2015. április 16., csütörtök

Epres mascarponés torta

Apu szülinapjára természetesen nem csak hurutot kapott, hanem készült torta is immár a tavasz jegyében, mivel az eper az egyik nagy kedvence, így nem volt kérdés, hogy ismét ez lesz benne a domináns hozzávaló, ahogy történt ez tavaly is. Még kicsit drága az eper, de nagyon guszta lett a végeredmény és pikk- pakk el is fogyott mind egy szálig :D
 

Hozzávalók: (26 cm átmérőjű formához)
Piskótához: (2 lap)
- 10 tojás (szobahőmérsékletű)
- 10 ek cukor
- 10 ek liszt
- 1 csipet só

Krémhez:
- 60 dkg eper
- 50 dkg mascarpone
- 8 ek cukor
- 2 dl habtejszín
- fél csomag habfixáló
- 1,5 csomag zselatin por

Díszítéshez:
- 2 dl habtejszín
- fél csomag habfixáló
- 1 ek cukor
- 40 dkg eper
- porcukor


Elkészítés:
A piskótát két részletben sütjük meg, hacsak nincs két tortaformánk, mert akkor egyszerre is lehet sütni ;) A forma aljára sütőpapír kerül, de az oldalát nem papírozzuk és nem kenjük meg margarinnal! A tojás szobahőmérsékletű legyen és ne hagyjuk állni a tojáshabot, mert akkor összeesik. A piskótát így készítjük el. Sütés után miután kicsit hűlt késsel a tortaforma szélét körbevágjuk és úgy emeljük le, majd az alján lévő papírt is lehúzzuk és így hagyjuk teljesen kihűlni.
 
A krémhez a 60 dkg epret leturmixoljuk 6 ek cukorral és óvatosan hozzáadjuk a zseletin port, közben kevergetjük, hogy ne csomósodjuon össze és közepes lángon addig melegítjük, míg telejsen el nem olvad benne és kicsit gyöngyözve forrni kezd. Ekkor levesszük a  tűzről és megvárjuk, hogy langyosra hűljön. Ez alatt a habtejszínt 2 ek cukorral és a habfixálóval kemény habbá verjük, de a cukrot és a fixálót nem az elején tesszük hozzá, hanem amikor már habosodik és csak apránként. Mikor az epres folyadék langyos akkor a mascarponehoz csorgatjuk, végül óvatosan hozzáforgatjuk a habtejszínt is.
 
Az elmosott tortaforma aljára ismét sütőpapír kerül és most az oldalát is kibélalejük vele. Alulra jön az egyik piskóta, majd az oldalát a szépen félbe vagy háromba vágott eprekkel (a 40 dkg-ból néhányat félrerakunk a díszítéshez) körberakosgatjuk, eztán jöhet bele a krém amit egyenletesen eloszlatunk, végezetül pedig lezárjuk a másik piskóta réteggel. Így mehet a hűtőbe legalább egy éjszakára szilárdulni.
 
Tálalás előtt nagyon óvatosan kivesszüka  formából és eltávolítjuk a sütőpapírokat, majd a 2 dl habtejszínből a fentiekben leírtakhoz hasonlóan kemény habot verünk, a félretett epreket pedig felvágjuk. A habot díszítő zsák segítségével a torta tetejére nyomjuk, majd felhelyezzük az epereket is és végül szita segítségével meghintjük egyenletesen porcukorral.
 
Szerintem gyönyörűségesen egyszerű a végeredmény és krémesen lágy az állaga, az íze pedig frissítő!

2015. április 15., szerda

Hurut

Apu nagyon szereti a székely ételeket, nem csoda, hiszen Nagymamám erdélyi származású, így sokszor került náluk tradícionális étel az asztalra. Nagy kedvence a hurutos laska leves, aminek fő alapanyaga a csak Erdélyben beszerezhető hurut, amiről azt kell tudni, hogy aludtejből és petrezselyemből készül és igen jellegzetes ízt ad az ételnek. Nemrégiben elfogyott a dugi hurut adagja is és mostanában nem tűnt valószínűnek, hogy tudunk szerezni utánpótlást. Mivel közeledett Apu szülinapja, így Pé gondolt egyet és utánajárt miként lehet elkészíteni ezt a különleges örmény eredetű ételízesítőt, ekkor talált rá a receptre és annak történentére a Székely Konyha oldalán. Nem sokat hezitált és vásárolt 1,5 liter boci tejet, a valódi házi fajátból és egy nagy kiszerelésű szárított petrezselymet, ez volt a könnyebb. Aztán nekilátott réz edényt keresni, de az új szóba se jöhetett, mert horror áron vesztegetik, tehát maradt a használt, de azok is rémesen drágák voltak. Már épp kezdett letenni róla, mikor véletlenül belefutott néhány eladó darabba. Egy Bácsinál talált 3 réz üstöt, akinek a lánya csokoládé készítéssel foglalkozott, míg ki nem ment külföldre és az eszközök megmaradtak, amiket alkalomadtán értékesít. Pé megkérdezte mennyit kér érte és kis alkudozás után 2- t meg is vásárolt összesen 10.000 Ft- ért. Ezek az edények egyenként is elég nagyok a 1,5 l tej csak egy cseppnek tűnt hozzájuk mérten és a talpuk is gömbölyű, így csak vízfürdő felett használhatóak, de nem bántuk. Alaposan lesuvickoltuk őket használat előtt ecetes sós masszával, utána langyos vízzel átöblítve és puha ruhával áttörölve gyönyörű csillogóvá varázsolódtak. E hosszú felvezető után jöjjön a hurut receptje, hátha kedvet kaptatok hozzá:
 
