2015. április 2., csütörtök

Eredményhirdetés

Köszönöm nektek, hogy ilyen sokan jöttetek játszani a blog 2. születésnapja alkalmából! Igyekszem megfogadni a jótanácsokat, sokat segítettetek a döntésben.
Ilyen nagy érdeklődés még nem övezte egyik nyereményjátékot se nálam és ez külön megmelengette a szívemet! :D
 
Nem is szaporítom tovább szót, jöjjön most a sorsolás és annak eredménye:
 
 
Gratulálok Barbinak a Csibekalandok blog írójának! Kérlek küldd el nekem emailben a postacímedet, hogy minél előbb tudjam küldeni neked a kis csomagot és ne feledd, hogy a fakanálra még kerül egy egyéni minta pirográffal, ehhez kérlek küldj nekem egy általad kiválasztott minta kérést is pl: süni, muffin, virág, vagy felirat...

Kellemes húsvéti ünnepeket kívánok mindenkinek!

2015. március 25., szerda

9. szakácsmustra - Zebra torta pezsgőkrémmel

A mostani forduló Fűszermáni Gabinak köszönhetjük, aki Lajos Marit szemelte ki nekünk szakácsnak, megkóstolásra. Remek választás, ugyanis Lajos Marinak saját weboldala van, így van miből válogatni bőven! Én mégis egy könyvéből választottam tortát, ugyanis Tesóm szülinapja márciusban van, tehát a feladat adott volt, már csak a megfelelő receptet kellett megtalálni, amit a 66 torta című könyvéből merítettem. Erre a receptre pedig Ízemlékek hívta fel a figyelmemet. Pé rengeteget segített a kivitelezésnél, mert néhol többkezes  a művelet, de tényleg ;P
 

Hozzávalók: (26 cm- es tortaformához)
 
Piskóta:
10 dkg étcsokoládé
10 dkg étkezési keményítő (ha nincs akkor liszt is jó)
16 dkg finomliszt
6 evőkanál langyos víz
6 db tojás
16 +10 dkg cukor
1 citrom reszelt héja
csipetnyi só

Pezsgő krém:
1,5 csomag zselatin port
6 tojássárgája
12 + 3 dkg cukor
1,5 + 1,5 dl félszáraz pezsgő
1 citrom reszelt héja
2 tojásfehérje
3 dl tejszín

Csokilikőr zselé:
0,5 csomag zselatin por
2,5 dl csokilikőr
 
Díszítéshez:
1,5 dl tejszín
1 ek cukor
0,5 csomag habfixáló
dr. Oetker csoki szívek
 
 
Elkészítés:
Lépésről lépésre követtem Ízemlékek leírását, így nem másolnám be ide ismét, nézzétek meg nála. Remek fázis fotókat is találtok hozzá.  Annyi az eltérés nálam, hogy tojáslikőr helyett én csokilikőrt használtam és lap zselatin helyett pedig zselatin port, amit folyadékban fel kellett forralni nem pedig vízbe beáztatni, kicsavarni, végül kihűteni langyosra és úgy belekeverni a masszákba. Én nem készítettem csoki korongokat dekorációhoz, hanem boltban vásároltam kész csoki szíveket, ezzel is egyszerűsítve a folyamatot.
 
 
Nekem kicsit balesetes lett a végeredmény, mert elmértem a piskótalapok méretét a peremére, túl magas lett, így kicsit toldott- foldott lett az oldala egy szakaszon, ezért itt a tojáslikőr zselé fele a torta oldalához kifolyt. Szerencséer egyenletesen eloszlott körben és nem csak egy két helyen látszik,  bár az eredmény így is szépséges, de én tudom, hogy mégsem tökéletes, másoknak szerencsére ez nem tűnt fel ;) Elsőre azt gondolom remek lett így is, mert bár már csináltam néhány macerás tortát korábban is, de ez viszi a prímet, csak nagy türelemmel szabad nekiállni! Az íz élmény remek, ráadásul csodásan látványos, bár a csokilikőrtől durván alkoholos a végeredmény, szóval sziugorúan csak felnőtteknek ajánlott!
 

