2015. március 24., kedd

Padlizsános húsgolyók

No, ez amolyan mindent bele étel, lássuk mi van otthon alapon elkészítve, ami isteni lett, máskor is készülni fog nálunk ;) Mindenkinek csak ajánlani tudom!


Hozzávalók: (3- 4 főre)
- 1 nagy padlizsán
- 2 dl főzőtejszín
- só, bors
- 6 dl víz
- 1 ek liszt
- 2 ek mustár
- 1 kk dijoni mustár
- 1 ek cukor
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 kk citromlé

Golyókhoz:
- 50 dkg darált pulyka
- só, bors
- majoranna
- fél fej vöröshagyma felkockázva
- 2 gerezd fokhagyma
- kevés zsiradék (nálam kókuszolaj)

Körethez:
- 1 bögre hántolt árpa (lehetne búza is, mi kicsit unjuk már a rizst)
- 1 ek vegeta
- só
- 2 bögre víz

Elkészítés:
Az árpát egy éjszakára beáztatjuk. Leöntjük az áztató vizet, majd felöntjük a dupla mennyiségű vízzel, hozzáadjuk a sót és a vegetát, így főzzük fedő alatt, kevergetés nélkül, míg az összes vizet fel nem szívja és teljesen meg nem puhul.
 
A húsgolyókat ÍGY készítjük el.
 
A szószhoz a padlizsánt megpucoljuk felkockázzuk, sózzuk, borsozzuk és egy sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük, majd némi kókuszolajat is teszünk alá, így sütjük 180 fokon 20- 30 percig. Miután kivettük a sütőből felöntjük egy edényben 6 dl vízzel és puhára főzzük a fokhagymával együtt, végül kézi kruplinyomóval szétnyomkodjuk kissé, amúgy rusztikusan. Ízesítjük mustárral, citromlével, cukorral és ha szükséges sóval, borssal is. A tejszínt a liszttel elkeverjük, így adjuk fokozatosan a padlizsános masszánkhoz. Kis vízzel még hígíthatjuk, ha szükséges. Ehhez adjuk hozzá a húsgolyókat és együtt is rotyogtatjuk még 5 percig.  A főtt árpával kínáljuk.

2015. március 23., hétfő

Bloggerinák praktikái - Játék Dittinél

Ditti játékra hívott minket, így jókívánság gyanánt én is jönnék néhány trükkel, ami segíti a házimunkát :)

1. Utálok vasalni, így ha tudom elkerülöm: a ruhákat azonnal kiveszem a mosógépből, amint lejár a mosás és alaposan kirázom őket, majd szépen gyűrődésmentesen összehajtogatom mindet - a pólókat/nadrágokat fel is csavarom és így hagyom kicsit simulni 5- 10 percig, csak utána teregetek. A függönyöknél az a trükk, hogy kézzel mosom őket és kicsavarás nélkül függesztem ki száradni mindet sok- sok csipesszel, a tetejüknél rögzítve.

2. A kifacsart citrom héját nem dobom ki, hanem beteszem a hűtőbe, hogy magába szívhassa a kellemetlen, nem kívánatos szagokat. Így mindig friss és illatos marad. Csak miután elvégezte a dolgát utána dobom ki még mielőtt bepenészedne ;)
 
3. A mosógép tisztántartásához én ecetet és szódaikarbónát használok, mégpedig úgy, hogy a gépbe öntök fél üveg ecetet, majd a mosóportartóba szórok egy zacskó szódabikarbónát és így indítok el egy üres mosást 90 fokon. Gyönyörűen leszedi a lerakódásokat és a vízkövet is. Makacs szennyeződéseknél ismételjünk.

Kíváncsian várom a többiek tippjeit és türkkjeit! :D
 

2015. március 16., hétfő

Blogszülinapi játék ajándék

Íme az ajándék, ahogy ígértem, remélem nektek is tetszik. Már mostanra is sok jó tanácsot kaptam tőletek és ettől repes a szívem, igyekszem mindet megfogadni idővel :)  Még április 1-ig várom a véleményeiteket. Gyertek velem játszani! Játékszabály ITT.


