2013. július 31., szerda

Balcsi és a Vörösboros csirkepörkölt esete a bográccsal

Balaptonszéplakon van Barátnőm Anyósáék nyaralója, ide ruccantunk le pár napra a Barátnőimmel és Oldalbordáinkkal karöltve, nem beszélve a másfél picuriról :) Végig dög meleg volt, így igazándiból nem csináltunk mást, mint főztünk, jóízüeket ettünk, strandoltunk, beszélgettünk és kártyáztunk, egy nagyon kellemes környzetben.
 

 
 
Ráadásul még süniket is láttunk az éjszaka közepén, akik nagy dirrel durral közlekedtek a kerten keresztül kasul. Nagyon cukik voltak, olyan közel tudtam menni hozzájuk, hogy akár meg is foghattam volna az egyiket, de nem akartam túlságosan megbolygatni szegénykét :P 
Ezt a finom kis bográcspörköltet pedig Pé- vel rittyentettük össze utolsó nap búcsúzóul a vendéglátóinknak, - én főleg csak kuktáskodtam ;)  Mindenki megnyalta mind a tíz ujját!


Hozzávalók: (7 személyre)
- 14 db alsó és felső csirke comb,
- ~ 1 kk őrölt kömény, 
- ~ 2- 3 ek pirospaprika,
- ~ 5 kk só,
- ~ 1 kk bors,
- ~ 4- 5 TV paprika,
- ~ 7- 8 közepes paradicsom,
- ~ 0,5- 0,6 dl jó minőségű száraz vörösbor,
- ~ 3- 4 fej vöröhagyma,
- ~ 5- 6 gerezd fokhagyma,
- ~ 1 dl olaj,
- 4 hatalmas krumpli,
- ~1 l víz
- ~ 2-3 ek házi ajvár (Barátnőm mostohaApósa készítette piros pritaminpaprikából)

Elkészítés:
Állítsuk fel a bogrács állványt és rakjunk egy jó nagy tüzet, - szerencsére Pé mestere a tökéletes parázs előállításának. Olajon pirítsuk meg a kockára vágott vöröshagymát és mikor már üveges mehetnek rá a a felkarikázott TV paprikák, mikor már kezd a paprika összeesni hozzáöntjük a felkockázott paradicsomokat is és kicsit hagyjuk levesesedni. Ekkor jöhet rá a só, bors, tört fokhagyma, őrölt pirospaprika és az őrölt kömény, ezeket kicsit megfuttatjuk, majd következnek a combok bőrrel lefelé,   mindkét oldalukat megsütjük őket kicsit, mikor már kezd kifehéredni a húsuk jöhet rá a bor. Rotyogtatjuk kicsit, majd hozzátesszük a  hasábokra szelt burgonyát és annyi vízet, ami ellepi. Addig főzzük, míg a husi és a krumpli is meg nem puhul, ha kell menet közben az elfőtt levet pótoljuk. Végül jóízően elfogyasztjuk, kovászos uborkával és friss ropogós kenyérrel kínáljuk :D Mennyei az íze és a hús színe valami festői!
2 megjegyzés:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...