2015. március 24., kedd

Padlizsános húsgolyók

No, ez amolyan mindent bele étel, lássuk mi van otthon alapon elkészítve, ami isteni lett, máskor is készülni fog nálunk ;) Mindenkinek csak ajánlani tudom!


Hozzávalók: (3- 4 főre)
- 1 nagy padlizsán
- 2 dl főzőtejszín
- só, bors
- 6 dl víz
- 1 ek liszt
- 2 ek mustár
- 1 kk dijoni mustár
- 1 ek cukor
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 kk citromlé

Golyókhoz:
- 50 dkg darált pulyka
- só, bors
- majoranna
- fél fej vöröshagyma felkockázva
- 2 gerezd fokhagyma
- kevés zsiradék (nálam kókuszolaj)

Körethez:
- 1 bögre hántolt árpa (lehetne búza is, mi kicsit unjuk már a rizst)
- 1 ek vegeta
- só
- 2 bögre víz

Elkészítés:
Az árpát egy éjszakára beáztatjuk. Leöntjük az áztató vizet, majd felöntjük a dupla mennyiségű vízzel, hozzáadjuk a sót és a vegetát, így főzzük fedő alatt, kevergetés nélkül, míg az összes vizet fel nem szívja és teljesen meg nem puhul.
 
A húsgolyókat ÍGY készítjük el.
 
A szószhoz a padlizsánt megpucoljuk felkockázzuk, sózzuk, borsozzuk és egy sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük, majd némi kókuszolajat is teszünk alá, így sütjük 180 fokon 20- 30 percig. Miután kivettük a sütőből felöntjük egy edényben 6 dl vízzel és puhára főzzük a fokhagymával együtt, végül kézi kruplinyomóval szétnyomkodjuk kissé, amúgy rusztikusan. Ízesítjük mustárral, citromlével, cukorral és ha szükséges sóval, borssal is. A tejszínt a liszttel elkeverjük, így adjuk fokozatosan a padlizsános masszánkhoz. Kis vízzel még hígíthatjuk, ha szükséges. Ehhez adjuk hozzá a húsgolyókat és együtt is rotyogtatjuk még 5 percig.  A főtt árpával kínáljuk.

2015. március 23., hétfő

Bloggerinák praktikái - Játék Dittinél

Ditti játékra hívott minket, így jókívánság gyanánt én is jönnék néhány trükkel, ami segíti a házimunkát :)

1. Utálok vasalni, így ha tudom elkerülöm: a ruhákat azonnal kiveszem a mosógépből, amint lejár a mosás és alaposan kirázom őket, majd szépen gyűrődésmentesen összehajtogatom mindet - a pólókat/nadrágokat fel is csavarom és így hagyom kicsit simulni 5- 10 percig, csak utána teregetek. A függönyöknél az a trükk, hogy kézzel mosom őket és kicsavarás nélkül függesztem ki száradni mindet sok- sok csipesszel, a tetejüknél rögzítve.

2. A kifacsart citrom héját nem dobom ki, hanem beteszem a hűtőbe, hogy magába szívhassa a kellemetlen, nem kívánatos szagokat. Így mindig friss és illatos marad. Csak miután elvégezte a dolgát utána dobom ki még mielőtt bepenészedne ;)
 
3. A mosógép tisztántartásához én ecetet és szódaikarbónát használok, mégpedig úgy, hogy a gépbe öntök fél üveg ecetet, majd a mosóportartóba szórok egy zacskó szódabikarbónát és így indítok el egy üres mosást 90 fokon. Gyönyörűen leszedi a lerakódásokat és a vízkövet is. Makacs szennyeződéseknél ismételjünk.

Kíváncsian várom a többiek tippjeit és türkkjeit! :D
 

2015. március 16., hétfő

Blogszülinapi játék ajándék

Íme az ajándék, ahogy ígértem, remélem nektek is tetszik. Már mostanra is sok jó tanácsot kaptam tőletek és ettől repes a szívem, igyekszem mindet megfogadni idővel :)  Még április 1-ig várom a véleményeiteket. Gyertek velem játszani! Játékszabály ITT.


