2013. november 9., szombat

Süni baba takaró

A tüskék készítőjéhez katt ide.
Én ezen lehidaltam, olyan cuki és olyan ötletes. Ha egyszer nekünk babánk lesz, tuti rendelni fogok egy ilyet :D Elolvadok!




 

2013. november 8., péntek

Olaszos paradicsomleves

Nem szeretem a hagyományos paradicsomlevest, legalábbis abban a formában, ahogy általában mások  készítik. Viszont eldöntöttem, hogy megeszeretem, ezért kicsit átalakítottam, személyre szabtam ;)


Hozzávalók: (3 főre)
- 3 nagy szem paradicsom
- fél liter házi paradicsomlé (Anyósomék készítették)
- fél liter húsleves alaplé
- só, bors, bazsalikom, oregánó
- 2 ek cukor
- fél csomag betűtészta
- 2 ek olivaolaj
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma

- reszelt sajt a tetejére

Elkészítés:
A hagymákat megpucoljuk és felaprítjuk. A vöröhagymát az olajon megpirítjuk, majd a fokhagymát is megfuttatjuk rajta. A paradicsomokat a héjuktól megszabadítjuk (X- et vágunk a bőrükbe, majd forrásban lévő vízbe tesszük őket fél percre) és felkockázva a hagymára dobjuk, kicsit megpuhítjuk. Ízlés szerint fűszerezzük és felöntjük a paradicsomlével, így fogjuk és az egészet leturmixoljuk. Hozzáöntjük a húsleves alaplét (vagy a paradicsomok főzővizét egy húsleves kockával felturbózva). Mikor forr beleöntjük a tésztát is és addig főzzük míg meg nem puhul. Tálalásnál reszelt sajttal és olivaolajjal kínáljuk :) Így már én is szívesen fogyasztom.

2013. november 7., csütörtök

Kerti sünlak

Korábban többször céloztam már rá (1. 2.), hogy a keleti sün milyen hasznos jószág, így érdemes a kertünkbe csalogatni őket. Ezt elősegítendő Pé készített is hulladék fából egy téli álomra alkalmas kis házikót, Anyósomék kertjébe, az arra járó sün családok kényelmét biztosítandó. A helyén van már 1,5- 2 hónapja. Sünit nem láttunk ki/be közlekedni, csak lábnyomot a közelében, remélem alszik benne valaki vagy valakik :D
 

2013. november 6., szerda

Ecetes reszelt torma házilag

Anyósomék kertjéből kaptunk egy jó nagy kupac tormagyökeret, melyet Pé nagy lelkesen kezdett el megpucolni és lereszelni, de a vége felé, már nem látott a könnyektől, így a következő segédeszközt hozta be a konyhába:

 
Nagyon jó szolgáltatot tett, azóta már hagymapucoláskor is használom, így a konyhában marad ;)
 
Hozzávalók:
- 1 befőttesüvegnyi frissen reszelt torma
- 3 dl víz
- 5 ek 10 %-os ecet
- 2 ek cukor
- 1 kk só
- 1 ek olivaolaj
 
 
Elkészítés:
A tormagyökereket megmossuk, mepucoljuk és lereszeljük, aki nem szereti erősen öblítse át langyos vízzel és nyomkodja ki alaposan. A vizet a cukorral, sóval, ecettel langyosítsuk össze, míg a cukor el nem olvad, majd az olajjal együtt öntsük a reszelékre. A hűtőben tárolva hagyjuk egy napot legalább állni fogyasztás előtt. Én majonézes tormaként imádom felhasználni, de magában is remek kísérője sült húsoknak.
 

2013. november 5., kedd

Halacska update


Segítség, a hal megette Samut!!!

