2013. szeptember 7., szombat

2013. szeptember 6., péntek

Borsófőzelék

Nagyon szeretem a borsófőzeléket, de szeretem, ha változatosabb az ízvilága, ezért kerestem egy nem feltétlenül szokványos receptet és ezt találtam. Az alapanyagokat nem módosítottam a főzés metódusán változtattam csak keveset. Nekünk nagyon bejött, nálam legközelebb is így fog készülni ;)


Hozzávalók: (3 személyre)
- 350 g borsó
- 1 babérlevél
- 4 ek liszt
- 5 dl víz
- 5 dl húsleves alaplé
- 1 kis pohár tejföl
- 0,5 dl főzőtejszín
- só, bors, szerecsendió, pirospaprika
- petrezselyemzöld
- 1 fej vöröshegyma
- 2 gerezd fokhagyma
- fél ek vegeta
- 2 ek olivaolaj

Elkészítés:
A hagymát kockákra vágjuk és olajon üvegesre pirítjuk, ekkor adjuk hozzá az áttört fokhagymát és őrült pirospaprikát, meg a liszt felét, amit kicsit megfuttatunk. Majd jöhet rá a borsó, a vízzel higított alaplé, sózzuk, borsozzuk, meg a szrecsendiót is hozzáadjuk. Addig főzzük míg a borsó meg nem puhul. Ezalatt a tejfölt a tejszínnel és a maradék liszttel csomómentesre keverjük. Mikor a borsó már puha a levéből hozzáadunk a tejfölös keverékhez és simára keverjük vele, amit így adunk hozzá a meleg főzethez. Addig rotyogtatjuk így együtt, míg a megfelelő sűrűségűvé nem válik. Tükörtojással vagy sült virslivel kínálhatjuk.

2013. szeptember 5., csütörtök

Csokis tejbegríz

Nemrégiben készült nálam vaníliás tejbegríz, ez a finomság annak a párja, csak apró különbség gyanánt keserűcsokipuding váltotta ki a vaníliapudingot és két marék tejcsoki chips is került bele a pudingpor előtt közvetlenül. Aki gyerekkkorában a friss tejbegrízbe előszeretettel keverte bele a kakaóport, mint én is, az imádni fogja :D
 
 

2013. szeptember 4., szerda

Játék a Madárért?

Senkinek sem kell ez a szegény árva kismadár, aki hűtőmágnes és Linda madarának hű mása? Szomorú vagyok :( Na jó, akkor hozzácsapok három magyaros kitűzőt is a nyereményhez. A részvételhez szükséges feltételeket ITT olvashatjátok. Sütire fel!



2013. szeptember 3., kedd

Kukorica krémleves

Ez egyik kedvenc levesünk Pé- vel, ezért elég gyakran készítem. Az eredeti receptet még a NoSalty-n találtam.
 
 
Hozzávalók: (3 személyre)
- 250 g mirelit morzsolt kukorica
- curry, só, bors
- 1 ek liszt
- 2 dl tej
- 325 g tejföl
- 1 fej vöröshagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- petrezselyemzöld
- 6 dl húsleves alaplé
- 2 ek olivaolaj

Elkészítés:
A kockákra vágott vöröshagymát az olajon üvegesre pirítjuk, csak ekkor adjuk hozzá a áttört fokhagymát és kicsit megfuttatjuk. Hozzáöntjük a kukoricát és az apróra vágott petrezselymet, sót, borsot, így kicsit átmelegítjök. Ezután felöntjük az alaplével és beleszórjuk a curry port is. Kicsit hagyjuk, had rotyogjon. A tejet a tejföllel és a liszttel simára keverjük. Mikor a kukorica már megpuhult, akkor botmixer segítségével addig pépesítjük, míg szép sima nem lesz, aki nem szereti a héját át is paszírozhatja szűrőn, de nekünk nem baj, ha kicsit darabos. Végül apránként hozzáadjuk a tejfölös keveréket úgy, hogy előtte hozzákeverünk a kukoricapépből, így nem fog a hirtelen hőmérséklet különbségtől kicsapódni. Tálaláskor pirított bacon kockákkal, vagy zsemlekockával és sajttal  is kínálhatjuk. Isteni finom, de tényleg!

2013. szeptember 2., hétfő

Töltött kiflik

Ezt az ötletet Receptnaplónál láttam meg és arra gondoltam, hogy Pé- nek remek lenne vezetés közben könnyen fogyasztható ebéd alternatívaként, így hamar meg is leptem vele, de csak nagyvonalakban követtem a receptet ;) Gyorsan elfogyott.
 

Hozzávalók:
- 8 kissebb kifli

- 2 főtt tojás
- 1 nyers tojás
- 15 dkg reszelt edami sajt
- 50 g Rama
- só, bors, őrült paprika
- 8 paprikásszalámi karika
- 6 szelet párizsi
- 3 marék fagyasztott kukorica

- 1 nyers tojás
- szezámmag

Elkészítés:
A kifliket kettévágjuk és egy fakanál nyelének segítségével kiügyeskedjük a belsejüket, így  csinálva helyet a tölteléknek. A töltelékhez felaprítjuk a szalámit, párizsit, főtt tojásokat, majd megolvasztjuk a margarint és lereszeljük a sajtot. Minden a töltelékhez előkészített hozzávalót egy tálba öntünk és alaposan összekeverünk. A kiflik belét megszáríthatjuk morzsának vagy kockának levesbetét gyanánt, de olyan finom puha volt, hogy nálunk nem volt erre szükség ;) A kibelezett, megfelezett kifliket alaposan megtömjük a töltetlékkel, majd egy sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk őket. A tetejüket megkenjük a felvert tojással és megszórjuk szezámmaggal, így mehet az előmelegített sütőbe 175 fokon 20 percre. Mikor már szép barna a teteje és a sajton látszik, hopgy megolvadt, akkor már biztosan kész. Nagyon ötletes és könnyen fogyasztható :D

2013. szeptember 1., vasárnap

Sün Balázs

Csukás István: Sünmese

Tüskéshátú sün barátom,
Merre jártál, mondd, a nyáron?
Itt az ősz, a lomb lehullt már,
Most látlak, hogy előbújtál.
Körmöd kopog, eliramlasz,
Vigyázz, itt a tél, te mamlasz!
De a sün nem jön zavarba,
Belebújik az avarba. 
 
Forrás.
 
Halkan jegyzem meg, hogy Dargay Attila rajzolt meg Vuk-ot is ;)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...