2014. április 10., csütörtök

16. Blogkóstoló - Bevállaltam!

A mostani Blogkóstoló sorsolásának köszönhetően Timi recepteji között kutakodhattam és lementettem vagy 10 receptet, melyek közül a szezámmagos diós brownie volt az a édesség, amit elsőre kiszúrtam magamnak, hogy gyorsan el is készítsem. Minden hozzávalót összekészítettem és összekevertem az előírásoknak megfelelően - én legalábbis azt hittem - , megsütöttem, de nem akart megszilárdulni, majd mikor megpróbáltam kiborítani a formából, akkor ripityára tört, a közepe pedig még folyt, így kétségbeesve visszakanalaztam a tálba és sütöttem még rajta, de így végül néhol kicsit túlsült. Az íze finom volt, ezért mindenképp menteni akartam a menthetőt. Eképpen kezdődött eme pohárdesszert élete, ami eredetileg brownie lett volna :P Egy egész éjszaka kellett hozzá, hogy rájöjjek mit rontottam el, ugyanis Pé reggel talált a mikróban egy adag olvasztott margarint, ami kimaradt a tésztából... Ez van, ha kapkodok ;) Ettől függetlenül bátran kínálnám a húsvéti ünnepi asztalon, mert praktikusan előre lehet vele dolgozni, csak nem szabad elárulni a vendégeknek, hogy nem ez volt az eredeti terv :D Néha van ilyen, szóval én Bevállaltam!
 
A háttérben Fűsün látható személyesen, aki a Blogszülinapi játékom egyik ajándéka.
Hozzávalók:
Tésztához: (amiben se liszt se margarin/vaj)
- 3 tojás
- 1 csipet só
- 160 g cukor
- 200 g étcsokoládé
- 2 ek olivaolaj
- 150 g darált dió
- 100 g durvára vágott dió
 
- margarin a forma kikenéséhez
- szezámmag a forma meghintéséhez
 
Krémhez:
- 1,5 csomag pudingpor
- 1 liter tej
- 5 ek cukor
 
Habhoz:
- 1 kis csomag habfixáló
- 3 dl habtejszín
- 1 kk vaníliaaroma

Elkészítés:
A tésztához a csokit és az olivaolajat alacsony lángon megolvasztjuk. A cukrot, sót a tojásokkal habosra keverjük és ehhez csorgatjuk a csokit, így keverjük simára. Ehhez a masszához adjuk hozzá kanalanként a darált, majd a vágott diót is. A formát megkenjük maragarinnal és vastagon megszórjuk szezámmaggal. Ebbe öntjük a tésztát és 40- 50 percig tűpróbáig sütjük 160 fokon (én itt ugye bénáztam a korai kiborítással, visszakanalazással, tovább sütéssel, de ez opcionális ;P), ne szárítsuk ki túlságosan.
 
A vaníliapudingot a szokásos módon elkészítjük, kicsit hígabbra véve, mint azt a zacskón ajánlják az arányok.
 
A habtejszínt a fixálóval és a vaníliával kemény habbá verjük.
 
A tésztánkat kockákra tördeljük és poharakba adagoljuk, erre öntjük a vaníliapudingot, így hűtjük be. Tálalás előtt pedig rákanalazzuk a habot.

6 megjegyzés:

  1. Gratulálok! (hehhhee - nem kárörvendőn)
    Én is gyarapíthatnám rendesen ezen bejegyzéseim sorát; a napokban a babapiskótás sütim barna tésztájába nem tettem cukrot! Még szerencse, hogy a kréme jutott valamennyi, és a babapiskóta "gyárilag" édes....na, de emberek vagyunk, nem!?

    VálaszTörlés
  2. Amikor elkezdtem olvasni, először jaj de megörültem, amikor megláttam, hogy a szezámmagos browniet választottad. Aztán tovább olvastam és megijedtem, hogy rossz a receptem? hiszen emlékeim szerint nem volt ilyen gondom vele mint Neked. Később jött a megkönnyebbülés, hogy a recept mégis jó, de közben meg sajnálom, hogy elsőre rossz tapasztalatod lett a tésztával. Ezek után lesz még kedved elkészíteni az eredeti verziót? Remélem igen! :-) Egyébként tetszik a "megmentő" ötlet. Ami nem ehetetlen, abból mindig ki lehet hozni valamit és ilyen az igazi háziasszony, nem adja fel, hanem gondolkodik és kreatívan megoldja. :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem ábrándultam ki a receptől, sőt biztos el fogom még készíteni, de akkor már tuti nem hagyok ki semmit ;)

      Törlés
  3. Semmiség! Én már "öreg motoros" vagyok a konyhában, de velem is történnek hasoló dolgok, szinte hetente! A lényeg, hogy több legyen a sikerélményed, mint a bevállalósod! :)))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szerencsére, csak ritkán vagyok ilyen figyelmetlen :)

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...