A nyereménycsomag tartalma, amit a résztvevők között fogok kisorsolni:
- 3 db matyó/kalocsai mintás kitűző
- 1 db rainbow loom karkötő
- 1 db dekorgumi süni hűtőmágnes
- 12 db szív alakú szilikonos muffin forma
- 1 db "virág a cserépben" alakú szilikonos kenőecset tálkával
- 1 db pirográffal díszített fakanál egyéni mintával, amit a szerencsés győztes fog kiválasztani ;)
- 4 db mini dekoráló sablon

2015. március 13., péntek

Medvehagymás pogácsa

Az idei szezon első medvehagymás receptje következik :D Az ihlet innen érkezett.


Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 20 dkg mangalica zsír
- 1 tojás sárgája
- 1 ek cukor
- fél csokor medvehagyma felaprítva
- só
- 1,5 dl langyos tej
- 1 cs élesztő
- 2 ek tejföl

Tetejére:
- 1 tojás fehérje
- 1 ek tejföl
- szezámmag

Elkészítés:
A tejben feloldjuk a cukrot és hozzáadjuk az élesztőt, így pihentetjük meleg helyen 15 percig. A többi hozzávalót egy tálba öntjük és mikor az élesztő felfutott azt is hozzádolgozzuk, méghozzá kézzel. Jól átgyúrjuk, majd egy lisztezett edényben légmentesen lezárva 30- 40 percig kelesztjük. Lisztezett deszkán ujjnyi vastagra nyújtjuk, majd a tetejét egy éles késsel berácsozzuk, ezután kiszaggatjuk. Kicsit az oldalukat kézzel meghengergetjük, utána egy sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk őket egymástól néhány ujjnyi távolságra. 10- 15 percig ismét pihentetjük őket. Végül megkenjük a tetejüket a tejfölös fehérjével és megszórjuk szezámmaggal. A sütőt 180 fokra előmelegítjük és aranybarnára sütjük őket 20- 25 perc alatt. Nálunk nagyon gyorsan fogyott!




2015. március 12., csütörtök

Házi pulyka felvágott

Mostanában jártunk mindenféle orvosoknál, különböző okokból kifolyólag és az egyik nagyon szimpatikus doki mondta: ha szeretnénk odafigyelni az étkezésünkre, akkor felejtsük el a felvágottakat és a virsliket meg a mindenféle feldolgozott húsokat, mert no komment, hogy mi minden van bennük, ami nem épp egészséges. Sajnos a virsliről még nem tudtunk lejönni, de a felvágottak terén megtettük az első lépést, íme a mi házi verziónk. Meglepően egyszerű és gyors elkészíteni!


Hozzávalók:
- 50 dkg darált pulykahús
- 2 tojás fehérje
- 2 kk só
- bors
- 1 duci gerezd fokhagyma áttörve
- 1,5 dl tej
- 2 ek liszt
- 2 marék mirelit borsó
- sütőpapír és alufólia a formázáshoz

Elkészítés:
Vizet forralunk. A lisztet a tejjel elkeverjük és hozzáadjuk az összes többi hozzávalóhoz és alaposan összekavarjük. A húsmasszát egy méretes sütőpapír darabra halmozzuk és abba feltekerve igyekszünk hosszúkás hengert kialakítani belőle, a két végét szaloncukorszerűen eltekerjük és cérnával/spárgával elkötjük. Ezt a húshengert beletekerjük alufóliába is, legalább 2 rétegben, én 3 rétegbe bugyoláltam, hogy minél kevesebb víz jusson majd a belsejébe.  Így mehet a lobogó vízbe 40 percre, fedő alatt főni. Miután megfőtt kivesszük és teljesen kihűtjük, szeletelés előtt érdemes hűtőben is hűteni néhány órát, hogy minél vékonyabban tudjuk felvágni.
Próbáljátok ki! A hús és a zöldség betét fajtája is bátran variálható, így mindig kicsit más lehet a végeredmény ;)

2015. március 11., szerda

Blogszülinap a 2.

