2015. augusztus 11., kedd

Csersznyés csokitorta

Az utóbbi idők legfinomabb tortája lett, azok közül, amiket készítettem :D Apósom 60. születésnapjára sütöttem és annyira ízlett neki, hogy mindenkinek csak halvány vékony szeleteket vágott, hogy neki több maradjon :P Érdemes kipróbálni, tényleg isteni könnyű és nagyon- nagyon ínycsiklandó! Az eredeti recept Moha konyhájából érkezett.
 

Hozzávalók: (26 cm átmérőjű tortaformához)
 
Piskóta: Kiskukta piskótája - 3 tojás,  240 g liszt, 20 g kakaópor
 
Krém:
- 45 dkg tejföl
- 9 dkg porcukor
- 4 dl habtejszín
- 1 citrom leve és reszelt héja
- 30 dkg cseresznye befőtt kimagozva
- 25 g zselatin
 
Máz:
- 80 ml víz
- 70 ml főzőtejszín
- 9 dkg porcukor
- 4 dkg keserű kakaópor
- 5 g zselatin
 
Elkészítés:
A piskótát a szokásos módon elkészítjük. Kihűtjük és két lapba vágjuk. Az elmosott tortagyűrőbe visszarakjuk a felső lapot alulra, amit ha szükséges vízszintesre vágunk. Az én tortaformám hagyományos, nem állítható, így az oldalára sütőpapírt tettem, hogy magasabb legyen.
 
A habtejszínből 1 ek cukorral kemény habot verünk. A krémhez a zselatint 4-5 ek vízzel elkeverem. A tejfölt összekeverem a cukorral, citromléve, citromhéjjal és kemény habbal összeforgatjuk. A zseltaint kis lángon felolvasztjuk és nagyon vékony sugárban öntve hozzáadom a krémhez és közben kevergetem. Ekkor adom hozzá a cseresznyeszemeket és összeforgatom az egészet. Így mehet a piskóta alsó rétegére a krém. A piskóta másik lapját simább felével felfelé ráhelyezem és vigyázva rányomkodom. Néhány órára hűtőbe teszem.
 
A mázhoz a zseletint 1-2 ek vízzel elkeverem. A többi hozzávalót a maradék vízzel együtt felmelegítem, folyamatosan kevergetem, de nem forralom. A zselatint mikróban felmelegítve feolovasztom (nálam kifutott, szóval csak óvatosan), így öntöm a többi részhez hozzá és egyneműre keverem.
 
A piskóta közepére öntjük a mázat, ami magától szépen el fog terülni. Néhány órára ismét mehet a hűtőbe megszilárdulni.
 
Tálalás előtt levettem az oldaláról a sütőpapírt és megdíszítettem cseresznyeszemekkel.
 
Próbáljátok ki ti is!
 

2015. augusztus 7., péntek

#sunisuti

Eljött ez a perc is, a Facebook után most elért az Instagram, de ez tudjuk be annak, hogy most először lett egy olyan okostelefonom, ami nem hogy okos, de már- már intelligens és szépséges fotókat lehet vele készíteni, szóval lesznek képek Samuról, sütikről, DIY hobbikról, ékszerekről, virágokról, utazásról, ebédekről, reggelikről és még talán vacsorákról is, meglátjuk, majd kialakul ;) Ha követtek én követni foglak titeket, ezt megígérhetem :)
 
 
A #sunisuti jelölő alatt várom lelkesen a blogról elkészített ételek fotóit, vagy ha a DIY ügyködéseim ihlettek meg természetesen azokat is!

2015. augusztus 3., hétfő

Olaf jelmez készítés

A hétévégn Jégvarázsos gyerekzsúron festettem arcot, és lufit hajtogattam, amihez úgy éreztem, hogy dukál egy mutatós Olafos outfit is. Így álltam neki neten kutakodni ötletek után, lehetőleg minél olcsóbban kivitelezhető formában.

Erre bukkantam:



A4-es méretben kinyomtatva
Varrni nem állt szándékomban, így én kicsit módosítottam és dekorgumival készítettem el:

Amire szükség volt:
- narancs, fehér, fekete, világoskék dekorgumi
- fekete vagy barna zsenília drót
- kinyomtatott sablon
- fekete textil filc
- fekete alkoholos filc
- pillanatragasztó
- olvadós ragasztó
- fehér baseball sapka

Íme a végeredmény:


Jópofa lett nagyon és a gyerekeknek is tetszett, mellé azért még felvettem egy fehér pólót, amire dekorgumiból vágtam ki szén gombokat és biztostűvel rögzítettem őket.
 
