2013. október 25., péntek

12. Blogkóstoló - Húsos pite

A mostani fordulóban teller-cake sorsolta ki nekem Ágit páromul. Nehéz dolgom volt választáskor, mert úgy indultam neki, hogy sütit szeretnék készíteni tőle, de csak pár édes recepttel találkoztam, viszont cserében rengeteg ínycsiklandó sós finomságra leltem, ezek közül is az aktuálisan legutolsó bejegyzésben szerplő húsos pite keltette fel az érdeklődésemet, amit el is készítettem, kissebb- nagyobb módosításokkal. Az eredeti recept édesburgonyát írt, de én hagyományos krumplival láttam neki az összeállításának ;)


Hozzávalók: (4 személyre)
- 50 dkg kockákra vágott csirkemell
- 2 marék zöldborsó
- 2 marék kukorica
- 2 ek liszt
- 2 ek olivaolaj
- só, bors, rozmaring
- fokhagymagranulátum
- 1,5- 2 dl tej
- 1 ek mustár

- 6 nagy szem krumpli
- 0,7 dl főzőtejszín
-  0,7 dl tej
- só, bors, szerecsendió
- 5 dkg Rama

- Rama a jénai kikenéséhez

Elkészítés:
A krumplit héjastul sós vízben megfőztem, majd hámozás után krumplinyomóval áttörtem, amit sóval, borssal, szerecsendióval ízesítettem, hozzáadtam a felforralt tejes főzőtejszínt és a margarint is, így próbáltam meg csomómentesre összekeverni.
A husit sóztam, borsoztam és olajon megpirítottam, míg minden oldala ki nem fehéredett, ekkor hozzáadtam a borsót, kukoricát, mustárt és tovább ízesítettem rozmaringgal meg fokhagymagranulátummal. Mikor minden megpuhult két evőkanál lisztet szórtam rá és felöntöttem tejjel; addig főztem folyamatos kevergetés mellett, míg szépen be nem sűrűsödött. A margarinnal kikent jénai edény aljába halmoztam a húsos keveréket, melynek a tetejét beborítottam a krumplipürével. Így dugtam be a 200 fokra előmelegített sütőbe fél órára. A tetején a krumplit kicsit meg kell, hogy piruljon, akkor lesz készen és már tálalhatjuk is :) Nagyon finomra sikeredett, bár szervírozáskor nem épp mutatós ;P

2013. október 24., csütörtök

Kráter süti

Ezt a receptet már többször hasznosítottam és is igen jól bevált, még Ecet és olajnál találtam az eredetit, most pedig megkívántam :D


Hozzávalók: (20*40 cm-es tepsihez)
Krémhez:
- 2 csomag vaníliás pudingpor
- 5 ek cukor
- 9 dl tej
Tésztához:
- 5 tojás
- 20 dkg cukor
- 2 ek keserű kakaópor
- 1 dl tej
-1 dl olaj
- 25 dkg liszt
- 1 csomag sütőpor
- 1 csipet só
Tetejére:
- 2 kis doboz tejföl
- 1 csomag bourbon vaníliás cukor
- 2 ek cukor

Elkészítés:
Először megfőzzük a pudingot, majd szobahőmérsékletűre hűtjük, végül pedig még hűtőben is pihentetjük, hogy jó kemény legyen. Összeállítjuk a piskótát, ehhez a tojásokat szétválasztjuk, a tojások fehérjét egy ek cukorot és egy csipet sóval habbá verünk. A száraz hozzávalókat összekeverjük. A sárgáját a maradék cukorral fehéredésig habosítjuk, majd ehhez felvátva adagoljuk a száraz és nedves hozzávalókat, míg egy sima masszát nem kapunk, ekkor óvatosan beleforgatjuk a tojásfehérjét is. Sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük a kakaós tésztánkat, amibe tetszőlegesen belekanalazzuk foltos elrendezésben a vaníliás bupingot. A sütőt 180 fokra előmelegítjük és ezen a hőfokon 50 perc alatt készre sütjük. Mikor kivesszük a sütőből még melegen rákenjük a  cukors tejfölt, így szépen be fogja szívni a tészta. Hidegen kockákra vágva kínáljuk :)

Inverzben is elkészíthető, ekkor a tésztából kihagyjuk a kakót és liszttel helyettesítjük meg vaníliaaromával ízesítjük, a vaníliapudingot csokisra cseréljük és a tejfölbe vaníliás cukor helyett Nesquick kakaóport teszünk. ;) Legközelebb tuti, így fogom elkészíteni :P

2013. október 23., szerda

2013. október 22., kedd

Táblácskák Samura szabva :)

Mutattam nem rég a nekem oly nagyon megtetszett figyelmeztető táblácskákat, és nem is vacakoltam sokat, elkészítettem a nekünk tetsző verziókat, amik Samu lakását fogják díszíteni:

Imádom őket :D

2013. október 21., hétfő

Húsos Burek

Az ötletet még a görögországi nyaralásunkból merítettem ehhez a recepthez, ugyanis első este ezt kaptuk vacsorára előételként, csak túrós változatban. Én gondoltam egyet és kis utánaolvasás után elékszítettem ezt, az eredetileg török ételt egy húsos gombás változatban, íme:


Hozzávalók:
- 1 db 8 lapos rétestészta
- 50 dkg darált sertés hús
- 25 dkg csiperke gomba
- 1 fej vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- őrölt pirospaprika
- só, bors
- kakukkfű
- 1 ek olivaolaj
- 2 ek mustár

Kenéshez:
- 1 dl főzőtejszín
- 1 tojás
- só, bors

Elkészítés:
A hagymákat megtisztítjuk és felkockázzuk, a gombát megpucoljuk és felszeleteljük. A vöröshagymát az olivaolajon üvegesre pirítjuk, majd ekkor adjuk hozzá az őrölt paprikát és a fokhagymát, amit kicsit megfuttatunk. Ráöntjük a darált húst és fehéredésig sütjük, ekkor jöhet rá a gomba, amivel együtt addig melegítjük az egészet, míg kicsit össze nem esik a gomba. Sóval, borssal, mustárral és kakukkfűvel ízesítjük. A tűzről levéve félretesszük kicsit hűlni, addig előkészítjük a réteslapokat. Egy nedves konyharuhára terítünk ki két egymásra helyezett lapot (vízzel meg is spriccelhetjük) és ezen egyenletesen elterítjük a húsos keverék egynegyedét, ezalatt a többi lapot nedves ruhába csavarva tároljuk. A hússal beterített lapot óvatosan rúd formába feltekerjük, majd egy sütőpapírral bélelt torta vagy piteformába helyezzük úgy, hogy középről indulva egy csiga formát kezdünk el kialakítani, vigyázva, nehogy eltörjön. A többi réteslappal ugyanígy járunk és egymáshoz illesztve növeljük a csiga formát. Mikor mindengyikkel elkészültünk előmelegítjük a  sütőt 200 fokra és a tejszínnel elkevert tojással megkenjük a töltött réteslapok tetejét. Így dugjuk a sütőbe és addig hagyjuk bent, míg szép aranybarnára nem sült  a teteje. Nagyon laktató és különleges. Tálalásnál tortaszeletekhez hasonlóan vágjuk fel és így kínáljuk. Előtelként vagy főételként is megállja  helyét.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...