2014. június 18., szerda

25. SAD: Sünis tejfölös málna torta Pé- nek

Mivel úgy gondoltam, hogy a dobostorta kevés lesz a családnak, így készítettem egy gyülölcsös tortát is Pé szülinapjára, ez inkább az én ízlésemnek megfelelő, de a málnát Pé is nagyon szereti, szóval ő sem panaszkodott ;) A forma ötletét itt láttam meg és egyből beleszerettem, tudtam, hogy nekem is el kell készíteni Samut megformázandón ;)
 

Hozzávalók: (20 cm-es tortaformához) 8 főre
Piskótához:
- 5 tojás
- 50 g margarin
- 7-8 ek liszt
- 5 ek cukor
- 1 csipet só

Krémhez:
- 3 dl tejföl
- 3 ek vaníliáscukor
- 1 kk rumaroma
- 1 csipet só
- 10 dkg friss málna

Dekorációhoz:
- néhány szem málna
- 1-2 csepp piros ételfesték
- 2,5 dl habtejszín
- 1 csomag habfixáló
- 1 ek cukor
- fehér és keserűcsoki törmelék
- Dr. Oetker Dekortoll: keserűcsoki, tejcsoki és fehércsoki

Elkészítés:
A piskótához a tojásokat fehérjére és sárgájára választjuk. A fehérjét egy ek cukorral kemény habbá verjük. A sárgáját a maradék cukorral és sóval fehéredésig keverjük, ekkor hozzáadjuk a lágy margarint és alaposan felhabosítjuk, majd kanalanként hozzáadjuk a lisztet is, míg egy sűrű masszát nem kapunk. A sárga masszánkat először fellazítjuk egy ek fehérjehabbal, majd a többi habot óvatosan hozzáforgatjuk, míg nagyjából egynemű nem lesz a tésztánk.  A tortaforma aljára sütőpapír kerül, az oldalát margarinnal megkenjük, így öntjük bele a tésztánkat és spatula segítségével egyenletesen eloszlatjuk a tetejét.  Asütőt 180 fokra előmelegítjük és 20- 25 perc alatt tűpróbáig sütjük.
 
Mikor a tészta kihűlt a tetejéről 1 cm vastagságú kört leválasztunk, ezt félretesszük, mert vissza fog rá kerülni. A vastagabb tortarész belsejjét kibelezzük egy kiskanál segítségével, hogy csak az alján s az oldalán maradjon egy - egy cm vastag fala. A kiszedett piskótát a kezünkkel elmorzsoljuk, nyakon öntjük a tejföllel, vaníliás cukorral, sóval, rumaromával és összedolgozzuk. Az így kapott krémünk felét visszatöltjük a kibelezett tortánkba, erre kerül egy réteg málna, majd a kencénk másik fel, végül az elején levágott piskóta szeletünk. Így mehet a hűtőbe pihenni egy kicsit.
 
A torta külsejének borításához a habtejszínből, pár szem málnából, cukorből, habfixálóból kemény habot verünk. Ezt kenjük rá a pikótánkra. Végül a fehér és keserűcsoki forgácsokat óvatosan kézzel felvisszük a tortánk oldalára és a tetejénk külső peremére. Ekkor a dekortollak segítségével megrajzoljuk a süni füleit, szemét és lábacskáit is. Ezzel el is készültünk a nagy művel :D


 
 Ezzel pedig úgy gondolom, hogy megfelelek a mostani SAD kiírásának, amit Saso hirdetett meg.
 