A nyereménycsomag tartalma, amit a résztvevők között fogok kisorsolni:
- 3 db matyó/kalocsai mintás kitűző
- 1 db rainbow loom karkötő
- 1 db dekorgumi süni hűtőmágnes
- 12 db szív alakú szilikonos muffin forma
- 1 db "virág a cserépben" alakú szilikonos kenőecset tálkával
- 1 db pirográffal díszített fakanál egyéni mintával, amit a szerencsés győztes fog kiválasztani ;)
- 4 db mini dekoráló sablon

2015. március 13., péntek

Medvehagymás pogácsa

Az idei szezon első medvehagymás receptje következik :D Az ihlet innen érkezett.


Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 20 dkg mangalica zsír
- 1 tojás sárgája
- 1 ek cukor
- fél csokor medvehagyma felaprítva
- só
- 1,5 dl langyos tej
- 1 cs élesztő
- 2 ek tejföl

Tetejére:
- 1 tojás fehérje
- 1 ek tejföl
- szezámmag

Elkészítés:
A tejben feloldjuk a cukrot és hozzáadjuk az élesztőt, így pihentetjük meleg helyen 15 percig. A többi hozzávalót egy tálba öntjük és mikor az élesztő felfutott azt is hozzádolgozzuk, méghozzá kézzel. Jól átgyúrjuk, majd egy lisztezett edényben légmentesen lezárva 30- 40 percig kelesztjük. Lisztezett deszkán ujjnyi vastagra nyújtjuk, majd a tetejét egy éles késsel berácsozzuk, ezután kiszaggatjuk. Kicsit az oldalukat kézzel meghengergetjük, utána egy sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk őket egymástól néhány ujjnyi távolságra. 10- 15 percig ismét pihentetjük őket. Végül megkenjük a tetejüket a tejfölös fehérjével és megszórjuk szezámmaggal. A sütőt 180 fokra előmelegítjük és aranybarnára sütjük őket 20- 25 perc alatt. Nálunk nagyon gyorsan fogyott!




2015. március 12., csütörtök

Házi pulyka felvágott

Mostanában jártunk mindenféle orvosoknál, különböző okokból kifolyólag és az egyik nagyon szimpatikus doki mondta: ha szeretnénk odafigyelni az étkezésünkre, akkor felejtsük el a felvágottakat és a virsliket meg a mindenféle feldolgozott húsokat, mert no komment, hogy mi minden van bennük, ami nem épp egészséges. Sajnos a virsliről még nem tudtunk lejönni, de a felvágottak terén megtettük az első lépést, íme a mi házi verziónk. Meglepően egyszerű és gyors elkészíteni!


Hozzávalók:
- 50 dkg darált pulykahús
- 2 tojás fehérje
- 2 kk só
- bors
- 1 duci gerezd fokhagyma áttörve
- 1,5 dl tej
- 2 ek liszt
- 2 marék mirelit borsó
- sütőpapír és alufólia a formázáshoz

Elkészítés:
Vizet forralunk. A lisztet a tejjel elkeverjük és hozzáadjuk az összes többi hozzávalóhoz és alaposan összekavarjük. A húsmasszát egy méretes sütőpapír darabra halmozzuk és abba feltekerve igyekszünk hosszúkás hengert kialakítani belőle, a két végét szaloncukorszerűen eltekerjük és cérnával/spárgával elkötjük. Ezt a húshengert beletekerjük alufóliába is, legalább 2 rétegben, én 3 rétegbe bugyoláltam, hogy minél kevesebb víz jusson majd a belsejébe.  Így mehet a lobogó vízbe 40 percre, fedő alatt főni. Miután megfőtt kivesszük és teljesen kihűtjük, szeletelés előtt érdemes hűtőben is hűteni néhány órát, hogy minél vékonyabban tudjuk felvágni.
Próbáljátok ki! A hús és a zöldség betét fajtája is bátran variálható, így mindig kicsit más lehet a végeredmény ;)

2015. március 11., szerda

Blogszülinap a 2.

