2016. február 1., hétfő

Pikáns pulykás pite

Hétvégi ebéd után kutattam és akkor  bukkantam erre a receptre, amibe elsőre beleszerettem :) Bár már egyből tudtam, hogy néhány változtatást eszközölni fogok rajta. Nekünk nagyon ízlett, érdemes mellé készíteni egy frissítő salátát is, mert önmagában elég tömény ;)


Hozzávalók: (28 cm átmérőjű tortaformához)
- 500 g pulykamellkocka
- 2 kissebb fej lilahagyma
- 1 gyömbéres citromos kocka
- cayenne bors
- őrölt fahéj
- curry
- só, bors
- 2 babérlevél
- 60 g aszalt vörösáfonya
- 2 tojás
- 100 g darált mandula
- 1 csomag rétreslap
- 100 g vaj
- petrezselyem
- szeletelt mandula
- 1 kk kókuszolaj

Elkészítés:
Először a tölteléket készítjük el: kókuszolajon megpirítjuk a felkockázott lilahagymákat, erre jöhet a hús, hogy kapjon egy kis pörzsanyagot. Ízlés szerint fűszerezzük, hozzáadjuk az áfonyát, babérlevelet és a gyömbérkockát is, majd felöntjük 4 dll vízzel. Addig főzzük, míg a hús meg nem puhul, ha kell pótoljuk a vizet, kb 3/4- ére beforraljuk. Hozzáadjuk a darált mandulát és a tojásokat is, így még kb 5 percig főzzük állandó kevergetés mellett. Lehúzzuk a tűzről és hagyjuk kihűlni.
A tortaforma aljára sütőpapírt teszünk, az oldalait vajjal kikenjük. A többi vajat felolvasztjuk, a réteslapokat kiterítjük és minden réteget óvatosan megkenünk a folyékony vajjal. A lapokat egyesével akár felezve fedésben elhelyezve a formába rétegezünk, az utolsó kettőt meghagyjuk a tetejére. A töltelélket a lapokra halmozzuk és a maradék két lapot csak úgy rusztikusan a tetejére fodrozzuk és a lelógó részeket körben behajtjuk. Ha maradt a vajból a lapok tetejére csorgatjuk. Így mehet a 200 fokra előmelegített sütőbe 15 -20 percre, majd megszórjuk egy marék szeletelt mandulával és újabb 15- 20 percig sütjük, míg szép ropogós nem lesz. A sütőbe érdemes alá egy tepsit rakni, mert a vaj kifolyik a réseken. Melegen és hidegen is remek!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...