Korábban mutattam már Samu új hálózsákját ITT, de sajnos a méreteivel adódtak problémák, ugyanis befelé könnyedén be tudott menni, de tolatáskor megakadtak a tüskéi a bélésben, így ki kellett kissebbik Sógornőmnek bővíteni a jószágot, íme a végeredmény - szerintem még cukibb lett:
 
Így már kényelmesen lehet benne mozogni :D

2013. november 4., hétfő

Terülj-terülj Sünis asztal! JÁTÉK: Összefoglaló és Eredményhirdetés

Íme a beérkezett Sünis ételfotók és receptek egy halomba gyűjtve! Mindenkinek köszönöm szépen a részvételt és a szebbnél szebb fotókkal ellátott recepteket:

Zsuzsától két régi bejegyzést is kaptam:

1. Sün bonbonok

 
2. Süni kenyér


Csigabige egy hiper cuki süni mintás répatortával nevezett:


Bár Csigabige ezt külön nem nevezte a versenybe, de mivel süni van a képen, ráadásul tőlem való a recept, így szeretném külön kiemelni a virslis muffinjait:



Hankka gyerekeivel készített őszi hangulatú falatnyi gesztenyés sünikéket:


Tortafüggő Marisz egy korábban készült unokjának szánt, nagyon guszta süni tortával jött a játékra.

 
Piroska ezeket cuki sós perecet evő süniket hozta el a batyujában hozzám a játék tiszteletére:
 
 
Juditka egy mutatós diós csavart rúd recepttel jött a el hozzám és egy kis kerámia süni került mellé a képre, aki az őszi dekorációk elengedhetetlen dísze náluk :D
 
 
Diós, csavart rudak
 
Hozzávalók:
Tészta:
- 30 dkg liszt,
- 1 / 4 cs élesztő,
- 1 tk sütőpor,
- 1 ek porcukor,
- 0, 5 dl étolaj,
- 1 ek tejföl,
- kb 2 dl langyos tej,
- csipet só
Töltelék:
- 8 kg darált dió,
- 3 dkg vaj,
- 5 dkg porcukor,
- 1 cs vaníliás cukor,
- 1 tk fahéj,
- 1 narancs reszelt héja,
- 1 tojásfehérje
- 1 tojássárga a kenéshez

Elkészítés:
A tésztához, 1 dl cukros tejben keverjük el az élesztőt. A száraz hozzávalókat vegyítsük el egymással, adjuk hozzá az olajat, a tejfölt , az élesztős tejet és gyúrjuk össze  annyi tejjel hogy rugalmas, lágy tésztát kapjunk. A töltelékhez keverjük habosra a lágy vajat a cukrokkal, szórjuk hozzá a fahéjas diót és a narancs héját . A fehérjét verjük kemény habbá és lazítsuk a diós masszát.  A tésztát nyújtsuk ki vékonyra, kb 50 x  30 cm  - es téglalap alakúra, képzeletben felezzük el a hosszabbik részt és simítsuk rá a diós masszát. Az üresen hagyott részt hajtsuk a masszára, nyomjuk kissé rá és éles késsel, vágjunk kb 3 , 5 cm - es csíkokat. ( így 14 db rudacskánk lesz ) Csavarjunk rajtuk egyet - kettőt és fektessük sütőpapíros tepsibe. Kenjük le felvert tojással és előmelegített 180 °C - on süssük 1 kb negyedóráig.

Végül, de nem utolsó sorban Gerdi is befutott a játékre, aki két receptet is hozott tőlem (a kráter sütit és a vaníliás tejbegrízt), amiket sünis fotókkal díszített :)



Örülök, hogy velem játszottatok, nagyon jó volt nézegetni ezeket az ínycsiklandó sünis finomságokat, mindegyiket imádtam :D

A sorsolást a random.org segítségével végeztem el:


Tehát az ajándékcsomag nyertese HANKKA! Gratulálok! Kérlek küldd el nekem emailben a posta címedet, hogy minél előbb el tudjam küldeni neked az alábbi kis csomagot :D Remélem jó hasznát fogod venni minden egyes darabnak ;)





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...