2014. július 11., péntek

Kacsafutam a Dunán?!

Bizony, bizony. Méghozzá Augusztus 31-én 14:00-kor fogják ellepni a gumikacsák a Duna vizét a Margit- hídtól egészen a Batthyány térig bezárólag. No, de miért is? Csak mert vicces? Igen, de ezen felül a kacsák megvásárlásával nyerhetünk, sőt az Unicefet is támogatjuk ;) Bővebb információk az esemény honlapján.

A kép illusztráció. Forrás.
Nekünk már van egy kacsánk Pé- vel. Nektek? :)

Forrás.

2014. július 9., szerda

Oroszlánsimi

Egy kis programajánló következik. Most hétvégén ismét Abonyban jártunk, immár harmadszor. Itt található egy magán állatkert, ahol oroszlánkölykök simogatására van lehetősége bárkinek, aki kifizeti a belépőt ;) Jelenleg fehér kisoroszlán babákat tud megcsodálni a szemfüles látogató. Így tettünk mi is, bár a honlapon az szerepelt, hogy már nem lehet őket simogatni, mert nem igazán viselik jól, ezért kézbe már nem adják őket, de egy kis cirógatás még így is belefért.
Aki teheti inkább hétköznap menjen, mert a hétvégén igen sok a lelkes vendég, így kicsit küzdelmesebb a program. Természetesen nem csak oroszlánok láthatóak, hanem vannak pl. tigrisek is, akikkel érdemes vigyázni, mert bár ki van írva a táblára, hogy Vigyázz spriccel!, de nekem nem jött le elsőre, hogy ez vizelet spriccet jelent, szóval érdemes figyelni, én éppen hogy megúsztam szárazon ;)
 
 
Buborék a viziló 2010- ben és 2014- ben:
 

2014. július 7., hétfő

Epres joghurtos Békakirály torta

Egyik kedves barátnőm nagy béka fun, szóval adta magát az ötlet, hogy békás tortát készítek a születésnapjára. Szerintem igazán jól sikerült mind küllemre, mind ízre :D Nagyon élveztem a készítését!  Az ízeket Pé találta ki, én csak kiviteleztem ;) Itt merítettem a formázához az ihletet.


Hozzávalók:
Pikótához: (22 cm- es tortaformához.)
- 6 tojás
- 4 ek kakaópor
- 8 ek liszt
- 6 ek cukor
- 2 ek vaníliás cukor
- 1 csipet só
- 80 g lágy margarin

- 4 ek házi darabos eperdzsem (Amit még én készítettem az idei eperszezon végén, ez alapján.)

Krémhez: (Eredeti recept innen.)
- 2,5 dl epres joghurt
- 1 csapott ek zseletin por
- 0,5 dl víz
- 125 g krémtúró
- 2,5 dl habtejszín
- 4 ek vaníliáscukor
- 1 ek cukor

Dekorációhoz:
- 200 g natúr színű marcipán (400 g- al kezdtem a színezést, de maradt belőle bőséggel.)
- folyékony ételfesték (piros, zöld, sárga)
- Dr. Oetker étcsokis dekortoll

Elkészítés:
A piskótát pontosan úgy készítettem el, mint korábban a Tejfölös málnás Sün tortánál, csak a liszt mellék kakópor is került bele.
 
A krémhez lágy habot vertem 1 ek cukorral a habtejszínből, majd a krémtúrót és az eperjoghurtot kevertem össze a vaníliás cukorral. Eztán a zseletinport a vízzel feltettem a legkissebb gázrózsára a leg alacsonyabb lángon melegedni felügyelet mellett, mert csak át kell melegíteni, míg fel nem olvad a por. A langyos zseletinhoz hozzákevertem néhány kanállal a joghurtos keverékből és csak utána öntöttem hozzá a többihez. Ebbe kevertem bele óvatosan a habot is és így ment a hűtőbe pihenni 1 órácskát.
 