2014. június 16., hétfő

Dobostorta Pé-nek

Pé- nek péntek 13- án volt a születésnapja és már régóta rágta a fülemet egy dobostortáért, hát most beadtam a derekamat és belevágtam az elkészítésébe. Hosszas utánaolvasás és recept böngészések után végül Csibekalandoknál leltem rá a nekem tetsző variációra, ami az eredeti verziót követi. A végeredmény remek lett, isteni benne a krém! Bár a karamell nálam kicsit sötétebbre sikerült, mint szerettem volna, de így sem érkezett rá panasz :D


Hozzávalók: (22 cm átmérőjű tortához) 8 főre

Piskótalapokhoz:
- 6 tojás
- 10 dkg porcukor
- 10 dkg liszt
- 3,5 dkg margarin

Krémhez:
- 4 tojás
- 20 dkg porcukor
- 23,5 dkg margarin
- 3,5 dkg 70%-os csokoládé
- 3,5 dkg kókuszolaj

Karamellhez:
- 15 dkg porcukor
- 4 ek víz
- 2 ek margarin
- 2 ek 10 %-os ecet

Dekorációhoz:
- csokitörmelék

Elkészítés:
Csibénél nagyon jó a leírás én azt követtem, annyi módosítással, hogy a krémmel kezdtem és alaposan behűtöttem ebben a nagy melegben betöltés és díszítés előtt. A karamellnek pedig a fele mennyisége is elég volt nekem a legszebb tortalap bevonásához. Dekorálásnál pedig némi csokiforgász kerül a torta oldalára és tetején lévő csokirózsára is.
 
 

2014. június 14., szombat

Spenótos tészta

Én a magam részéről nem szeretem a spenótot, Pé meg csak iylen formában hajlandó elfogyasztani, így az ő unszolására készítettem el az alábbi étkek és meg kell valljam, hogy így én is szívesen megeszem ;)


Hozzávalók: ( 3 főre)
- 150 g friss spenót
- 100 g vajkrém
- 1 dl tejszín
- 1 dl tej
- só, bors, szerecsendió
- 4 gerezd fokhagyma
- 2 szál újhagyma
- 2 ek olívaolaj
- reszelt sajt
- 300 g főtt tészta

Elkészítés:
Az újhagymát felkarikázzuk és az olajon megfuttatjuk, majd hozzáadjuk a felkockázott fokhagymákat is, így kicsit megpirítjuk. Ekkor jöhetnek rá a megmosott és felcsíkozott spenótlevelek, amiket kicsit megfonnyasztunk. Felöltjük a tejjel, tejszínnel és hozzáadjuk a vajkrémet is, ebben főzzük a leveleket míg meg nem puhulnak. Botmixer segítségével az egészet összeturmixoljuk. A tésztát bő sós vízben megfőzzük, leszűrjük és hozzáöntjük a szószhoz, amivel összeforgatjuk. Tálalásnál megszórjuk reszelt sajttal.

2014. június 12., csütörtök

Forrós csokis kanalak

Az előző bejegyzésben emlegetett családi összejövetelre készültek ezek a szépségek is, csak nem a lányoknak, hanem a fiúknak ;)


Hozzávalók: ( 10 db ek- hoz)
- 100 g étcsokoládé
- 50 g mogyorókrém
- fehércsoki törmelék
- cukorgyöngyök
- cukorcsillagok
- csokidara
- 1 ek olívaolaj
- 1 ek tejszín

Elkészítés:
A csokit, meg a mogyorókrémet az olajjal és tejszínnel alacsony lángol felolvasztjuk. A kanalakat egy tálcára sorakoztattam és 3 lapos fakanalat raktam a nyelük alá, hogy ne folyjon ki belőle a töltelék, így adagoltam beléjük a forró masszát. Kicsit hagytam hűlni, majd megszórtam mindenféle dekorációs cukorkával és csokival. Mikor kihűlt beraktam a hűtőbe dermedni. Érdemes felhasználásig hűvös helyen tárolni őket.

Felhasználás: 2 dl forró tejbe téve addig kavargatjuk míg fel nem olvad a csokis mogyorós masszánk, majd élvezettel elfogyasztjuk.

