2014. január 22., szerda

Meggyes gombóc

Pé gombócot rendelt ebédre, de se nem szilvásat se nem barackosat, így lett meggyes :)  A tészta receptje innen származik. Még aznap elfogyott mind egy szálig :D


Hozzávalók: 16 gombóchoz
- 15 dkg liszt
- fél kg krumpli
- só
- meggydzsem
- fahéj
- 1 tojás
- 1 ek cukor
- 6 ek kenyérmorzsa

- porcukor a tálaláshoz

Elkészítés:
A kruplit megpucoljuk és sós vízben feltesszük főni. Mikor megpuhlt leszűrjük és krupmlinyomó segítségével áttörjük még forrón, majd a feltört és csipet sóval meg a cukorral összehabart tojást alaposan hozzádolgozzuk. Mikor már langyos, akkor jöhet hozzá a liszt apránként. A tészta ne legyen túl ragadós, de ne legyen túl száraz sem, jól formázható állagra van szükségünk. Lisztezett deszrára borítva egy 5 cm átmérőjű hengert formázunk és 1 cm vastag szeleteket vágunk belőle, amiket lisztes felületen kilapítunk fél cm vastagságúra. Ezekre a korongokra helyezünk egy- egy kk meggydzsemet és némi fahéjat, majd lisztes kézzel gombócokat formálunk belőlük. Lobogó sós vízben addig főzzük őket, míg az edény aljáról a víz tetejére fel nem jönnek, vigyázzunk hajlamosak leragadni az aljára, így néha mozgassuk át őket. A zsemlemorzsát fahéjjal ízesítjük és aranybarnára pirítjuk, ebben forgatjuk meg még forrón a kiszedett gombócokat. Én csak tálaláskor szórtam meg egy kis procukorral, de aki édesszájú rakhat a töltelékbe is, ha túl savanyú lenne a meggy.

5 megjegyzés:

  1. Milyen rég nem ettem meggyes gombócot, pedig hogy szeretjük. Köszi, hogy eszembe juttattad! :)

    VálaszTörlés
  2. Még sosem ettem meggyes gombócot, de biztos finom, mert amiben meggy van, az csak jó lehet :)

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...