Elérkezett ez a pilllanat is, immár 2 éves lett a SüniSüti blog :D
 
Statisztikákkal és életbölcsességekkel nem szeretnék senkit sem terhelni, inkább játsszunk egyet ennek örömére ;)
 
Ha játék természetesen jár ajándék is a végén, de hogy mi lesz az, erről kicsit később fog szó esni, de hasonlatos lesz a korábbi csomagocskákhoz, vagyis lesz benne sk készítésű apróság és cuki konyhai kütyü egyaránt, no meg pesze valami sünis is.
 
Aki szeretne játszani, lehetőleg rendelkezzen magyarországi postacímmel, viszont nem kell mást tegyen, csak hagyjon egy megjegyzést ez alatt a bejegyzés alatt és kövesse a blogot valamilyen formában (Google+, Bloglovin, Rendszeres olvasók), ha hírét viszi a játéknak azért meg külön hálás vagyok.
 
Mostanában sokat gondolkodtam rajta, hogyan lehetne növelni a blog látogatottságát esetleg a látogatók aktivitását és azon töprengtem, hogy a Nosalty oldalon növeljem a feltöltött receptejeim számát a blogon szereplőkből, vagy ússzak az árral és hozzak létre egy facebook oldalt a blog számára. Esetleg máshogy közelítsem meg a kérdést?
 
A hozzászólásban tehát erre a kérdésre várom a válaszotokat:
Szerintetek hogy lehetne még népszerűsíteni a blogot? Hol látnátok szívesen?
 
 
Határidő: 2015.április 1.

2015. március 5., csütörtök

Sál kötés karral

Már régebben elmentettem EZT a videót, hogy nekem is ki kell próbálni, de elég drágán vesztegették a fonalakat télvíz idején, így inkább lemondtam róla, mivel van nekem sálam elég, de a kik most kiakciózta a fonalait (300 Ft/gombolyag) a tavaszra való tekintettel, ezért vásároltam belőlük:
 
 
Végül ezt alkottam:
 

Hozzávalók:
- 2 fonalgombolyag 57 m/db (a mennyiség függ a sál mérettől és a fonal rugalmasságától is)
- a két karom
- sok- sok türelem

Elkészítés:
 Kövessük a videóban látható lépéseket és készítsük el a cső sálunkat. Először könnyűnek tűnik, aztán mikor nekikezdtem végül 3 alkalommal vissza kellett bontanom az egészet :( De nem adtam fel és 4. nekifutásra sikerült, miután ráéreztem 1 óra alatt elkészültem vele! Nagyon elégedett vagyok a végeredménnyel, mert finom puha és pont akkora, amekkorát szerettem volna, ez utóbbi a bolti vásárlásnál sokszor gond, mert túl hosszú, vagy túl rövid az adott végtelen sál.
Szóval hajrá, még tart a hideg!
 
 
 

2015. március 4., szerda

Tavaszi rókás koszorú

Úgy gondoltam, hogy még Húsvét előtt készítenék egy tavaszváró koszorút az ajtónkra és mikor megláttam ezt a cuki rókás szobrocskát a boltban már tudtam is, hogy fog kinézni a végén :D A végeredménybe pedig beleszerelmesedtem, lehet, hogy idén nem is kerül a helyére nyuszis/csibés verzió, hanem húsvéti róka lesz helyette :P


Amire szükség volt:
- zöld krepp papír
- szalmakoszorú alap
- sárga és zöld filc anyag
- olló
- pillangók (aldi)
- róka (kik)
- gombostűk
- gyöngyházfényű gyöngyök
- ragasztópisztoly és ragasztó rúd
- narancssárga szalag az akasztóhoz

Elkészítés:
A koszorú körbetekertem zöld krepp papírral és gombostűvel rögzítettem a végeit.
A rókát olvadós ragsztóval erősítettem az alapra.
A filcből virágokat készítettem ÍGY és a gombostűkre húzott gyöngyök segítségével tűztem az alapra őket. Filcből kivágtam még leveleket is, amik szintén gombostű segítségével kerültek a végleges helyükre.
A pillangókat is felragasztottam és még néhány göngyöt is elhelyeztem körülöttük a gombostűkkel dekoráció gyanánt.
Az akasztónak szánt szalagot átkötöttem a koszorún és, hogy jobban tartson oda is ragasztottam a hátoldalára a csomót.
Kész is :D Szerintem mesés!