Ezzel a kis finomsággal kívánok Boldog Blogszülinapot Pitelánynak:)

2014. június 10., kedd

Fürdőbomba - levendulás és kamillás

Az éves családi összejövetel Pé családja részéről idén Húsvétról Pünkösdre tolódott, így nekiláttam ötleteni, hogy a milyen apró figyelmességgel tudnám meglepni a hölgyeket (13 fő). Sok kutakodás és utánaolvasás után arra a következtetésre jutottam, hogy ha szappant nem is tudok hirtelen rittyenteni, bár szeretnék, de fürdőgolyót, vagy inkább mondjuk így pár darab fürdőbombát még én is össze tudok dobni :D


Hozzávalók: (54 bonbon méretű fürdőbombához)
Kamillás:
-      2 csomag Szódabikarbóna

-       50 g Citromsav

-       2 ek Tengeri só

-       6 ek Kókuszolaj

-       50 g Kukoricakeményítő

-       1 kis marék Kamilla virág (fele egészben, fele mozsárban összetörve)

      -       30 csepp Kamillás illóolaj

Levendulás:
-       2 csomag Szódabikarbóna

-       50 g Citromsav

-       2 ek Tengeri só

-       6 ek Kókuszolaj

-       50 g Kukoricakeményítő

-       1 kis marék Levendula virág (fele egészben, fele mozsárban összetörve)

-       30 csepp Levendulás illóolaj
Spriccelőbe töltött víz.

Elkészítés: A száraz alapanyagokat összekeverjük, majd hozzáadjuk az olajakat és a szárított összetört virágokat is. Kézzel dolgozzuk össze. Ahhoz, hogy kicsit összeálljon szükségünk lesz némi vízre, amit apránként spriccelőből adagolunk, hogy a szódabikarbóna ne nagyon kezdjen habozni. Mikor már nyomásra összeáll, akkor kezdhetjük el a szilikonos formákba betölteni. Előzőleg az egész  virágok maradékát a formák aljába szórjuk, így szebb lesz a végeredmény. Egy napig hagyjuk a formákban száradni őket, utána óvatosan fordítsuk ki belőle. Száraz helyen tároljuk felhasználásig.

Jellemzőik:
- Levendulás: Nyugtató, lazító és antibakteriális hatású. Csökkenti a feszültséget és a fejfájást, hangulatjavító hatású, miközben új életre kelti bőröd és érzékeid. Minden bőrtípushoz ajánlott.

- Kamillás: Bőrpuhító, méregtelenítő és gyulladáscsökkentő hatású. Kényezteti a bőröd, ami selymes, puha tapintásúvá válik tőle. Minden bőrtípushoz ajánlott, a problémás bőrnek is gyógyírt jelent.
 
Felhasználás:
Engedj meleg vizet a kádba, majd helyezkedj el benne. Dobj a vízbe két fürdőbombát, ha elpezsgett élvezd, ahogy a bőröd beszívja a hatóanyagokat! Lábfürdőhöz elegendő egy bomba. A fürdőben kb. 15- 20 perc ázás javasolt. Aromaterápiás készítmény.

2014. június 6., péntek

Epres tejbegríz

Ha már az eperszerezon záró akkordjainál tartunk, akkor álljon itt egy epres tejbegríz recept is ;)


Hozzávalók: (6 adag)
- 1 l tej
- 8 ek cukor
- 1 kk vaníliaaroma
- 6 púpozott ek búzadara
- 1 cs epres pudingpor
- 1 csipet só
- 1 ek citromlé
- 10 dkg eper

Elkészítés:
Az epret a citromlével és sóval villa segítségével pépesítem. A pudingport 1 dl tejjel simára keverem. A maradék tejet a cukorral, a búzadarával felteszem a tűzre és folyamatos kevergetés mellett addig főzöm míg be nem sűrűsödik. Mikor már sűrűsödik lassan hozzáadom a pudingot is, majd mikor már eléggé sűrű leveszem a lángról. Ekkor keverem hozzá az eperpépet. Eztán öntöm edénykékbe. Szobahőmérsékletűre hűlve már fogyaszthatjuk is, a maradékot pedig hűtőben tároljuk.