Remek ötlet lehet farsangra pl, és kifejezetten pénztárcabarát, mert 600 Ft-ért vettem a sapit és zsenília drótot pedig 300 Ft-ért kaptam, a többi volt otthon. Készítsétek el ti is! :D

2015. július 31., péntek

Bálnát a gyerekszoba falra!

Egyik kedves barátnőm a napokban adott életet kisfiának, a Baba és a Mama is jól vannak! Eme nemes alkalomból készült ez a gyerekszoba díszítésére megálmodott kis képecske. Nagy szeretettel ügyködtem rajta :D A fotó nem adja vissz a középső kép türkiz árnyalatát igazán, de élőben kifejezetten jól mutat ;)


Amire szükség volt:
- fehér, sötétkét, világoskék, zöld és sárga akril festékek (türkiz= sok fehér+ egy kevés sötétkék+ egy kevés sötét zöld+ egy kevés sárga)
- művész ecsetek
- festő paletta a színkeveréshez
- 3 festő vászon (18*24-esek a jysk-ből)
- sablon (Az ötletet itt találtam hozzá.)

Felfüggesztéshez:
- damil
- olvadós melegragasztó
- képakasztó

A festék fedésétől függően volt olyan amit száradás után át kellett kenni még egy rétegben, hogy egyenletesebben színezze be a vásznat. Nekem és Pé-nek is nagyon tetszett a végeredmény.

2015. július 29., szerda

Csokimázas vaníliatorta

Majdnem Sógornőm Anyukájának készült születésnapjára ez a tortácska ajándékba, így felvágva nem is tudok róla képet mutatni. A krémet nagyon dícsérték, tényleg nagyon finom lett, köszönet Szofikának a 2. számú tejszínes vaníliakrémért. A tortalap recept továbbra is Kiskuktától van.
 
 
Hozzávalók: 22 cm-es tortaformához
 
Piskóta - 2 tojásos
 
Krém
- 3 tojás sárgája
- 3 ek cukor
- 1 kk vaníliaaroma
- 3 dl tej
- 3,5 dkg étkezési keményítő
- 2 dl habtejszín
 
Dekoráció:
-1 dl habtejszín
- 1 kk habfixáló
- 1 kk cukor
 
- csoki szívek
 
- 100 g étcsokoádé
- fél dl víz
- 1 ek étolaj
 
Elkészítés:
A pisikótát megsütjük és kihűtjük, majd ketté vágjuk. Leírás Kiskuktánál.
 
A krémhez a tojások sárgáját a cukorral, kevés tejjel, vaníliaaromával és a keményítővel habosra keverjük. A többi tejet felforraljuk, majd kihűtjük kicsit. A tojássárgájás keverékhez hozzácsorgatjuk a meleg tejet és így tesszük vissza a tűzre és folyamatosan kevergetjük alacsony lángon, hogy ne csomósodjon be és puding sűrűre főzzük. Mikor kihűlt átmixeljük, hogy sima legyen. A tejszínhabot felverjük keményre és a vaníliás krémhez forgatjuk.
Így töltjüka  tortalapok közé és bevonjuk vele a külsejét is.
 
A mázhoz a csokit fekockázzuk és alacsony lángon a vízzel és olajjal felolvasztjuk, majd a behűtött torta tetejére csorgatjuk.
 
Mikor megszilárdult megdíszítjük a habfixálóval és cukorral felvert tejszínhabbal és a csoki szívekkel.
 
 

2015. július 28., kedd

Majorannás krumplifőzelék

Pé kérésére laktató hús mentes ebéd készült. Jól esik néha hozzányúlni a klasszikusokhoz és kicsit újragondolni őket. Az inspiráció Dittitől érkezett és mondhatom remek lett, pikk-pakk kész volt :)


Hozzávalók: (2-3 főre)
- 6 közepes szem újkrumpli
- 2 babérlevél
- 1 kk friss majoranna felaprítva
- 1 kk őrölt füstölt csemege paprika
- só, bors
- 2 babérlevél
- fél liter húsleves alaplé
- 1 fej lilahagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 ek folyékony kókuszolaj
- 3 ek tejföl
- 1 ek liszt
Feltét:
- 3 tojás
- 2 ek folyékony kókuszolaj
- só

