2013. március 19., kedd

Túrórudi torta


Ezt a tortát március 17- re Tesóm szülinapjára készítettem, aki nagy pirospöttyös rajongó, ráadásul hamarosan hosszabb távra külföldre megy dolgozni, így adta magát az ötlet. A neten több receptet átolvastam, végül ez lett a saját verzióm.

Hozzávalók:

Piskótához:

8 tojás
4 ek keserű kakaópor
4 ek liszt
1 mk sütőpor
8 ek kristálycukor
1 csipet só

Krémhez:

50 dkg túró
15 dkg porcukor
1 cs bourbon vaníliáscukor
2 kk vaníliaaroma
1 dl víz
12 g zselatinpor (1 tasak)
3 dl habtejszín

Díszítéshez:

5 óriás pirospöttyös túrórudi
180g tortabevonó étcsokoládé
2 ek olivaolaj (margarin nem jó, mert akkor csomós és matt lesz a csoki)
1 ek habtejszín
színes cukorgyöngyök

Elkészítés:

A piskótához a tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját a cukorral fehéredésig keverjük, a fehérjét pedig 1 ek cukorral kemény habbá verjük. A sárgájához hozzáadjuk a sót, a sütőporral és kakaóporral elkevert lisztet és csomómentesre keverjük. Ehhez a masszáshoz először hozzáadunk 1-2 kanál tojáshabot, így lágyítjuk a masszát, a többi habot pedig óvatosan hozzáforgatjuk. Sütőpapírral kibélel totrtaformába kanalazzuk a tésztát, majd 180 fokra előmelegített sütőben kb 25- 30 perc alatt tűpróbáig sütjük. Sütés után hagyjuk kihűlni, majd középen kettvágjuk.
 
A krémhez a túrót áttörjük, a tejszínt egy kanál cukorral remegős habbá verjük. A túróhoz hozzákeverjük az átszitált porcukrot és a vaníliás cukort, meg a vaníliaaromát. Ekkor a vízben oldódásig melegítjük a zselatinport és ezt is a túrós keverékhez adjuk, majd hozzáadjuk a felvert habtejszínt. A félbevágott piskótalapok közép töltjük a túrókrémet és a maradékkal bevonjuk a tetejét és az oldalát is, ha van kedvünk nyomózsákkal csinos mintát is rajzolhatunk a peremére, hogy később ne tudjon lefolyni a csokimáz róla. Néhűny órára berakjuk a hűtőbe, hogy szépen összeálljon.
 
Kivesszük a hűtőből a túrórudikat és hagyjuk, hogy szobahőmérsékletűre melegedjenek (különben törik), majd melegvízbe mártott késssel ferdén kettévágjuk őket. A csokimázhoz apró darabokra törjük a csokoládét, hozzáadjuk az oljat és  a habtejszínt, majd lassú tűzön folyamatos keveregetés mellett megolvasztjuk, végül a torta tetejére öntjük és szépen elegyengetjük. Mikor már nem forró a máz óvatosan beleültetjük a félbevágott rudikat és megszórjuk ízlés szerint dekorcukorral.

Pé-nek jutott eszébe, hogy lehetett volna még díszíteni piros marcipán köröcskékkel vagy golyókkal is a torta oldalát, na majd legközelebb :)
 
 

12 megjegyzés:

  1. Nagyon szép a tortád és biztos nagyon finom volt! Tesódnak boldog születésnapot kívánok így utólag is és sok szerencsét!! Tortádnak biztos nagyon örült!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Éva!

      Köszönöm szépen, tényleg finom volt, hipp- hopp el is fogyott :) Tesóm nevében is köszönöm a jókívánságokat és igen, örült neki.

      Törlés
  2. oh, de jó kis torta!! Kár,h nem láttam meg előbb, mert múlt héten ez jól jött volna szülinapra nálunk is, lementem azért és megsütöm hamarosan. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm :) Remélem még jól fog jönni ;)

      Törlés
  3. Szia! Ha megsütöttem, demég pár óra van fogyasztásig, akkor a hűtőbe tegyem, vagy szobahőmérsékleten maradhat?:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Óh, de kár, hogy csak most vettem észre a kérdést :( Én a hűtőbe tenném, mert hidegen finomabb ;) de szerintem szobahőmérsékleten sem lenne baja.

      Törlés
  4. Hány cm-es tortaformában készítetted?

    Nagyon guszta, épp túró rudi tortát szeretnék készíteni szülinapra. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. 26 cm átmérőjű tortában készült :)
      Köszi, örülnék, ha ezt választanád ;)

      Törlés
    2. Júliusban ez fog készülni szülinapra.
      Június elején viszont elkészítettem az epres csokis sakktáblatortát. Akinek készült, azt hitte, hogy cukrászdából rendeltük. :) Sok-sok dicséretet kapott!

      Képek:
      http://kepfeltoltes.hu/140622/torta1_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
      http://kepfeltoltes.hu/140622/torta2_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

      Törlés
    3. Remélem a júliusban készülő is olyan jól fog sikerülni, mint ahogy a sakktáblatorta sikerült! Nagyon ügyes vagy :D Köszönöm szépen, hogy megmutattad a képeket is, igazán boldoggá tettél vele.

      Törlés
    4. Ma készítjük párommal a Túrórudi tortát. Holnap lesz a szülinapom, arra készítjük. :D

      Majd rakok fel róla képet, remélem az is jól sikerül. :)

      Törlés
    5. Én is bízom benne :) Alig várom a képet! :)

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...