 
Hozzávalók:
- 1,5 liter házi tej
- 3 marék szárított petrezselyem (legközelebb, ha csinálnánk 4-5 maráékkal is raknánk bele, hogy sötétebb legyen)
- réz edény
- sok türelem
- tiszta textil pelenka
 
Elkészítés:
3-4 hétig szobahőmérsékleten pihentessük a  tejet és naponta kétszer keverjük át, hogy megaludhasson. A szaga leírhatatlan, én a végére már nagyon rosszul voltam tőle, csak jól szellőző helyen ajánlott készíteni! A réz edénybe öntjük az aludtejet és vízfürdő felett addig főzzük, míg nem veszít valamennyit a nedvességéből és el nem kezd gyöngyözve forrni, ekkor adjuk hozzá a petrezselymet és tovább forraljuk folyamatosan kevergetve, míg el nem kezd kicsit már sűrűsödni és zöldre színeződni. Eztán levesszük a tűzről és a pelenkára öntjük, és egy edényben a saját levében hagyjuk kihűlni. Mikor már szobahőmérsékletű a pelenka 4 sarkát összekötjük, majd felakasztjuk és az alatta lévő edénybe hagyjuk lecsöpögni a savót legalább egy éjszakán át, ezt is jól szellőző helyen tegyük. A pelenkában összegyűlt masszából autentikusan kúpokat szokás formázni, nálunk most hungeres formát kapott. 1-2 napig hagyjuk jól szellőző meleg helyen száradni kicsit őket, alkalmanként megforgatva, majd egyesével zacskózzuk be és fagyasszuk le felhasználásig.
 
Megérte a fáradalmakat, mert Apu leírhatalna, hogy mennyire örült neki! Bár nem biztos, hogy nekiállnék a mi kis társasházi lakásunkban újra az elkészítésének, mert nagyon-nagyon-nagyon erős szaga van és nem túl kellemes az orrnak, mondhatni büdös :P
 

2015. április 14., kedd

Gyermek fotózáshoz ötletek I.

Barátnőm megkért, hogy készítsek róluk néhány családi képet a férjével és a kislányukkal. Én örömmel mondtam igent és elkezdtem ötletek után kutatni a neten, hogy mivel is lehetne egy 1,5 éves kislány figyelmét felkelteni a kamera iránt és láss csodát rengeteg jobbnál- jobb ötletre bukkantam. Egyik volt ezek közül az objektív pajtik (shutter buddies).

Íme az én verzióim a témára:
Kukacka
Katica
Amire szüksgé volt:
- színes dekorgumi
- alkoholos filc
- mozgó szemek
- pillanatragasztó
- arany színű üvegfesték kontúr
- csillámragasztó
- olló
 
Ami a legjobb bennük, hogy a zoom állításakor pörögnek forognak- körbe-körbe és még a szemük is mozog! Tuti siker :D


2015. április 13., hétfő

Borosdugó újrahasznosítás

Korábban már említettem, hogy mi az aprócska teraszunkon fűszernövényeket szoktunk nevelgetni, hogy feldobhassunk velük az ételeinket. Idén is bevásároltam a piacon palántákból és lelkesen ki is ültettem a kaspójukba őket, de most úgy döntöttem, hogy lehet nem ártana tudni melyik melyik. Bár a többségről megállapítom elsőre, hogy mi az, de némelyikről csak levél böngyörgetés és szagolgatás után tudnám eldönteni a hasonlóságok végett,  ráadásul most olyanok is terítékre kerültek, amik eddig még nem voltak, szóval nem árt tudni mit is aprítok bele pl. a levesbe ;)
 
Most ezekkel lettünk gazdagabbak:
- bazsalikom (bíbor, genovai, görög)
- kakukkfű
- zsálya
- fodor menta
- citromfű
- tárkony
- majoranna
- oregánó
 
A jelölőkhöz pedig az általam a nem annyira kedvelt nem parafa, hanem műanyag borosdugók lettek felhasználva a gyűjteményből. Fogpiszkálóra szúrtam a dugókat és alkoholos filccel feliratoztam őket és már mehettek is a cserépbe.
 