Elérkezett ez a pilllanat is, immár 2 éves lett a SüniSüti blog :D
 
Statisztikákkal és életbölcsességekkel nem szeretnék senkit sem terhelni, inkább játsszunk egyet ennek örömére ;)
 
Ha játék természetesen jár ajándék is a végén, de hogy mi lesz az, erről kicsit később fog szó esni, de hasonlatos lesz a korábbi csomagocskákhoz, vagyis lesz benne sk készítésű apróság és cuki konyhai kütyü egyaránt, no meg pesze valami sünis is.
 
Aki szeretne játszani, lehetőleg rendelkezzen magyarországi postacímmel, viszont nem kell mást tegyen, csak hagyjon egy megjegyzést ez alatt a bejegyzés alatt és kövesse a blogot valamilyen formában (Google+, Bloglovin, Rendszeres olvasók), ha hírét viszi a játéknak azért meg külön hálás vagyok.
 
Mostanában sokat gondolkodtam rajta, hogyan lehetne növelni a blog látogatottságát esetleg a látogatók aktivitását és azon töprengtem, hogy a Nosalty oldalon növeljem a feltöltött receptejeim számát a blogon szereplőkből, vagy ússzak az árral és hozzak létre egy facebook oldalt a blog számára. Esetleg máshogy közelítsem meg a kérdést?
 
A hozzászólásban tehát erre a kérdésre várom a válaszotokat:
Szerintetek hogy lehetne még népszerűsíteni a blogot? Hol látnátok szívesen?
 
 
Határidő: 2015.április 1.

2015. március 5., csütörtök

Sál kötés karral

Már régebben elmentettem EZT a videót, hogy nekem is ki kell próbálni, de elég drágán vesztegették a fonalakat télvíz idején, így inkább lemondtam róla, mivel van nekem sálam elég, de a kik most kiakciózta a fonalait (300 Ft/gombolyag) a tavaszra való tekintettel, ezért vásároltam belőlük:
 
 
Végül ezt alkottam:
 

Hozzávalók:
- 2 fonalgombolyag 57 m/db (a mennyiség függ a sál mérettől és a fonal rugalmasságától is)
- a két karom
- sok- sok türelem

Elkészítés:
 Kövessük a videóban látható lépéseket és készítsük el a cső sálunkat. Először könnyűnek tűnik, aztán mikor nekikezdtem végül 3 alkalommal vissza kellett bontanom az egészet :( De nem adtam fel és 4. nekifutásra sikerült, miután ráéreztem 1 óra alatt elkészültem vele! Nagyon elégedett vagyok a végeredménnyel, mert finom puha és pont akkora, amekkorát szerettem volna, ez utóbbi a bolti vásárlásnál sokszor gond, mert túl hosszú, vagy túl rövid az adott végtelen sál.
Szóval hajrá, még tart a hideg!
 
 
 

2015. március 4., szerda

Tavaszi rókás koszorú

Úgy gondoltam, hogy még Húsvét előtt készítenék egy tavaszváró koszorút az ajtónkra és mikor megláttam ezt a cuki rókás szobrocskát a boltban már tudtam is, hogy fog kinézni a végén :D A végeredménybe pedig beleszerelmesedtem, lehet, hogy idén nem is kerül a helyére nyuszis/csibés verzió, hanem húsvéti róka lesz helyette :P


Amire szükség volt:
- zöld krepp papír
- szalmakoszorú alap
- sárga és zöld filc anyag
- olló
- pillangók (aldi)
- róka (kik)
- gombostűk
- gyöngyházfényű gyöngyök
- ragasztópisztoly és ragasztó rúd
- narancssárga szalag az akasztóhoz

Elkészítés:
A koszorú körbetekertem zöld krepp papírral és gombostűvel rögzítettem a végeit.
A rókát olvadós ragsztóval erősítettem az alapra.
A filcből virágokat készítettem ÍGY és a gombostűkre húzott gyöngyök segítségével tűztem az alapra őket. Filcből kivágtam még leveleket is, amik szintén gombostű segítségével kerültek a végleges helyükre.
A pillangókat is felragasztottam és még néhány göngyöt is elhelyeztem körülöttük a gombostűkkel dekoráció gyanánt.
Az akasztónak szánt szalagot átkötöttem a koszorún és, hogy jobban tartson oda is ragasztottam a hátoldalára a csomót.
Kész is :D Szerintem mesés!

 
 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...