Elkészítés:
A krumplit megpucoljuk, felkockázzuk és vízbe tesszük, míg minden mást is előkészítünk. A hagymákat megpucoljuk és felaprítjuk. A kókuszolajon megfuttatjuk a lilahagymát, mikor már üveges mehet rá a fokhagyma és az őrölt pirospaprika is, éppen csak megpirítjük őket. Ekkor jöhetnek rá a leszűrt krumplikockák a babérlevéllel, majorannáva, sóva és borssal együtt, majd felöltjük a húsleves alaplével nnaiyra hogy pont ellepje a krumplikat, ha szükséges kevés vízzel pótoljuk. Addig főzzük míg a krumpli megpuhul. A tejfölt a liszttel simára kavarjuk és kevés krumplis lével felöltjük, így adjuk hozzá a főzelékhez. Kicsit még rotyogtatjuk, hogy összeérjenek az ízek. Tálalás előtt a babérleveleket kivesszük. A tojásokból kókuszolajon sóval ízesítve tükörtojást készítünk. Igazán kellemes mégsem hagyományos ízű étek kerekedik belőle, mi az egészet felfaltuk :D

2015. július 24., péntek

Sütlac - sült tejberizs

Már régóta szemeztem ezzel a recepttel és most jött el az ideje a kipróbálásnak. Nekem bejött, de Pé sajnos egyáltalán nem szereti a tejberizst, reméltem, hogy ezzel az elkészítési módszerrel megszerettethetem vele, de sajnos így sem jutott tovább a kóstolásnál, viszont több maradt nekem :P
Borbás Marcsi receptjét követtem.


Hozzávalók: (6 adaghoz)
- 15 dkg rizs
- 1,5 dl tej
- 1 tojás sárgája
- 10 dkg cukor
- 1 kk vaníliaaroma
- 1 ek kukorica keményítő
- 1 csipet só
- fahéj

Elkészítés:
A tojás sárgáját elkeverjük fél ek keményítővel és 0,25 dl tejjel és 1 ek cukorral.
A rizst leöblítjük és bő vízben 15 percig majdnem készre főzzük, majd leszűrjük.
A maradék fél ek keményítőt 0,5 dl tejben elkeverjük. A maradék tejet a cukorral és vaníliaaromával feltesszük főni, mikor már átmelegedett hozzáadjuk a főtt rizst is és folyamatos kevergetés mellett hozzáadjuk a keményítős tejet és addig főzzük míg sűrű leves állagú nem lesz.
Egy tepsit előkészítünk 6 edénykével és 1 ujjnyi forró vízzel öntjük fel körülöttük. A rizst ezekbe kanalazzuk, kb félig töltjük meg vele. Ekkor jöhet a tetejükre a sárgáhjás keverék egyenlően elosztva. A sütőt előmelegítjük 200 fokra és 20 percig sütjük, míg a tetején a tojássárgája aranybarna nem lesz.
Langyosan szervírozzuk és megszórjuk egy kevéske őrölt fahéjjal is. Igazán remek desszert! Bár én azt gondoltam szaftosabb lesz a végeredmény, de így is nagyon ízlett ;)

2015. július 23., csütörtök

Levelestésztás pite

Valami gyors ebédre vágytam, és a kamra meg a hűtő alapanyagaira alapoztam. Ilyen kitételekkel kezdtem el kutakodni a neten, és rátaláltam erre. Bár a receptet egyáltalán nem követtem, de a formája megfogott ;) Remek kis fogás kerekedett belőle!


Hozzávalók: (3-4 főre)
- fél kg darált pulykahús
- 2 ek folyékony kókuszolaj
- só, bors
- bazsalikom, oregánó
- 1,5 dl házi paradicsomlé
- 3 újhagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 bögre kukorica
- 1 csomag levelestészta
- 1 ek cukor
- 2 tojás
- 1 ek keményítő

Elkészítés:
A leveles tésztát kinyújtjuk ujjnyi vastagra. Egy hőálló edényt kivajazunk és belefektetjük a tésztát, levágjuk a felsleget. A tésztát egy villával megszurkáljuk és 180 fokon kb 20 perc alatt elősütjük, míg egy kis színt kap.
A kókuszolajon megpirítjuk az újhagymát, utána hozzáadjuk a fokhagymát és azt is megfuttatjuk, erre jöhet a darált hús és kifehéredésig kavargatjuk, sózzuk borsozzuk. A paradicsomlét elkeverjük a cukorral és keményítővel, majd hozzáöntjük a húshoz, kicsit hagyjuk, hogy sűrűsödjön és rádobjuk az oregánót és a bazsalikomot is. Ekkor jöhet bele a kukorica, kicsit rotyogtatjuk, utána a tűzről levéve hozzákeverjük feltört tojásokat is és így mehet az elősütött tésztára. A maradék tésztából szíveket vágunk, vagy bármilyen egyéb formát és rátesszük a hús tetejére ízlésesen elhelyezve. Mehet a sütőbe 200 fokon 25-30 percig sülni míg a tészta szépen meg nem pirul és ropogós nem lesz.
Kínálhatjuk magában vagy salátával. Igazán laktató és könnyen összedobható étel :)

