A hideg tésztából lisztes kézzel diónyi gömböket formázunk és egy sütőpapírral bélelet tepsibe pakoljuk őket, minél távolabb egymástól, mert sütés közben szépen meg fognak nőni. 200 fokra előmelegített sütőben 15- 20 percig sütjük őket, vigyázzunk az aljuk hamar meg tud égni! Mikor kihűltek felolvasztjuk a csokoládét alacsony lángon a tejszínnel és olajjal és egyesével szilkonos kenőecset segítségével mindengyik tetejét szépen bevonjuk vele. Az állaga annál puhább lesz, minél tovább állni hagyjuk, de nem hiszem, hogy túl hosszú életűek lesznek ;)

2013. december 9., hétfő

Kindertojás

Ezt meg kell mutatnom, mert annyire aranyos :D
Pé- nek hozott a Mikulás egy hatalmas Kinder tojást, - aki köztudottan kinder rajongó - aminek a belsejében ez a cukiság csücsült:


Egy sütidekoráló rénszarvas, meg kell zabálni! Lehet, hogy a Mikulás összecserélte a tojásokat, mert ezt inkább nekem szánhatta azt hiszem ;P
 
A leírás alapján van olyan verzió is, amelyiknek csillag alakú sütikiszúrója van :D
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...