 
 

2015. március 3., kedd

Barackos kacsamell

Egy kis luxusra vágytunk Pé- vel, ha már akciós áron jutottunk hozzá a kacsamellhez. Egyszer egy étteremben hasonlót vacsoráztam az első házassági évfordulónkon, innen jött az ihlet.


Hozzávalók: (2 személyre)
- 2 db 20 dkg- os bőrös kacsamell (összesen 40 dkg)
- 4 felezett őszibarack (nálam most konzerv verzió)
- 2 ek a konzerv barackléből
- 2 ek méz
- 1 ek citromlé
- kakukkfű
- só, bors
- 1 gerezd fokhagyma

Elkészítés:
A kacsamelleket megmossuk, megtöröljük, ha találunk a bőrön tollakat azokat eltávolítjuk. A bőrét ferdén, óvatosan bevagdossuk két irányból, hogy négyzeteket kapjunk és sózzuk borsozzuk mindkét oldalukat. Egy felforrósított, sütő álló serpenyőben, közepes lángon először bőrével lefelé 5 percig pirítjuk, majd megfordítjuk és még 5 percig aranybarnára sütjük. Majd bőrével felfelé a serpenyővel együtt előmelegített sütőbe tesszük a husit és 5-8 percig fedővel, végül 5-8 percig fedő nélkül sütjük 200 fokon. Ennek köszönhetően belül gyönyörű rózsaszínű, közepesen átsült szaftos lesz a kacsamellünk. Igazán omlós és véletlenül sem száraz!
 
Felszeletelés előtt hagyjuk kicsit pihenni és hűlni a melleket, így levet is tud ereszteni és csak utána szeleteljük fel. A hús szaftját véletlenül se pazaroljuk el, locsoljuk tálaláskor a tányérunkra.
 
Amíg hűl a kacsa a barackokat cikkelre vágjuk és a bőrből kisűlt zsíron, mézzel, citromlével sóval, borssal, kakukkfűvel, áttört fokhagymával karamellizáljuk őket. Tálalásnál a karamelles öntetet is a húshoz kínáljuk.
 
Köretként felszolgálhatjuk krumplipürével vagy főtt rizzsel, nálunk az utóbbival készült.
 
Tényleg remek és előkelő eledel :D Mi megnyaltuk mind a 10 ujjunkat utána.

2015. február 27., péntek

Tejfölös csodabogár

Mostanában nem nagyon főzőcskéztem, sőt a sütögetés is elmaradt érdeklődés hiányában, no de úgy gondoltam, hogy meglepem Pét ezzel a gyors egyszerű nasival :)
Az eredeti receptet Veánál találtam, kicsit módosítottam rajta, mert nekem soknak tűnt a cukor és a dara mennyisége is.


Hozzávalók:
- 20 dkg liszt
- 25 dkg cukor
- 1 kk vaníliaaroma
- csipet só
- 2 tojás
- 375 g tejföl
- 1 csomag sütőpor
- 100 g csokis tortadara

Elkészítés:
A sütőport elkeverjük a liszttel. A tojásokat a cukorral, sóval és vaníliaaromával fehéredésig habosítjuk, majd hozzáforgatjuk a tejfölt és végüls a sütőporos lisztet meg a dara felét is. A tepsit sütőpapírral béleljük és arra öntjük a tésztamasszánkat, ami piskótatészta sűrűségű kell legyen. A tésztánk tetejére szórjuk a dara másik felét egyenletesen és így dugjuk 180 fokra előmelegített sütőbe kb. 30 percre. Sütés után hagyjuk kicsit kihűlni, csak eztán szeletelhetjük. Fincsi!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...