További tejbegríz receptjeim:
vaníliás
csokis
mákos
banános

2014. június 4., szerda

SÜNdörgések és pályázat

Mindig örömmel tölt el, ha süni témában kerestek meg tapasztalataitokkal, kérdéseitekkel vagy csak megosztotok velem egy- egy sünis fotót, kreatív ötletet, stb. Ilyenkor mindig mosolyt varázsoltok az arcomra :)
 
Nemrég kaptam az alábbi levelet egyik kedves olvasómtól:
"Ne haragudj, hogy így ismeretlenül zavarlak, csak egy ki történetet szeretnék megosztani Veled, Te jutottál rögtön az eszembe! 
Többször olvastam már a blogodat, recepteket  és a sünis történeteket.
Történt a hétvégén, hogy a kerti házunk kerítésén a férjem megpillantott valami kapálózó állatkát. Közelebb érve láttuk, hogy egy szép nagy süni, aki megpróbált átjutni a kerítésen. Egyébként ez volt az első eset, hogy sünivel találkoztam. A lényeg, hogy beszorult a kerítésbe, ami ráadásul nem "normális" kerítés, hanem valamilyen nagyon kemény acél.
A hasán akadt fenn,nem tudtam se áthúzni,se átlökni a másik oldalra, ráadásul ijedtében összehúzta magát. Irány a lemezvágó ollóért, annyi helyet csináltam neki, hogy átlöktem a másik oldalra.Olyan szorosan volt a teste mellett a vas, hogy alig fértem hozzá! Lepottyant, nem mozdult, de pár perc múlva amikor megnéztem, már nem volt ott. Megmentettem az életét és nagyon jó érzés volt! Köszi, hogy elolvastad!"
 
Én köszönöm, hogy megosztottad velem ezt a kedves kis történetet! :) Megmelengetted az én kis lelkemet vele.
 
Ezek után pár nappal kaptam még egy levelet a Vadonleső egyik tagjától:
"Mintegy véletlen vezette módon bukkantunk a blogodra és ezúton is gratulálunk hozzá! Persze nem csupán a receptekért, hanem a „A keleti sün az év emlőse” programunk népszerűsítéséért, felkarolásáért is!
(Reméljük, hogy a fotókon látható sün nem a hazai védett példányok otthon tartott egyike ;) ) És ha gondolod az idei mese- és képregényíró pályázatunk kiírását is oszd meg az erre kíváncsiakkal, gyerekekkel, kamaszokkal. Csatoltam a kiírást és a logót. Köszönjük szépen!
További jó sün- és vadonlesést valamint sütés-főzést kívánunk!"
 
Az említett bejegyzésben szereplő fotót nem én készítettem, csak illusztrációként használtam, remélem is, hogy nem otthon tartott állatka. ;)
 
Íme a „Titokzatos sün-történetek”  mese- és képregényíró pályázat kiírása. Határidő: szeptember 15.

 
Jó alkotást mindenkinek!

Remélem egyik levélküldőm sem haragszik meg azért, hogy közzé tettem a leveleiket és továbbra is szeretettel várom a megkereséseiteket, ha tudok segítek, ha csak mesélnétek, azt is szívesen veszem.

2014. június 2., hétfő

Eperfagyi

Úgy gondoltam, hogy míg tarta az eperszezon nekem kell egy epres fagyit készítenem, mert muszáj, bár nagy melegek még nem voltak, de hamarosan jöhetnek ;)



Hozzávalók:
- 25 dkg eper
- 1 dl sűrített tej
- 1 dl tej
- 2 dl habtejszín
- negyed citrom leve
- 2 ek cukor
- csipet só

Elkészítés:
A fagyigép edényét 24 órára mélyhűtőben behűtjük. Az epret a citromlével, cukorral, sóval leturmixoljuk, nem baj, ha kicsit darabos marad. A habtejszínből lágy habot verünk. A sűrített tejet és a tejet az eperpüréhez adjuk, amibe beleforgatjuk óvatosan a habot is, így mehet 4 órára pihenni a  hűtőbe. A fagyigépben a krémet 40 percig kevertetjük, majd pár órába bedugjuk a mélyhűtőbe még fogyasztás előtt.