2015. július 22., szerda

Esküvői gyerekprogramok

Egyik kolléganőm megkért, hogy állítsak össze a fia esküvőjére egy kreatív foglalkozást, amivel a gyerkőcök leköthetik magukat. Azt gondolom, hogy ez egy remek ötlet, mivel a kicsikre nem mindenki szokott ilyen eseményeken gondolni és 15- 20 fős létszámnál ez igencsak nagy segítség lehet a szülőknek, így ők is felszabadultabban mulatozhatnak míg a gyerkőcök is jól szórakoznak. Igyekeztem nem túl maszatolós foglalkozásokat kitalálni, hogy a csinos kis ruhában szaladgáló lurkók ne kenjék össze magukat túlságosan ;) Emellett megpróbáltam látványossá is tenni, meg kicsit személyessé, alkalomhoz illővé varázsolni mindent. Az anyagkötség is fontos szempont volt, nem szerettem volna túlságosan elszállni a kellékek árával.
 
Lássuk mire jutottam:
 
SZÍNEZÉS - "Love is in the air" témában
 
Amire szükség volt:
- rajzfilmes színezők (20 féle, 5 példányban) szerelem/esküvő/házasság témában
- színesceruzák, zsírkréták, filctollak
 
A színezők megtekintése. (pdf)
SÓLISZT GYURMÁZÁS - Színes és illatos
 
Amire szükség volt:
- liszt
- só
- sütőpor
- italpor
- olaj
- meleg víz
- folyékony ételfesték (piros, zöld, kék, sárga)
- szotyi, tökmag, lencse, sárgaborsó, gyöngyök
- nyújtófa
- sütikiszúrók
- papír tányérok
- egy jól zárható edény (hogy ne száradjanak ki a gyurmák a meleg levegőn)
 
 
Így készítsd el a gyurmát, én 4 adagot gyúrtam és ételfestékkel feltupíroztam a színeket kicsit:
 
 
BUBORÉKFÚJÓ KÉSZÍTÉS
 
Amire szükség volt:
- zsenília drótok
- műanyag poharak
- leírás az elkészítésről
- buborék folyadék (lehet vásárolni 1 l-es utántöltőt, de lehet próbálkozni házi változatokkal is)
- szépen feldíszített kancsó (dekorgumi, pillangó, alkoholos filc, zöld szalag, műanyag mini tortacsipkék)
 

Az eredeti ötlet szerint a buborék folyadék csapos üvegedényben lett volna, de nem nagyon lehet itthon megfizethető áron hozzájutni, így fogtam egy kancsót, amit alkalomhoz illően feldíszítettem:


GUMIKARKÖTŐ SZÖVÉS - Rainbow Loom
 
 
Amire szükség volt:
- rainbow loom gumik vegyes színekben
- kapcsok
- leírás az elkészítésről
- mini hurkoló tűk

ESKÜVŐI FOGLALKOZTATÓ FÜZET
 
Füzet megtekintése. (pdf)
Amire szükség volt:
- feladatok esküvői témában (útkereső, szókereső, színező, képösszehasonlító, rejtvény, dekorálós, pont összekötős)
- színes cseruzák, filctollak, zsírkréták

TÁNYÉRALÁTÉTEN MÓKÁZÁS, hogy a vacsora közben se kelljen unatkoznia senkinek ;)
 
Az alátét megtekintése. (pdf)
 Amire szükség volt:
- kemény papír
- feladatok eskövő/szerelem témában (útkeresős, pont összekötős, útválasztós)
- színes ceruzák
 
Mindenzeken kívül volt még Lufiállat hajtogatás és Csillámtetoválás is. Az utóbbi vitte a prímet, a felnőttek is imádták, talán még a gyerekeknél is jobban élvezték :D

2015. július 21., kedd

Hideg uborka krémleves

Ezeken a nyári forrósággal teli napokon igazán jól tud esni egy frissítő hideg leves, erre pedig egy remek példa a kapros fokhagymás uborkaleves, még csak főzni sem kell, ez benne a legjobb, ráadásul villámgyorsan elkészül!


Hozzávalók: (3 főre)
- kb fél kg kovászolni való uborka (lehet , hogy volt az 1 kg is) megmosva, szőrteleítve, feldarabolva
- 1-2 ek kapor felaprítva
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 kis pohár natúr joghurt
- 1 kis pohár tejföl
- 2 dl tej
- só, bors

Elkészítés:
Az összes hozzávalót alaposan összeturmixoljuk. Kész is! Behűtve, levesbetétnek uborkakarikákkal vagy pirított zsemlekockával esetleg olívaolajjal meglocsolva kínálhatjuk, de magában is remek.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...