A marcipánt nagyjából arányosan szétválaszottam és az ételfestékkel cseppenként óvatosan dolgozva megszíneztem őket. Ezt követően mentek ők is a hűtőbe pihenni fél órácskára.
 
A kihűlt piskótalapot ketté vágtam és a belsejének mindkét oldalát megkentem a lekvárral és közé töltöttem egy adagot a krémből. A krém többi részét felvittem a torta tetejére és oldalaira simítva, úgy hogy még maradt is belőle. Beraktam kicsit szilárdulni a hűtőbe és 1 óra után a maradék krémmel kidekoráltam az oldalát is dekorcsővel, majd újra ment a hűtőbe.
 
A zöld marcipánt porcukros nyújtódeszkán kinyújtottam és a 22 cm átmérőjű tortaformámal vágtam ki a béka fejét. Két különböző pogácsaszaggatót használtam a szemekhez a fehér és a zöld marcipánnál. A sárga masszát igyekeztem téglalap alakúra nyújtani, abból vágtam ki a korona mintáját és az ujjammal nyomkodtam össze a két végét. A maradék fehérből kivettem a légy szárnyaihoz egy keveset és a többi pirosra színezte, abból lett a béka nyelve. Ragasztónak vizet használtam az egyes elemeknél. A torta tetején állítottam össze a formát és végezetül a dekortollal fejeztem be a legyecskét és a béka szemét. Türelemjáték, de igazán szórakoztató :D
 

2014. július 4., péntek

Köszönetajándék - DIY Szerencsesüti

A mostani esküvőn, amin voltunk nagyon ötletes köszönetajándékot kaptunk a friss házasoktól, amit ők készítettek el mindenkinek, házilag:


Annyira megtetszett az ötlet, hogy utánajártam, miként lehet megvalósítani - Rozmaring és Csokoládénál találtam hozzá egy remek receptet. Bármilyen családi/baráti eseményre elékszíthető. A siker garantált! Én biztos ki fogom próbálni :D

Tipp: A süti belsejébe kerülő papírkát ne hajtogassuk, hanem tekerjük fel, így könnyebb lesz kiszedni a kekszből ;)
 
Forrás.
Néhány jó példa sütiszöveghez:

A bizalom a legnagyobb ajándék: ne fecséreld olyanokra, akik visszaélnek vele.
A cikázó villám sok mindent megvilágít, ami a legragyogóbb napsütésben is rejtve marad.
A legnagyobb veszély saját figyelmetlenséged lehet.
A szerelem: egyfülű kosár - olyan nehéz, hogy csak ketten bírnák könnyen - de csak egy füle van, hol az egyik cipeli, hol a másik.
A szerelemnek és a barátságnak csak egyetlen rokon vonása van, s ez: ha felbomlik, annak oka sohasem a Másik, hanem mindig az Én.
A tapasztalat a legrosszabb tanár. Először mindig a vizsgát adja, s csak utána az instrukciókat.
Aki kérdez, az viselje el a választ is.
Aki nem tartja magát a legjobbnak, nem tartozik a legjobbak közé.
Aki nem tud szembenézni a múltjával, arra van ítélve, hogy örökké megismételje.
Akinek a szerelem a leggyengébb pontja, az a világ legerősebb embere.
Akkor lehetsz férfi, ha a nő tud és mer nő lenni melletted. Különben pusztán emberek maradunk.
Ameddig nem adsz helyet a lelkedben valakinek, aki éppolyan fontos neked, mint saját magad, addig mindig magányos maradsz.
Amíg magad körül nem teremtesz rendet, addig magadban sem tudsz.
Amikor azt hiszed, rosszabb már nem lehet, készülj fel a legrosszabbra.
Az ész téved. Az érzés soha.
Az őszinteség azt jelenti, hogy azt mondod, amit gondolsz, és azt csinálod, amit mondasz.
Azokról a nyomokról ismernek majd minket, amiket magunk mögött hagytunk.
Bánj mindenkivel úgy, ahogy szeretnéd, hogy veled bánjanak.
Bármi történjen is az életben, a legfontosabb utat önmagunkban járjuk végig.
Csodálatos vagy: merj önmagad lenni!
Gazdag az, akinek több a pénze, mint a vágya, és az a szegény, akinek a vágya több,mint a pénze.
Ha fát ültettél, türelemre van szükség. Nem húzhatod ki naponta a földböl, hogy megnézd, mennyit nött a gyökere.
Ha melléd szegődik a szerencse, bánj vele okosan, mert a mohóktól hamar elpártol.
Ha mindig többet akarsz, akkor elmulasztod azt, ami már eleve a tiéd.
Ha nehéz feladattal kerülsz szembe, viselkedj úgy, mintha lehetetlen volna a kudarc.
Ha őszintén vágysz a boldogságra, tanulj meg uralkodni a gondolataidon.
Ha valóban el akarsz tüntetni egy felhőt az életedből, ne keríts a dolgoknak nagy feneket, egyszerűen engedd el magad, és töröld ki a gondolataidból.
Járj nyitott szemmel: a válaszok már készen vannak, csak jól kell kérdezned.
Kereshetünk kifogásokat magunknak, vagy lehetünk egészségesek, lehet részünk szerelemben, hosszú életben, megértésben, kalandban, pénzben, boldogságban. Mi magunk formáljuk az életünket, rajtunk áll, mit választunk.
Légy bátor. Tégy úgy mintha az volnál, még ha nem is vagy az. Senki sem fogja észrevenni.
Légy türelmes, egy napon neked is szükséged lehet valakire, hogy meghallgasson.
Mélyen magadba kell nézned, hogy hibáidat megismerhesd.
Merj féktelen lenni, amikor találkozol azzal az emberrel, akire epekedve vágytál.
Mindaz, amit mondasz, terólad szól: kivált, amikor másvalakiről beszélsz!
Minden megvilágosodott ember keresztülmegy azon a gyermekbetegségen, hogy rögtön az egész emberiséget akarja megváltani, ahelyett, hogy először saját magát váltaná meg!
Minden napot úgy élj meg, hogy az életed hátralévő részének első napja.
Mindenkinek annyi boldogság jár, amennyit maga is képes adni.
Mosolyogj sokat, testben és lélekben, fiatalít.
Ne félj az árnyaktól. Csak azt jelentik, hogy valahol fény van a közelben.
Ne félj azt mondani: - Bocsánatot kérek!
Ne gondold, hogy szegény vagy, mert nem váltak valóra álmaid. Csak az az igazán szegény, aki soha nem is álmodott.
Néhányan úgy vélik, az tesz minket erőssé, ha kapaszkodunk valamibe. Pedig néha az, ha elengedjük.
Nem biztos, hogy a pozitív hozzáállás minden problémádat megoldja, de elég embert bosszant ahhoz, hogy érdemes legyen kipróbálni!
Nem lehet mindenki a barátod, de mindenki lehet a tanítód.
Nem úgy kerülünk ki a szakadékból, hogy másokat is belerántunk. Nekünk kell kimásznunk.
Olyan partner mellett lehetsz boldog öregkorodban, akivel fiatalon jókat tudsz beszélgetni. Mert eljön az idő, amikor mindennél fontosabb a társalgás.
Sírva jössz a világra és körülötted mindenki mosolyog. Igyekezz úgy élni, hogy mosolyogva távozzál és körülötted mindenki sírjon.
Soha ne fossz meg senkit a reménytől. Meglehet, az az egyetlen kincse.
Soha nem késő, hogy holnap végre elfeledd a tegnapokat! 
Tanulj meg figyelni. A nagy lehetőség néha csaknem észrevétlenül érkezik.
Tégy jót a testeddel, hogy a lelked szívesen lakjon benne.
Úgy segíts másokon, hogy segíthessenek önmagukon.
Vigyázz mit kívánsz, mert lehet, hogy teljesül!