További fagyi receptjeim: ITT.

2014. május 21., szerda

Karamellás banánkrém pohárban

Ez a krém eredetileg tortabevonáshoz készült volna, de aztán túl folyósnak ítéltem a végeredményt, így lett belőle egy hipergyorsan elfogyott poharakba falmozott finomság.


Hozzávalók: (6 adag)
Krémhez:
- 2 banán
- 1 rúd vanília
- 4 tojás sárgája
- 12 dkg cukor
- 2 ek vaníliás cukor
- 10 dkg margarin
- 1,5 csomag banán vagy karamell ízű pudingpor
- 4 dl tej
- fél citrom leve

Tetejére:
- 12 db babapiskóta darabokra törve
- 2 marék dióbél felaprítva
- 2,5 dl habtejszín
- 1 csomag habfixáló
- csokidara

Elkészítés:
Kevés tejben feloldjuk a pudingport. A cukrot egy lábasban karamellizáljuk, majd felöntjük a maradék tejjel, mikor a karamell már felolvadt benne hozzáöntjük a pudingport és a tojások sárgáját is, amit alaposan egyneművé keverünk. Addig főzzük míg szépen el nem kezd besűrűsödni. Hagyjuk kicsit kihűlni. Mikor már langyos hozzákeverjük a margarint is.
 
A banánt a citromlével és a vanília kikapart belével leturmixoljuk, így adjuk a langyos pudinghoz.
 
A habtejszínt a habfixálóval kemény habbá verjük.
 
A krémünket poharakba adagoljuk és egyformán elosztva belenyomkodjuk a babapiskóta darabokat, így mehet a hűtőbe.
 
Tálalás előtt megszórjuk a diódarabokkal és ráhalmozunk néhány kanál habot, végül megszórjuk csokidarával :) Élvezettel fogyasztjuk!

2014. május 19., hétfő

Cézár saláta kis csavarral

Lightos ebéd jegyében született ez a saláta variáció is a Nizzai salihoz hasonlóan. Így dobjuk fel a friss zöldeket, ha férfi ember torkán is szertnénk, hogy boldogan csússzanak le ;)


Hozzávalók: (4 személyre)
Salátához:
- 2 kis fej saláta leveleire bontva
- háromnegyed kígyóuborka felszeletelve
- 2 kápia paprika kimagozva, felkarikázva
- 3 paradicsom felkarikázva
- 2 közepes sárgarépa felkarikázva
- 3 marék szárított, pirított kenyérkocka
- 2 kis újhagyma felkarikázva
- 1 kis marék felkarikázott snidling

Husihoz:
- 40 dkg csirkemell felkockázva
- 1 dl olaj
- 1 ek pirosarany
- 3 ek mustár
- 1 ek méz
- 1 ek osztrigaszósz
- só, bors

Öntethez:
- 1,5 kis pohár tejföl
- 1 ek majonéz
- 2 ek mustár
- 1 ek méz
- só, bors

Elkészítés:
A husti pár órával a sütés előtt bepácoljuk az olajjal elkevert sózott, borsozott, osztrigaszószos, pirosaranyos, mézes, mustáros keverékben, majd serpenyőben megsütjük.
 
A salátaöntet alapanyagait elkeverjük.
 
A saláta hozzávalóit egy nagy edénye öntjük és óvatosan összeforgatjuk az öntettel nyakonöntve.
 
Kész is, frissen fogyasztva a legjobb! :D
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...