2015. március 3., kedd

Barackos kacsamell

Egy kis luxusra vágytunk Pé- vel, ha már akciós áron jutottunk hozzá a kacsamellhez. Egyszer egy étteremben hasonlót vacsoráztam az első házassági évfordulónkon, innen jött az ihlet.


Hozzávalók: (2 személyre)
- 2 db 20 dkg- os bőrös kacsamell (összesen 40 dkg)
- 4 felezett őszibarack (nálam most konzerv verzió)
- 2 ek a konzerv barackléből
- 2 ek méz
- 1 ek citromlé
- kakukkfű
- só, bors
- 1 gerezd fokhagyma

Elkészítés:
A kacsamelleket megmossuk, megtöröljük, ha találunk a bőrön tollakat azokat eltávolítjuk. A bőrét ferdén, óvatosan bevagdossuk két irányból, hogy négyzeteket kapjunk és sózzuk borsozzuk mindkét oldalukat. Egy felforrósított, sütő álló serpenyőben, közepes lángon először bőrével lefelé 5 percig pirítjuk, majd megfordítjuk és még 5 percig aranybarnára sütjük. Majd bőrével felfelé a serpenyővel együtt előmelegített sütőbe tesszük a husit és 5-8 percig fedővel, végül 5-8 percig fedő nélkül sütjük 200 fokon. Ennek köszönhetően belül gyönyörű rózsaszínű, közepesen átsült szaftos lesz a kacsamellünk. Igazán omlós és véletlenül sem száraz!
 
Felszeletelés előtt hagyjuk kicsit pihenni és hűlni a melleket, így levet is tud ereszteni és csak utána szeleteljük fel. A hús szaftját véletlenül se pazaroljuk el, locsoljuk tálaláskor a tányérunkra.
 
Amíg hűl a kacsa a barackokat cikkelre vágjuk és a bőrből kisűlt zsíron, mézzel, citromlével sóval, borssal, kakukkfűvel, áttört fokhagymával karamellizáljuk őket. Tálalásnál a karamelles öntetet is a húshoz kínáljuk.
 
Köretként felszolgálhatjuk krumplipürével vagy főtt rizzsel, nálunk az utóbbival készült.
 
Tényleg remek és előkelő eledel :D Mi megnyaltuk mind a 10 ujjunkat utána.

2 megjegyzés:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...