 

2014. július 3., csütörtök

Liebster award - díjat kaptam

Pitelány volt olyan kedves és engem is megtisztelt ezzel a vándor díjjal :D Melynek játékszabálya, hogy a kiválasztott bloggernek válaszolnia kell néhány kérdésre, majd továbbadja a stafétát 11 másik blognak. A 11 elég sok, és már sokaknál járt, szóval nem ígérek semmit ;)

 
Íme a kérdések és a válaszaim:
1. Melyik az az alapanyag, ami nélkül nem tudnád elképzelni a főzést?
Ez könnyű: a SÓ. Nem is mondok többet, inkább nézzük meg a magyar népmesék ide vonatkozó részét ;)

2. Hány évesen kezdtél a konyhában sürgölődni?
Na ez fogasabb kérdés, mert nincs konkrét emlékem az első alkalomról, ugyanis 6 éves koromig a Nagyszüleimmel egy épületben laktunk, így sokat vigyáztak ránk. Nagymamám rendszeresen sütött főzött és hogy lekösse a figyelmünket általában segíthettünk neki a sütemények készítésében. Szóval innen a szerelem ;) Nagypapámmal meg rendszeresen barkácsoltunk valamit :D

3. Mi volt az első "műved"?
Erre is nehéz pontos választ adnom, mert miután saját házba költöztünk a Szüleimmel, akkor Anyunak segítettem rendszeresen  a konyhában, bár Ő nem igazán szeret sütögetni. De arra emlékszem, hogy mikor férjemmel megismerkedtem, akkor kezdtem önállóan segítség nélkül sütiket készíteni, hogy lenyűgözhessem, hiszen egy férfihoz elsősorban a gyomrán át vezet az út :P

4. Hogy nézne ki az álomkonyhád?
Hatalmas lenne méretes étkezőasztallal, de nem amerikai konyhás stílusban, inkább vidéki hangulatban. Világosnak képzelem, óriási íves ablakokkal és márvány konyhapultokkal felszerelve, no meg rengeteg rakodásra alkalmas fa szekrénnyel, és főzőszigettel a közepén. Csúcsszuper sütővel és jókora mélyhűtős hűtővel ellátva. Óh édes álmok, egyszer talán valóra válnak, remélem.
 
Ezek pedig az én kérdéseim:
- Ki az akinek a kívánságát mindig teljesíted, ha sütésről/főzésről van szó?
- Konyhád melyik elemét/eszközét cserélnéd ki, ha lehetőséged lenne rá?
- Melyik ételt/italt/zöldséget/gyümölcsöt nem bírod elfogyasztani semmilyen formában?
- Mi volt a legnagyobb baki a konyhában, amit elkövettél?
 
Akiket felkérnék a válaszadásra:
 Bocsi, ha járt már valakinél ;)

2014. július 2., szerda

Pisztácia fagyi

Két játékra is neveznék ezzel a fincsi nyári nyalánksággal:
 
- Egyiket Ditti hirdette meg Blogszülinapja alkalmából, nagyon frappánsan megalkotva a feladatot, méghozzá Terence Hill és Bud Spencer filmejeiből inspirálódva kért tőlünk recepteket. Imádom őket, szóval tuti volt, hogy jövök valami finmsággal! Azt gondolom erre a jelenetre mindenki emlékszik, aki legalább egyszer látta az És megint dühbe jövünk- et:
 
 
 
- Másikat pedig Praliné Paradicsom írta ki Nagy Nyári fagyis játék címmel. Annyi kikötéssel, hogy legyen a képen egy süni, hát ez szintén testhez álló feladatnak bizonyult ;) Samu sietett segítségemre Pé- vel egyetemben és modellt álltak nekem:


Hozzávalók:
- 10 dkg hántolt pisztácia
- 4 ek cukor
- 2,5 dl habtejszín
- 2 dl tej
- 1 kk rumaroma
- 3- 4 csepp zöld ételfesték

Elkészítés:
A pisztáciából pár szép darabot félre teszünk díszítéshez. A többit ledaráljuk és 2 ek cukorral kicsit karamellizáljuk, de vigyázva, mert nem szeretnénk, hogy a szép zöld színét elveszítse, majd óvatosan felöntjük a rumaromás, ételfestékes tejjel és addig kevergetjük, míg fel nem olvad a karamellizálódott cukor. A tejszínt 1 ek cukorral felverjük, de ne legyen túl kemény és túl lágy sem a hab. A karamellás pisztáciás tejet kihűtjük és utána adjuk hozzá a habtejszínt, majd finoman összekerjük, míg egynemű nem lesz, ekkor betesszük a  hűtőbe és teljesen kihűtjük az egészet.
A fagyigép tálcáját 24 órával a készítés előtt betesszük a mélyhűtőben. A krémet pedig 4 órával a gépes kevergetés előtt készítjük el és a hűtőben pihentetjük amíg a gépbe nem kerül 30- 40 percre. Fogyasztás előtt még kicsit visszarakjuk a mélyhűtőbe. Nagyon jó!

2014. június 30., hétfő

Málna krémleves

Volt némi maradék málna otthon, amit még Anyutól kaptam, ezért nekiláttam felhasználni, mielőtt kárbaveszett volna.


Hozzávalók: (3 személyre)
- 25 dkg málna
- fél citrom leve
- 5 ek cukor
- fél csomag eper ízű pudingpor
- 6 dl tej
- 1 dl főzőtejszín
- 1 csipet só

Elkészítés:
A málnát óvatosan megmossuk,lecsöpögtetjük - néhány szemet félreteszünk levesbetétnek - és a citromlével meg a tejszínnel leturmixoljuk. Aki nem szereti magokat le is szűrheti.
A pudingport kevés tejjel csomómentesre keverjük, majd hozzáöntjük a maradék tejet és a cukrot ís, így kezdjük el főzni folyamatos kevergetés mellett míg kicsit el nem kezd besűrűsödni. Ekkor adjuk hozzá a gyümölcspépet és pár percig rotyogtatjuk. Fogyasztás előtt lehűtjük.

2014. június 28., szombat

Még egy nászajándék - Nászpár pezsgősüvegben

Idén vélhetőleg ez lesz az utolsó ;)


Amire szükség volt:
- egy műanyag nászpár (kik-ből beszerezve)
- egy műanyag pezsgősüveg (eredetileg csoki volt benne)
- 2 komponensű epoxi ragasztó
- egy gyógyszeres üveg műanyag teteje
- szilikon ragasztó
- fehér szigszalag
- fehér csipke mintás szalag
- arany csillámpor
- 3 dl glicerin (ettől fog szépen hullani benne a csillámpor, mert sűrűbb a víznél)
- víz

Elkészítés:
Az üveg tesztelésekor kiderült, hogy apró lyukak vannak a dugónál, így a nyakába beragasztottunk egy műanyag kupakot epoxi ragasztóval, hogy ne folyhasson ki belőle semmi. A nászpárt az üveg talpához ragasztottuk szintén epoxi ragasztóval. Ezeket hagytuk száradni egy napig.
A glicerint vízzel felhigítottam, de előtte megnéztem mennyi folyadék fér az üvegbe, majd megnéztem mennyit szorítanak ki belőle a babák, így kiszámolhattam mennyire van szükség összesen. Két kk csillámport szórtam bele és azz üvegbe öntöttem. A babák behelyezése előtt a csavaros részét kívülről a talpnak bekentük szilikon ragasztóval, majd rácsavartuk óvatosan, hogy ne legyen nedves, majd még kívülről is átkentük vele, erre került a szigszalag. A csipkés szalagot is szilikon ragasztóval rögzítettük rá és fejenállva hagytuk egy napig száradni az üveget és reménykedtünk, hogy nem fog folyni. Végül nem folyt szerencsére. Szépen áramlik benne a csillámpor felrázáskor :D

2014. június 27., péntek

Bounty szelet

Tündénél láttam meg ennek a villámgyors sütést nem igénylő sütinek a receptjét és csak egy kicsit módosítottam rajta. Mindenki imádta, aki megkóstolta!



