2015. április 16., csütörtök

Epres mascarponés torta

Apu szülinapjára természetesen nem csak hurutot kapott, hanem készült torta is immár a tavasz jegyében, mivel az eper az egyik nagy kedvence, így nem volt kérdés, hogy ismét ez lesz benne a domináns hozzávaló, ahogy történt ez tavaly is. Még kicsit drága az eper, de nagyon guszta lett a végeredmény és pikk- pakk el is fogyott mind egy szálig :D
 

Hozzávalók: (26 cm átmérőjű formához)
Piskótához: (2 lap)
- 10 tojás (szobahőmérsékletű)
- 10 ek cukor
- 10 ek liszt
- 1 csipet só

Krémhez:
- 60 dkg eper
- 50 dkg mascarpone
- 8 ek cukor
- 2 dl habtejszín
- fél csomag habfixáló
- 1,5 csomag zselatin por

Díszítéshez:
- 2 dl habtejszín
- fél csomag habfixáló
- 1 ek cukor
- 40 dkg eper
- porcukor


Elkészítés:
A piskótát két részletben sütjük meg, hacsak nincs két tortaformánk, mert akkor egyszerre is lehet sütni ;) A forma aljára sütőpapír kerül, de az oldalát nem papírozzuk és nem kenjük meg margarinnal! A tojás szobahőmérsékletű legyen és ne hagyjuk állni a tojáshabot, mert akkor összeesik. A piskótát így készítjük el. Sütés után miután kicsit hűlt késsel a tortaforma szélét körbevágjuk és úgy emeljük le, majd az alján lévő papírt is lehúzzuk és így hagyjuk teljesen kihűlni.
 
A krémhez a 60 dkg epret leturmixoljuk 6 ek cukorral és óvatosan hozzáadjuk a zseletin port, közben kevergetjük, hogy ne csomósodjuon össze és közepes lángon addig melegítjük, míg telejsen el nem olvad benne és kicsit gyöngyözve forrni kezd. Ekkor levesszük a  tűzről és megvárjuk, hogy langyosra hűljön. Ez alatt a habtejszínt 2 ek cukorral és a habfixálóval kemény habbá verjük, de a cukrot és a fixálót nem az elején tesszük hozzá, hanem amikor már habosodik és csak apránként. Mikor az epres folyadék langyos akkor a mascarponehoz csorgatjuk, végül óvatosan hozzáforgatjuk a habtejszínt is.
 
Az elmosott tortaforma aljára ismét sütőpapír kerül és most az oldalát is kibélalejük vele. Alulra jön az egyik piskóta, majd az oldalát a szépen félbe vagy háromba vágott eprekkel (a 40 dkg-ból néhányat félrerakunk a díszítéshez) körberakosgatjuk, eztán jöhet bele a krém amit egyenletesen eloszlatunk, végezetül pedig lezárjuk a másik piskóta réteggel. Így mehet a hűtőbe legalább egy éjszakára szilárdulni.
 
Tálalás előtt nagyon óvatosan kivesszüka  formából és eltávolítjuk a sütőpapírokat, majd a 2 dl habtejszínből a fentiekben leírtakhoz hasonlóan kemény habot verünk, a félretett epreket pedig felvágjuk. A habot díszítő zsák segítségével a torta tetejére nyomjuk, majd felhelyezzük az epereket is és végül szita segítségével meghintjük egyenletesen porcukorral.
 
Szerintem gyönyörűségesen egyszerű a végeredmény és krémesen lágy az állaga, az íze pedig frissítő!

8 megjegyzés:

  1. Isten éltesse sokáig apukádat! A receptet mentettem! Köszönöm!

    VálaszTörlés
  2. Boldog szülinapot az apukádnak! Nagyon szép torta! Tetszik! Én is mentettem a receptjét. :)

    VálaszTörlés
  3. Gyönyörű tortát készítettél! Boldog születésnapot kívánok apukádnak!!! :)

    VálaszTörlés
  4. Nagyon szép és finom tortát készítettél! Isten éltesse Apukádat nagyon sokáig!
    Ma mikor megláttam egyik blogon ezt amit most küldök egyből rád gondoltam http://bezsi-beads.blogspot.hu/2015/04/suni-karkoto-hedgehog-bracelet.html?showComment=1429277617564#c3217190968395006873

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ez nagyon cuki, tetszik, köszönöm, hogy megmutattad :D

      Törlés
  5. Nagyon mutatós az apukádnak készített torta, de a hurut receptjét is érdekesnek tartom. A húsvéti kacsás sütidet megcsodáltam, kár hogy nem előbb találtam rá, az unokáimat elkápráztathattam volna vele. :)

    VálaszTörlés
  6. Kösöznöm nektek Apu nevében is :) Igazán kellemes állagú torta és látványos is egyben, érdemes kipróbálni!

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...