2013. június 3., hétfő

Pereckenyér

Pé megkívánta a perecet, így nekilátott, hogy készítsen néhányat :)


Pontos recepttel sajnos nem szolgálhatok, mert érzésre dolgozott a Szentem, no meg a hűtőnk és éléskamránk tartalmára hagyatkozott, de kb ilyen arányokban:

Hozzávalók:

Tésztához:
- 40 dkg liszt
- 1 ek cukor
- 1 csomag expressz élesztő
- 2 púpozott ek tejföl (de lehet, hogy 3- 4)
- 1 ek olivaolaj
- 1 dl langyos tej

Sókéreghez:
- 2 kk só
- 1 ek liszt
- 4-5 ek langyos víz

Elkészítés:
Az expressz élesztő a cukros tejjel elkeverjük és a többi hozzávalóval együtt alaposan összegyúrjuk. A tésztát nem kell keleszteni, azonnal nekiláthatunk a formázásnak. Egy lisztezett deszkán 4 részbe vesszük a tésztát és kb. 30 cm hosszú hengereket készítünk belőlük. Egy sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük őket perec formába hajlítva, majd 15 percig egy konyharuhával leterítve meleg helyen hagyjuk pihenni, addig a sütőt 180 fokra előmelegítjük. A pihentetett pereceket 20 perc alatt készre sütjük és miután kivettük a sütőből megkenegetjük egy kis vízzel, végül a sókéreghez csomómentesre kevert méz sűrűségű alapanyagokkal megcsorgatjuk őket. A sós kéreg hő hatására hamar megszilárdul és már fogyaszthatjuk is, finom puha tésztájú, se nem túl édes se nem túl sós végeredményt kapunk. Nekem nagyon ízlett :D

1 megjegyzés:

  1. Méz és Oliva kipróbálta, nála így készült:
    http://mezesoliva.blogspot.hu/2013/09/pe-mint-perec-blogkostolo-11-fordulo.html?showComment=1380264302906#c9019966697743389254

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...