 

2015. április 12., vasárnap

Mytaste

Szolgálati közlemény következik:
 
A 2. blogszülinapomra kértem tőletek ötleteket, hogy miként tudnám még népszerűsíteni a blogot és Roza javasolta, hogy tegyem fel a MyTaste oldalra a receptjeimet. Megfogadtam a  tanácsát, most már ott is követhetitek a Sünisüti blogra felkerült fonomságokat!
 
Köszönöm a tippet és ígérem, hogy igyekszem a többit is megfogadni, ahogy időm engedi ;)
 

2015. április 11., szombat

Posztolj verset!

Ma van a költészet napja, József Attila születésnapja, eme nemes alkalomból fogadjátok szeretettel az alábbi verset:


Szabó Lőrinc
 
Nyitnikék
 
 
Alszik a hóban
a hegy, a völgy;
hallgat az erdő,
hallgat a föld.

Mikor legutóbb
jártam itt,
nyár nyitogatta
pipacsait,

a nyár nyitogatta,
temette az ősz;
és volt, aki vesztett,
és nincs, aki győz.
Lombnak, virágnak
nyoma sehol,
fekete csontváz
a fa, a bokor,

s halotti csipke
a díszük is,
az a törékeny
tündéri dísz,

mit rájuk aggat
éjszaka
fehér kezével
a zuzmara.

Alszik a hóban
a hegy, a völgy,
hallgat az erdő,
hallgat a föld.

Egyszerre mégis
rezzen a táj:
hármat fütyül
egy kis madár.

Háromszor hármat
lüktet a dala,
vígan, szaporán,
mint éles fuvola.

Az a fuvolás
a Nyitnikék!
Már kezdi is újra
az énekét:

kék füttyre mindig
'kvart' lefelé:
nem sok, de örülni
ez is elég.

Nyitni kék, fütyüli,
nyitni kék,
szívnek és tavasznak
nyílni kék!

Nyitni, de - nyitni,
de - nyitni kék!
Fütyülöm én is
énekét.

Nyitni kék, fütyüli,
nyitni kék,
a telet bírni
illenék!

Bírni és bízni
illenék!
Fütyül és elszáll
a Nyitnikék.

Nyitni kék! –
fütyülök utána
s nézek az eltűnő
madárra.

Nyitni kék, fütyülöm,
nyitni kék,
hinni és bízni
kellenék,

mint az a fázó
kis madár,
aki sírja, de bírja,
ami fáj,

akinek tele rosszabb,
mint az enyém,
és aki mégis
csupa remény.

Nyitni kék, indulok,
nyitni kék,
fog az én szívem is
nyitni még.

Nyitni kék! Ébred
a hegy, a völgy,
tudom, mire gondol
a néma föld.

Ő volt a szája,
a Nyitnikék,
elmondta a holnap
üzenetét:

a hitet, a vágyat
fütyülte szét,
kinyitotta a föld
örök szivét:

fütty-fütty-fütty, nyitni kék,
nyitni kék –
Nyisd ki, te, versem,
az emberekét!
 

2015. április 10., péntek

Sakura ünnep

Az ELTE Füvészkertjében már hagyománnyá vált a Sakura ünnep megrendezése, idén április 11-12-én és 18-19-én várnak mindenkit szeretettel.

Korábban már szemeztem a haiku* író versenyükkél, végül neveztem is rá, melynek témája a simogatás volt, bár nem nyertem vele, de megosztom veletek:
 
Levél cirógat,
szirmok szállnak szerteszét,
hervadó világ.
Forrás.
A győztes versek itt olvashatóak.

*- haiku: a japán költészet jellegzetes formája, természeti képeket leíró, cím és rím nélküli, 17 szótagos (5-7-5), rövid költemény, csattanóval a végén.

2015. április 9., csütörtök

Pörgettyűből fülbevaló

A madaras áruház SpongyaBob promóciója kapcsán a pénztáraiknál 4000 Ft- onként kapunk 2 db pörgettyűt ajándékba és 50 féle mintával találkozhatunk náluk. Én is dolgoztam a promóció népszerűsítésében arcfestőként és egyik alkalommal ezzel a fülbevalóval jelentem meg:

 
Nagy sikerem volt vele a gyerekek körében, ezért gondoltam, hogy megmutatom nektek is, mert pikk- pakk el lehet készíteni! Még tarta az akció - április 22-ig be lehet szerezni néhányat az elkészítéshez.