Hozzávalók: 20*30-as tepsihez
- 6 dl tej
- 16 dkg cukor
- 20 dkg margarin
- 8 ek búzadara
- 30 dkg kókuszreszelék
- 1 kk vaníliaaroma
- 1 csipet só

Tetejére:
- 100 g étcsokoládé
- 50 g tejcsokoládé
- 2 ek tejszín
- 2 ek olívaolaj

Elkészítés:
A tejet a cukorral, sóval vaníliaaromával, margarinnal és a búzadarával feltesszük főni. Addig kevergetjük, míg el nem kezd besűrűsödni, ekkor hozzáadjuk a kókuszreszeléket és még 1- 2 percig együtt főzzük az egészet. Levesszük a tűzről, kicsit hagyjuk hűlni, majd egy sütőpapírral bélelt tepsibe nyomkodjuk kézzel. Így teljesen kihűtjük. A csokit feldaraboljuk és alacsony lángon az olajjal és tejszínnel felolvasztjuk. A kókuszos massza tetejésre öntjük és óvatosan eloszlatjuk rajta, egyenletesen. Ha a csoki is kihűlt betesszük a hűtőbe néhány órára. Egy forróvízbe mártott késsel szeleteljük fel és vágásonként megtisztítjuk az élét.

2014. június 26., csütörtök

Málnás sajttorta Szakácsmustrára

A mostani fordulót Dina ötlötte ki, miszerint süssünk/főzzünk Rachel Allen- től valami finomat és osszuk meg a tapasztalatainkat. Mivel meghosszabbította egy héttel a határidőt, így nekiláttam, receptekte nézegetni, hogy még én is beleférjek. Volt otthon fél kiló málnám, így ennek felhasználásának irányba indultam el. Az eredeti receptet, ami megfogott Csak a Puffin- nál találtam meg.
 
 
 
Hozzávalók: (24 cm- es tortaformához, én egy 20 és egy 10 cm- es tortaformába használtam fel)
Krémhez:
- 500 g krémsajt
- 120g málna
- 150 g cukor
- 1 kk vaníliaaroma
- 1 csipet só
- 4 tojás
 
Alaphoz:
- 175 g darált háztartási keksz
- 75 g vaj felolvasztva (én margarint használtam és kicsit többet raktam bele, mert túl száraznak találtam a végeredményt)
 
Tetejére:
- 60 g málna
 
Elkészítés:
A kekszdarát a margarinnal elkevertem, majd a sütőpapírral bélelt forma aljára nyomkodtam. A forma oldalát pedig margarinnal megkentem kicsit.
 
A tojsásokat a cukorral kézi mixer segítségével habosítom, eztán hozzáadom a krémsajtot és így keverem egyneművé.
 
A kekszes massza tetejére szórom a málnát, erre öntöm a krémsajtos keveréket. Alufóliával lefedtem és a 180 fokra előmelegített sütőbe toltam. Így sütöm 30 percig, majd levéve a fóliát még 30 percig sütöttem, de már csak 160 fokon. Ha már nem remeg a közepe akkor kivesszük a sütőből. Ha kicsit kihűlt megdíszítjük a maradék málnaszemekkel. Hidegen fogyasszuk!
 
Igazán finom, de igencsak tömény sütemény, már egy szelet után teljesen eltelíti az embert.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...