Amire szükség volt:
- 2 egyforma pörgettyű
- 1 vastag varrótű
- gázláng
- kombinált fogó
- 2 fülbevaló akasztó
- 2 szerelvény karika a pörgettyűhöz

Elkészítés:
A fogóval megfogjuk a varrótűt és gázlángon felforrósítjuk, majd a pörgettyűket átlyukasztjuk vele. A lyukakba kerül egy-egy karika és azzal helyezzük az akasztóra. Kész is! Villámgyors és mutatós. Amennyiben zavar minket a hátoldalán található felirat, akkor fessük/fújjuk le festékkel vagy csak színezzük át alkoholos filccel és már el is tűnt ;) Jó szórakozást hozzá!

Amint lesz Csiguszosból duplám, akkor tuti készülni fog még egy füles az tuti, mert Csigusz a király! :D

2015. április 8., szerda

Húsvéti kacsa süti

A sok- sok finomság mellett ez volt az egyik ami a mi húsvéti asztalunkra került. Bár nyuszival terveztem kivitelezni, de a nyuszi kiszúrómnak igen vékonyka kis lábai vannak, így kiszúrásnál rendre eltörtek :( Úgyhogy maradt a vaskosabb kacsa forma, de szerintem így is cuki az eredmény. Az eredeti recept és az ötlet innen származik. Ünnepenként változtatható a minta pl. Karácsonykor fenyőfa, Bálint napra szív, stb. ;)


Hozzávalók:
Kakaós tésztához:
- 18 dkg liszt
- 3 tojás
- 16 dkg cukor
- 18 dkg margarin
- fél kk sütőpor
- 1 csipet só
- 5 dkg kakaópor

Diós tésztához:
- 18 dkg liszt
- 3 tojás
- 16 dkg cukor
- 15 dkg margarin
- fél kk sütőpor
- 5 dkg darált dió
- 1 csipet só

Elkészítés:
Először a kakós tésztát állítjuk össze. A tojásokat a cukorral habosra keverjük, majd fokozatosan adagoljuk hozzá felváltva az olvasztott margarint a sütőporral elkevert liszttel és a kakóval meg csipet sóval. Egy sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük (nálam ennek mérete 30*40 volt), amjd 180 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt készre sütjük. A kész tésztát kihűtjük, lehúzzuk az aljáról a sütőpapírt, végül a kacsa formájű sütikiszúróval annyi kacsát szaggatunk, amennyit csak bírunk.
 
 
A diós tésztával hasonlóan járunk el: a tojásokat a cukorral habosra keverjük, majd fokozatosan adagoljuk hozzá felváltva az olvasztott margarint a sütőporral elkevert liszttel és a darált dióval meg csipet sóval. Egy szögletes kenyér formát kikenünk margarinnal és meghintjük liszttel, ebbe csoragtunk egy keveset a diós tésztamasszából, majd én erre sorakoztattam fel a kacsa formákat egymás mellé a forma egyik végétőla  másikig fejjel lefelé állítva. Ezután a maradék diós tésztával beborítottam a kakaós piskótadarabokat. Így ment a 180 fokra előmelegített sütőbe 30 percre. Tűpróbával érdemes ellenőrizni mielőtt kivesszük.
 
Felvágásokor előbukkannak a kacsák :D
 
Remélem mindenkinek kellemesen teltek az ünnepek! :)
 

2015. április 2., csütörtök

Eredményhirdetés

Köszönöm nektek, hogy ilyen sokan jöttetek játszani a blog 2. születésnapja alkalmából! Igyekszem megfogadni a jótanácsokat, sokat segítettetek a döntésben.
Ilyen nagy érdeklődés még nem övezte egyik nyereményjátékot se nálam és ez külön megmelengette a szívemet! :D
 
Nem is szaporítom tovább szót, jöjjön most a sorsolás és annak eredménye:
 
 
Gratulálok Barbinak a Csibekalandok blog írójának! Kérlek küldd el nekem emailben a postacímedet, hogy minél előbb tudjam küldeni neked a kis csomagot és ne feledd, hogy a fakanálra még kerül egy egyéni minta pirográffal, ehhez kérlek küldj nekem egy általad kiválasztott minta kérést is pl: süni, muffin, virág, vagy felirat...

Kellemes húsvéti ünnepeket kívánok mindenkinek!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...